• BIST 9524.59
  • Altın 2487.649
  • Dolar 32.4801
  • Euro 34.6771
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 18 °C

Gözümüze Dokunmayın Sektör Toplantısı Sonuçları!

Av.Bülent Özer

Toplantı 16. Ağustos 2013 günü Taksim Green Park Otel’de Bursa Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri Dr. Feza Şen moderatörlüğü'nde yapıldı.

Toplantıya Avrupa Göz Hastanelerinden Prof. Dr. Ömer Kamil Doğan, OHSAD Yönetim Kurulundan İsmet Karakaya ve Dr. Murat Yonguç, Medical Park Hastaneleri Grup Muhasebe Müdürü Serdal Serin, Özel GOP Hastanesi Operasyonel Birimler Koordinatörü Ömer Kurnaz ve Av. Bülent Özer konuşmacı olarak katıldılar.

Ülkemizde sunulan özel göz sağlığı hizmetinin yaklaşık % 80’ini sunan Özel Sağlık Kurumu temsilcilerinin yanı sıra, “Türkiye Göz Nurunu Koruma Vakfı, Türkiye Optik ve Optometrik Meslekler Derneği, Türk Oftalmoloji Derneği” Temsilcileri de toplantıya katılarak interaktif bölümde görüşlerini ifade ettiler.

SUT değişimi ile Göz Hekimlerinin günlük 60 olan muayene sınırı 40’a indirilmiş, katarakt operasyonu yapan hekimlerin ameliyat yapmaları durumunda 30 dk mesailerinden düşülmesi sonrası hasta kabul edebileceği ve katarakt ameliyatı olan hastalara ilk 6 ay içinde Lazer Kapsulektomi + sineoşiotomi (yag lazer) yapılması halinde aynı kurumda ise ücretin ödenmeyeceği farklı kurumda ise ücretin ilk ameliyat yapan kurumdan mahsup edilmesi Tebliğ değişikliği ile bir çok göz merkezini mağdur etmiştir.  Ayrıca da katarak operasyon ücretlerinde bir miktar artış sağlanmıştı.

Toplantıda 01.08.2013 günü Sağlık Uygulama Tebliğinde yapılan Göz Hastalıklarını ilgilendiren değişiklikler ve getireceği olumsuz koşullar tartışıldı ve SUT değişimleri madde madde ele alındı.

Toplantının Sonuçları:

1.    Göz alanında yapılan SUT değişikliği akabinde Ülkemizde faaliyet gösteren bir Göz Hastaneleri Grubunun sahibi ve yetkilileri tarafından görsel ve yazılı basında yapılan açıklamaların etik olmadığı, kendisi hekim olmayan birinin hastaları yanıltabilecek ifadeler ile basın açıklaması yapmasının ve göz alanında faaliyet gösterilen diğer sağlık kurumlarında sunulan göz hizmetleri hakkındaki yanıltıcı ifadeleri kullanmasının doğru olmadığı ve sektörü yansıtmadığı deklare edildi.

2.    Kamu tarafından sunulan hizmetlerde sınır koymayan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun Özel Sağlık Kurumlarına sınır koymasının taraflı ve hakkaniyetli olmadığı ayrıca hukuka açıkça aykırı olduğu  görüşü ifade edildi.

3.    Yatırım olarak en pahalı, muayene olarak en uzun süreyi alan Göz Muayenesi için SUT’ta ödenen bedelin diğer muayene ücretlerine göre neden daha düşük olduğunun bugüne kadar anlaşılamadığı belirtildi.

4.    Yapılan değişimlerin tıbbi gerekçelere dayanıp dayanmadığı ve Göz alanında yapılan değişimlerde Türk Oftalmoloji Derneği’nin görüşünün alınıp alınmadığı sorgulandı.

5.    Yağ Lazer uygulaması ile ilgili yapılan değişimlerin tıbbi açıdan tam doğruları yansıtmadığı, adı geçen operasyonun katarak operasyonu olan bir hastaya ameliyat sonrası yapılabileceği gibi yıllar sonra da yapılabileceği ve yeni uygulamanın kötü kullanımı halinde katarakt operasyonu yapan sağlık kurumunun mağdur olacağı toplantıya katılan göz hekimlerince kati olarak belirtildi.

6.    Uzlaşma ile sorunların çözülmesi için OHSAD bünyesinde sektörel çalışma yapılması kararlaştırıldı.

7.    Ülkemizde yer alan Göz Hastaneleri ve Göz Merkezlerinin sivil toplum olarak hareket edebilmeleri için OHSAD bünyesinde Göz Hizmeti Sunan Özel Sağlık Kurumlarının bir çalışma komitesi kurabilecekleri, bu gerçekleşmediği takdirde sivil toplum olarak örgütlenebilecekleri ve ayrı bir dernek kurulabilmesinin gündeme gelebileceği görüşü benimsendi.

8.    Her durumda müzakereler devam ederken mağdur olan kurumların mağduriyetinin bir an önce giderilmesi için ve 60 günlük dava açma süresinin kaçırılmaması açısından ivedilikle değişiklik maddeleri için yürütmenin durdurulması talepli iptal davalarının her kurumca ayrı ayrı açılarak hukuki platformlarda da hak aranması gerektiği karara bağlandı ve toplantı sonuçlarının deklare edilmesi kararlaştırıldı.

Toplantıya katılan ve destek veren başta OHSAD olmak üzere diğer tüm sayın derneklerimiz ile özel sağlık kurumların sayın yetkililerine ayrı ayrı teşekkür ederim. 

NOT: Sadece Özel Göz Dal Merkezleri için ikinci ve ayrı bir toplantı yapılması gündemdedir, saygılarımla duyurulur. 

 

Av.Bülent ÖZER

Bu yazı toplam 7778 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim