• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Kurban bayramı için beslenme önerileri

Diyet Köşesi

Hepimiz için manevi değeri yüksek olan kurban bayramına kısa bir süre kaldı. Kurban kesme, akraba ziyareti, taze et yemekleri, tatil derken genellikle beslenme düzensizleşir. Bu durumda da özellikle Diyabet (şeker hastalığı), Obezite (şişmanlık), sindirim sistemi hastalıkları (mide-bağırsak), kalp, Tansiyon gibi rahatsızlıkları olan kişilerin durumu kötüye gider. Moral bozan anlar yerine sevdiklerinizle huzurlu vakitler geçirmek için sağlıklı beslenme kurallarına dikkat edin;

► Bayram sabahı özellikle kurbanını kendi kesen kişiler telaş içerisine girip kahvaltı yapmayı unutmaktadır. Günün en önemli öğünü olan kahvaltı atlamayın, 1 bardak süt ve 1 porsiyon meyve gibi hafifte olsa kahvaltınızı yapın.

► Kurban bayramında sofralarda olmazsa olmaz et yemekleridir. Ancak kurban kesilir kesilmez eti pişirilip yenmemelidir. Rigor Mortis dediğimiz ölüm katılığının geçmesi beklenmeli, 24 ila 48 saat buzdolabında dinlendirildikten sonra et tüketilmelidir. Ölüm katılığı geçmeden tüketilen etler öğün sonrasında karında rahatsızlık, şişkinlik, gaz gibi şikayetlere neden olabilir.

► Öğünlerde mutlaka besin çeşitliliği sağlayın. Özellikle et yenecek öğünde et miktarı 4 köfte kadarı geçmesin, yanında çeşitli sebzelerle hazırlanmış az yağlı bol salata ve esmer ekmek türlerinden 1-2 dilim tercih edin. Eğer pilav veya makarna tüketilecekse ekmek yemeyin. Aynı şekilde ekmek tüketilecekse pilav ve makarna tüketmeyin. Asitli, şekerli, kalorili içecekler yerine ayran tercih edin.

► Kurbanın sakatat ve iç yağ kısımları yüksek doymuş yağ ve kolesterol içermesi nedeni ile tüketmeyin.

► Eti bol yağda kızartmak, kavurmak yerine haşlama, buğulama, ızgara gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edin.

► Mutlaka gün içerisine dağılmış şekilde 2-2,5 litre su için.

► Gün içinde öğün atlamayın, 4 saatten fazla aç kalmayın.

► Yemekten sonra şişkinlik hissederseniz tansiyon veya ödem gibi bir rahatsızlık yoksa günlük 1-2 şişe sade maden suyu içebilirsiniz.

► Bayram ziyaretlerine “nasılsa ikram yapılır” diye düşünerek aç karnına gitmeyin. Evden çıkarken 1 bardak tarçınlı süt veya 1 adet meyve veya 5-6 adet fındık gibi küçük bir ara öğün yapın.

► Ziyaretlerde ikram edilen şerbetli, hamurlu, ağır tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlıları tercih edin. Sohbet sırasında farkında olmadan içilen çay miktarlarını kontrol altında tutun ve şekersiz için.

► Evinize gelen misafirlerinize ikram ettiğiniz çikolatanın yanına kuru kayısı, kuru hurma gibi tatlı yerine tüketilebilecek kuru meyveler ekleyin.

► Güne başlamadan önce mutlaka tüketeceğiniz besinleri aklınızda programlayın. Kendinize miktar koyun ve aşmamaya çalışın.

► Gün içerisinde 30-40 dakikalık kısa yürüyüşler yaparak harcadığınız enerjiyi artırın.

► Öğün sonrası yemeğin rehavetine kapılıp uyuklamak yerine günde 1-2 bardak yeşil çay içerek metabolizmanızı hızlandırın.

► Bayram boyunca çok fazla kaçırdığınız gün 1 günü aşmasın. Üst üste gelen fazla kalori bayram sonrası kilo olarak geri dönebilir.

Ve bayramdır diyerek yemeklere, tatlılara yönelmek yerine sevdiklerinizle, çocuklarınızla bol vakit geçirin.

Huzurlu Bayramlar…

Diyetisyen Fazile Yılmaz

Bu yazı toplam 10244 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim