• BIST 9132.3
  • Altın 2870.609
  • Dolar 34.2188
  • Euro 37.4548
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 20 °C

Malpractice ve Hekimlik Meslek Etiği!

Av.Bülent Özer

Şu an gündemde olan değerli sanatçımız Burhan Şeşen’in oğlu Serhan Şeşen’in, önce İstanbul Maltepe’deki Özel Sema Hastanesine götürülerek ilk müdahalesinin yapılması ardından yanlış teşhis konulduğu iddiası ile Alman Hastanesi’ne götürülmesi ve Alman Hastanesi yetkililerince "İlk önce buraya getirilseydi bu sonuç ortaya çıkmazdı" açıklaması, Özel Sağlık Sektöründe infiale yol açmıştır.

Öncelikle belirtmek istediğim konu, sayın sanatçımızın oğlunun durumuna gerçekten üzüldüğüm ve kendilerine en içten temennilerimle sabır dileğimdir. Ancak konumuz hastaneler ve hekimlerimiz arasındaki ne yazık ki talihsiz açıklamalardır , lütfen konu yanlış anlaşılmasın, tartışılması gereken konu iki özel hastane arasında geçen “Önce buraya gelseydi bu sonuç ortaya çıkmazdı” tartışmasıdır.
 
 
Hekimlik Meslek Etiği Kuralları
 
Acil Yardım:

Madde:10- Hekim, görevi ve uzmanlığı ne olursa olsun, gerekli tıbbi girişimlerin yapılamadığı acil durumlarda, ilk yardımda bulunur.
 
         Sayın hekimlerimizin üzerlerine düşen insani görevleri tamamıyla yerine getirdiğine inanıyoruz, çünkü hemen hepimizin bir yakını, akrabası veya kendimiz bir gün hekimlerimiz sayesinde hayata döndürülmüş veya onlar sayesinde sağlımıza kavuşmuş bulunmaktayız.
 
         Peki bizlere sağlık sunan Sayın hekimlerimiz kendi aralarında “Hekimlik Meslek Etiği Kurallarını” neden ihlal etmektedir?
 
         En güncel ve acı konumuza dönecek olursak ve basında çıkan haberlere göre değerlendirmek gerekirse;
        
 
 
2 Aralık 2008, Salı
 
Şeşen ailesinin en zor kararı

BAYRAM KAYGUSUZ
 
 
‘ Yasal hakları var’

Tedavisine Prof. Dr Talat Kırış tarafından devam edilen Serhan Şeşen’in sağlık durumu hakkında bilgi vermek için dün Alman Hastanesi Anastezi ve Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Tülin Erdem ve İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikroloji Uzmanı Dr. Cengiz Uzun basın toplantısı yaparak acı haberi verdi. Serhan Şeşen’in beyin ölümünün gerçekleştiğini ve yaşam destek ünitesinde olduğunu belirten Dr.Tülin Erdem şunları söyledi: 

‘Durumu çok vahimdi’

“Serhan, bize geldiğinde durumu çok vahimdi.
Tüm yaşam destekleri devam ediyor ama sonuç olumlu görünmüyor. Diğer hastaneyle ilgili süreç için bir yorum yapamayız. Ama başlangıçta Serhan bize gelseydi, bu duruma gelmezdi. Beyin apsesi ve beyin apsesine bağlı gelişmiş bir fıtıklaşma söz konusu. Şu anda 72 saat süre var. Fıtıklaşmanın daha ileriye gitmesiyle yaşam son bulur. Bizim hastamızda bu bulgular mevcut. Bu süre çok fazla sürmez ama aile isterse hastanın yaşamına son verebilir. Böyle bir yasal hakları var.”

‘Tomografi göremedik’

Dr. Cengiz Uzun ise daha önce Özel Sema Hastanesi’nde yaşanan tomografi tartışmasıyla ilgili olarak, “Bizim notlarımızda hastaya tomografi yapıldığına dair bir şey göremedik” dedi.
 
Daha öncesi ise; yine basında çıkan haberlerden;
 
''Grup Gündoğarken''in solisti Burhan Şeşen'in oğlu Serhan Şeşen, Maltepe'de tedavi gördüğü hastaneden ailesinin isteği üzerine Alman Hastanesi'ne nakledildi.
 
ÖZEL SEMA HASTANESİ
BAŞHEKİM AKDEMİR'İN AÇIKLAMASI

Odasında basın mensuplarını kabul eden Özel Sema Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Akdemir de soruları yanıtladı.

Serhan Şeşen'in üst solunum yolu rahatsızlığı nedeniyle daha önce başka hastaneye kaldırıldığını ve ayakta tedavi edildiğini, ancak iyileşmemesi üzerine kendi hastanelerine getirildiğini anlatan Akdemir, hastaya üst solunum yolu enfeksiyonu ve menenjit şüphesi teşhisi konulduğunu ve yatırılmasını istediklerini ifade etti.

Ancak ailesinin isteği üzerine yatırılmayarak evine götürülen Serhan Şeşen'in ertesi gün tekrar getirildiğini anlatan Akdemir, hastaya önce menenjit teşhisi konulduğunu, daha sonra tomografi çekilince de beyninde ödem oluştuğunun anlaşıldığını bildirdi.

Doç. Dr. Akdemir, açıklamasını şöyle sürdürdü:

''Beyninde ödem oluşumu ve menenjit, birkaç gün içerisinde olmaz. Bu, 1-1,5 aylık bir sürecin sonucudur. Şeşen bize getirildiğinde, hastalığının en ağır dönemini geçiriyordu. Hemen yoğun bakıma aldık, ameliyat ettik. İddia edildiği gibi bizim hastane olarak hiçbir hatamız yok. 24 saat içerisinde hasta, beyin ameliyatına alınmıştır. Hasta ile ilgilenmeme söz konusu değildir. Serhan Şeşen'in, burun ile beyin arasında olması gereken 'beyin bariyeri' yoktur. Bu nedenle burundaki mikroplar beyne gitmektedir.

Yapılan müdahalelerimizde, tıbbi olarak hata yoktur. Şu an hasta, yoğun bakımda, yoğun antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Atlatabilme olasılığı var.''
 
ŞEŞEN: HASTANE SORUMLU

Burhan Şeşen, oğlunun durumundan hastaneyi sorumlu tuttu ve “Tomografi çekilmeden belinden su alındı ve ihmal maalesef bu duruma neden oldu. Eğer tomografi çekilseydi beynindeki apse görülecekti ve bütün tedavi ona göre uygulanacak, Serhan da bir antibiyotik tedavisiyle sağlığına kavuşacaktı, ama ne yazık ki böyle bir şey yapılmadı.
 
        Yukarıda açıklandığı üzere, hekimlerimizin de kendi meslektaşları arasında uymak zorunda olduğu etik kurallar mevcut iken, bu kuralların ihlal edilerek toplum nezdinde birbirlerini karalamaya yönelik açıklamaların, hekimlik mesleği açısından toplum gözünde hekimlerimizi ne duruma düşüreceğidir?
        Özel Sema Hastanesi ve Özel Alman Hastanesi sayın hekimleri kendilerine gelen bir hastanın yaşamını kurtarmak için ellerinden gelen tüm gayreti sarf etmişlerdir; buna şüphe duymamak gerekir; ancak acılı bir baba ve gencecik bir evladın durumu ortada iken, Alman hastanesi hekimlerinden;
Alman Hastanesi Anastezi ve Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Tülin Erdem ve İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikroloji Uzmanı Dr. Cengiz Uzun ‘un
“Serhan, bize geldiğinde durumu çok vahimdi. Tüm yaşam destekleri devam ediyor ama sonuç olumlu görünmüyor. Diğer hastaneyle ilgili süreç için bir yorum yapamayız. Ama başlangıçta Serhan bize gelseydi, bu duruma gelmezdi.
AÇIKLAMASI ÇOK TALİHSİZ BİR AÇIKLAMADIR!
Bu talihisiz durum her hekimin ve her hastanenin başına gelebilirdi ! Bu durumu sanki bir fırsat gibi değerlendirip reklam amaçlı kullanmak sayın hekimlerimize ve çok saygın hastanemize yakışmamıştır.
            Nitekim; Hekimlik Meslek Etiği Kuralları;
Ticari Amaç ve Reklam Yasağı:

Madde:11- Hekim, mesleğini uygularken reklam yapamaz, ticari reklamlara araç olamaz, çalışmalarına ticari bir görünüm veremez; insanları yanıltıcı, paniğe düşürücü, yanlış yönlendirici, meslektaşlar arasında haksız rekabete yol açıcı davranışlarda bulunamaz. Hekim, yayın araçlarıyla yapacağı duyurularda varsa, Tababet Uzmanlık Tüzüğü'ne göre kabul edilmiş olan uzmanlık alanını, çalışma gün ve saatlerini bildirebilir. Tabela ve benzeri tanıtım araçlarının biçim ve boyutları yerel tabip odası tarafından saptanır.
BU ACI VE TALİHSİZ OLAYIN , HEKİMLİK MESLEK ETİĞİ KURALLARINI TÜM HEKİMLERİMİZ İÇİN TEKRAR HATIRLAMASINI SAĞLAMASI DİLEĞİMLE , SAYGILARIMLA .
                                                                              
Av.Bülent Özer
Adres : Uğur Mumcu Cad. Uğur Mumcu’nun Sokağı
No : 64/3 Gaziosmanpaşa / Ankara

Tel     : 0 312 448 20 71   Faks : 0 312 448 20 72
Gsm   : 0 532 281 78 43 - 0535 260 61 97
www.bulentozer.av.tr
Bu yazı toplam 2539 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim