Koroner stent ve ilaçlı koroner stent bedelleri hakkında 06.08.2010 tarihinde yapılan SUT değişikliği sonrasında SGK tarafından sabit fiyat tespit edilmiştir ve ilaçlı stent bedelleri de belirli endikasyon kriterleri doğrultusunda SGK tarafından karşılanmaya başlanmıştır.
Konuyla ilgili olarak yapılacak değerlendirmede dikkate alınması gereken SUT hükümleri ve Ek 5 A-2’de belirlenen fiyatları şu şekildedir;
Yeni Fiyatlar
Koroner Stent : 194,00 TL + KDV
İlaçlı Koroner Stent : 1018,00 TL +KDV
Konu ile İlgili Hükümler
3.3. İlave Ücret
3.3.1. İlave Ücret Alınması
(3) Sağlık hizmeti sunucularınca, Kurumca finansmanı sağlanmayan sağlık hizmetleri için talep edilen ücretler, ilave ücret olarak değerlendirilmez.
7.2. Tıbbi Malzeme Ödeme Esasları
7.2.1. Sözleşmeli Sağlık Kurum ve Kuruluşlarınca Temin Edilen Tıbbi Malzeme Bedellerinin Ödenmesi
7.2.1.B- Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında
(1) SUT ve eki listelerde yer alan malzemeler, SUT eki listelerde belirlenen birim fiyatlar üzerinden fatura tutarını aşmamak üzere ödenir.
Fatura İnceleme Usul Esasları
Ortak Kriterler
58. Sağlık Uygulama Tebliğinde 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa tabi olmayan resmi sağlık kurum ve kuruluşları ve Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında SUT ve eki Listelerde yer alan malzemeler, SUT ve eki listelerde belirlenen birim fiyatlar üzerinden ödenir. SUT eki listelerde kod ve ad olarak karşılığı olan malzeme hizmet detay belgesinde adı farklı ve kodsuz malzeme olarak fatura edildiyse ödeme yapılmaz. Diğer yandan faturalanan kodsuz malzemelerde alış faturasının fotokopisi aranır. Faturanın onayı gerekmez.
MADDE 21 – SUT’un “7.3” numaralı maddesine, aşağıda belirtilen madde 7.3.25 inci madde olarak ilave edilmiştir.
“7.3.25. İlaçlı Stent
(1) İlaçlı Stentlerin aşağıdaki olgularda kullanılması halinde Kurumca bedelleri karşılanır;
a) Referans damar çapı 3.0 mm altında ve 15 mm üzerinde olan olgularda (her iki koşulu bir arada sağlaması şartıyla),
b) Rekürrent (stent restenozu tespit edilmiş olup balon anjioplasti uygulanmış ancak tekrar restenoz gelişmiş) in-segment stent restenozu olan olgularda,
(2) Bir hastada en fazla 3 (üç) adet ilaçlı stentin bedeli Kurumca karşılanır.
(3) Yukarıdaki bilgilerin hasta dosyasında bulunması zorunludur.”
MADDE 28 – Bu Tebliğin;
b) 21 ve 26 ncı maddeleri 5/7/2010 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yukarıdaki maddeler doğrultusunda ortak yorumlar şu şekildedir;
1- İlaçlı koroner stentler SUT’ta belirtilen endikasyonların dışında kullanıldığında; bu durumun hasta epikrizinde açıkça belirtilmesi koşulu ile kurumca finansmanı sağlanmayan sağlık hizmet bedeli olarak değerlendirilebilir ve ilave ücret olarak tanımlanmadığı için %70 fark sınırına tabi değildir. Bu durumdaki hastalardan tahsil edilecek tutarlara karşılık olarak kesilecek faturalar “SGK Tarafından Finansmanı Sağlanmayan Bedeller ( psikolojik danışmanlık, restaurant, kuaför,SUT madde 7 doğrultusunda karşılanmayan malzemeler…v.b)” olarak kesilmelidir. Bu faturalama aslında %70’i aşan tüm ilave ücret alımlarında kullanılmalıdır. Bu uygulama SGK fark cezalarına karşı yasal bir tedbirdir.
2- Koroner stentler EK 5A-2 listesinde fiyat tespiti yapılmış malzeme olarak yayınlandığından; 05.07.2010 tarihi itibari ile kullanılan ve kullanılacak koroner stentlerin kik fiyat tespiti yapılmayacaktır. Dolayısı ile Türkiye genelinde 3 farklı hastane tarafından kik kaydı yapılmış olma zorunluluğu da kalmamıştır. Kullanılacak tüm koroner stentler 194 TL+KDV den fatura edilecektir. Ancak 05.07.2010’dan bugüne kadar kullanılan ve daha düşük fiyattan alımı yapılmış stentlerin fatura edilmeleri ile ilgili yine SGK sağlık merkez müdürlüklerinin farklı uygulamalar yapması muhtemeldir. Fatura ekinde ibraz edilecek alış faturalarındaki fiyatların daha düşük olması durumunda bazı müdürlükler yukarıda belirtilen SUT madde 7.2.1.B’ nin birinci bendindeki fatura tutarını aşmamak üzere tabirindeki fatura ibaresini malzemeye ait alış faturası olarak yorumlayabilir ve kesinti yapabilir. Aslında buradaki fatura bizim hastaneye keseceğimiz fatura tutarıdır ancak farklı yorumlanmasıda mümkündür. Bu sebeple 05.07.2010 ile tebliğ değişikliğinin yayınlanma tarihi arasında kullanılan stentlerin tedbiren sut kodu ile ve alış bedeli ile faturalandırılması uygun olacaktır.
Tüm yukarıdaki yorumlar ve durumlar ışığında koroner stentlerde herhangi bir KİK araştırmasına gerek duymadan belirlenen fiyattan ve ya bu fiyatın altında alabileceğiniz ve kullanıma uygun olan tüm normal stentler kullanılıp kuruma fatura edilebilir.
İlaçlı koroner stentler ile ilgili uygun vakalarda belirlenen fiyattan ve ya altında satılan ürünler kullanılmalıdır. Belirlenen şartlara uymayan hastalarda fiyatı yüksek dahi olsa kullanılan stentler hastaya fatura edilebilir. Hastaya verilecek faturada ücretin alınmasının 3.3.1 maddesine istinaden alındığının belirtilmesinde fayda vardır.
Tüm durumlarda hasta dosyasına gerekli dökümanlar eksiksiz olarak konmalı ve epikrizinde detaylı durum izahatı olmalıdır.
Yaşar GENÇ
Universal Hospitals Group
Genel Müdür Yardımcısı- İcra Kurulu Üyesi
[email protected]