Birçok yazımda belirttim. Rekabet; rekabet eden tüm tarafların gelişimine, kendine bakmasına ve yeni arayışlara girmesine, hem kalitenin hem de altyapının sağlam temellere oturmasına ciddi katkı sağlar. Rekabet olmayan ortamlarda hiçbir şirket kendini sorgulamaz, yenileme ve gelişme isteği duymaz.
Özel hastane sektöründe rekabetin artması, devletin rekabete ciddi iyileştirmeler yaparak girmesi, yeni kurallar ve denetimler getirmesi, yeni hastanelerin ve gurupların sahaya çıkması, hizmet sunucularının kendilerini sorgulamasına rekabet güçlerini artırmak için arayışlara girmelerine vesile olmuştur.
Rekabet etmenin temeli kendi şirketinizi ölçebilme kabiliyeti ile tanımaktan, gücünüzü bilmekten geçer. Kendi işletmenizin tüm kabiliyetlerini ve yetkinliğini bilirseniz hamlelerinizi buna göre yaparsınız.
Bunun temel şartı doğru kayıt sistemi, doğru entegrasyon sistemi ve doğru raporlayabilmektir.
Yukarıda sıraladığım işlerin başarılmasının temelinde otomasyon gelir. Ölçemediğiniz hiçbir mekanizmayı yönetemezsiniz.
Son yıllarda öne çıkan hastanelere ve gruplara baktığımız zaman iyi bir otomasyon sistemi kuran ve yönetenlerin çok daha başarılı olduğunu gözlemlemekteyiz. Otomasyon hastanın randevusunun verilmesi, kaydının yapılması hem kuruma hem de hastaya faturanın kesilmesinden ibaret değildir. Maalesef birçok kurum bunu böyle algılamakta otomasyonun diğer fonksiyonlarından bihaber iş yapmaktadır.
Doğru kayıt, bunun birincil şartıdır. Sisteme ne kadar çok ve doğru bilgiyi girerseniz o kadar doğru sonuç alırsınız. Bu amaçla ilgili tüm tarafları bu işe adapte etmek ve sistemi kullanmalarını sağlamak zorundasınız. Otomasyona hastanın tüm bilgilerini girmezseniz ilerde yapacağınız analizler eksik kalır. Sadece hasta kayıt yetkililerinin değil hemşirelerin, teknisyenlerin, doktorların ve diğer idari birimlerin yaptıkları işlerle ilgili bilgileri sisteme girmesini sağlamanız şarttır. Bunlardan bir taraf bu işi yapmadı mı sistemin bir ayağı eksik kalır ve dengede durmaz.
Kurgulanan otomasyonda bunu zaruri hale getiren bir yapı olmalı. Teşvikler ve zorlamalar arttırılmalıdır.
Sistemin birbirine entegre olması analiz ve sorgulamalarda doğru sonuçlara ulaşmanızı sağlar. Bunu yapabilmenin temelinde de hastanedeki süreçlerin çok iyi bir şekilde kurgulanması yatar. Otomasyonun kurgulanmasını sadece yazılım uzmanlarına bırakırsanız bu işte başarı şansınız olmaz. Süreçleri sizler en ideal şekilde hastanenin yapısına göre kurgulamalı bunu yazılımcılara aktararak otomasyona gömmelisiniz. Aksi, zaman kaybına, verimsizliğe, hasta memnuniyetsizliğine ve çeşitli sorunlara yol açar.
Otomasyonun ilk iki fonksiyonunun yanında en önemli sonucu da girilen doğru kayıtların doğru süreçlerden geçtikten sonra doğru raporlanabilmesidir. İlk iki fonksiyon başarılı olursa raporlama kısmı da başarılı olur. Sizler yani hastane yöneticileri buradan alacağınız raporların ve yapacağınız analizlerin sonucunda kararlar vereceksiniz. Bu kararlar işletmelerin devamını ve karlılığını artırırken doğru yönetilmesini de sağlayacaktır.
Kaç hastaya baktım, ne kadar ciro elde ettiğimin yanında, bunun ne kadarını faturalayabildim, ne kadarı bekliyor, sürecin neresinde tıkanma varda bekliyorumu bilmeniz çok önem arz eder. İyi kurgulanmış bir süreç yönetimi tüm çıplaklığı ile sizlerin hastane işleyişini görebilmenizi sağlar. Raporlamalar sayesinde kıyaslamalar yapabilirsiniz. Aklınıza gelebilecek her türlü raporu üretebilirsiniz.
İşletmenin verimliliğini hastane bazında, bölüm bazında, branş bazında, hekim bazında ve hatta hasta bazında ölçebilirsiniz. Hem gelirlerinizi hem de giderlerinizi anlık görebilmeniz sizlerin önünü açar.
İstediğiniz tüm raporları alma şansınız olur. Bunları görebilen yöneticilerin işi çok kolaydır. Otomasyon yöneticinin navigasyonu gibidir, nerden geldiğini ne durumda olduğunu ve nereye doğru gittiğini tüm çıplaklığı ile gelir, gider ve süreç bazında görebilir.
Bütün bu avantajlarının yanında doğru ve eksiksiz kurgulanmış otomasyon şirketinizin şeffaf ve denetlenebilir olmasını da sağlar. Bu durum yabancı yatırımcıların şirketlerinize ilgisini artırır.
Yaşar GENÇ
Universal Hospitals Group
Genel Müdür Yardımcısı- İcra Kurulu Üyesi
[email protected]
Hastanecilikte otomasyon yeterince kullanılıyor mu?
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
SON EKLENEN GALERİLER
- 17:19 - Türkiye Meme Hastalıkları Dernekleri Federasyonu ve Roche İlaç'tan meme kanserinde multidisipliner yaklaşımı güçlendiren adım
- 15:33 - 5 günlük bebeğe şiddet uygulayan hemşire: Bir anlık refleksle oldu
- 15:27 - Taşikardi tanısı konulan hasta, 3D yöntemle sağlığına kavuştu
- 15:25 - Ramazanda hipertansiyon hastalarına tuz ve su uyarısı
- 15:23 - Araştırma: Hava kirliliği Alzheimer riskini artırıyor
- 15:21 - Kendi kendine muayene hayatını değiştirdi; erken tanı ile meme kanserini yendi
- 15:20 - Romanya'da keşfedilen 5 bin yıllık bakteride antibiyotik direnci saptandı
- 14:22 - Mutlulukta 'aile' ve 'sağlık' ilk sırada
- 14:20 - Kalp hastalarına kriz riskini artırması nedeniyle 'soğuk havada kalmamaları' uyarısı
- 14:16 - Amasya’da hasta nakil aracı alev aldı: Yatalak hasta kurtarıldı
- 14:13 - Bakan Memişoğlu: 2025'te 2 milyon 200 bin kadına ücretsiz meme kanseri taraması yaptık
- 14:11 - HPV aşısı ücretsiz olacak mı? Sağlık Bakanı Memişoğlu açıkladı!
- 14:09 - Oğlu nakille hayata tutunan anne, kurduğu dernekle organ bekleyenlere umut oluyor
- 11:26 - Cilt kanserinin büyümesine yol açan molekül keşfedildi
- 11:25 - Araştırma: Dişleri günde 3 kez fırçalamak demans riskini azaltabilir
- 17:12 - TÜİK: Her 100 kişiden 69'u sağlık hizmetlerinden memnun
- 17:11 - Madencilere rüşvet karşılığı rapor verdiği iddia edilen doktor tutuklandı
- 17:09 - Radyoterapi gören çocuklara 'çizgi film kahramanlı' maske
- 17:07 - Rahim naklinde 'Özkan tekniği' dünyaya yayılıyor
- 17:06 - Adana merkezli 10 ilde dev operasyon! 'Son reçete' ile ilaç çetesi çökertildi
- 17:04 - Ramazanda sağlıklı beslenme önerileri
- 17:03 - Parkinsonla 10 yıllık mücadelede 'beyin pili' umut oldu
- 17:02 - Bitlis'te 101 yaşındaki kadına evde sağlık hizmeti
- 16:59 - Staj yaptığı iş yerinde kafasından yaralandı, yapay kemik ameliyatı için destek bekliyor
- 16:58 - Kronik rahatsızlığı olanlar için 'oruç' uyarısı
- 16:53 - Burdur’daki tıp fakültesi bu yıl ilk öğrencilerini almayı hedefliyor
- 16:49 - Dahiliye Uzmanı Dr. İsmail Ekizoğlu hayatını kaybetti
- 16:47 - Kistik fibrozis hastalığının tanı ve takibine yönelik yeni yöntem araştırılıyor
- 13:57 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2026/8
- 13:35 - Tropikal hastalık Avrupa'da salgına dönüşebilir
- 11:29 - Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcısı Yerleştirme Sonuçlarına İlişkin Duyuru
- 10:32 - Yenidoğan çetesi soruşturmasını yürüten savcı Yavuz Engin'e 'tehdit' davasında karar!
- 10:30 - Sağlık Bakanı Memişoğlu, Suriyeli mevkidaşıyla görüştü
- 10:26 - Sağlık çalışanı evinde ölü bulundu
- 16:18 - Kış çaylarına dikkat
- 16:16 - Yerli biyosensör glioblastoma tanısını dakikalara indirdi
- 16:14 - 'Palyatif bakım hastası zorla sevk edildi' iddiası
- 16:13 - 85 milyonluk ülkede 1 milyar 200 milyon muayene
- 16:11 - Eczacılık ve diş hekimliği kontenjanları vakıf üniversitelerinde de azaltılacak
- 16:09 - Doktorların haberi olmadan 1327 ilaç yazmışlar! Usulsüz reçete operasyonunda 7 gözaltı
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Ve burası da bir devlet hastanesi
14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim




























