• BIST 8708.17
  • Altın 2242.45
  • Dolar 32.332
  • Euro 35.1585
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 10 °C

Muayenehane Hekimleri İş Göremezlik Raporlarını Verebilmeli

Yaşar Kaya

 

Muayenehanesi Olan Hekimlerin İş Göremezlik Rapor Verebilmeleri SGK'yı nasıl etkiler?

Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik kapsamında hekimlerin mesleklerini herhangi bir kuruma bağlı olmaksızın bağımsız-serbest icra etme hakları devam etmektedir. Gelinen yeni süreçte sağlık sektörü muayenehaneler ve hekimler için nasıl etkilenecek?

İş görmezlik raporlarını hekim muayenehaneden verebilecek mi?

Veya muayenehaneler neden iş göremezlik veremiyor?

SGK muayenehaneleri sağlık kurumu olarak görmüyor mu?

Muayenehanede muayene olan hastanın rapor hakkı varsa bu hakkı nasıl alacak?

Muayenehanede muayene olan hasta mecburiyetten bir sağlık kurumuna giderek kendisine iş görmezlik raporu mu yazdıracak?

Muayenehanesi olan hekime ameliyat olan hasta ameliyat olduğu hastanede başka bir hekime mi rapor yazdırmak zorunda kalacak?

Bu raporlar SGK Anlaşmalı veya anlaşmasız Özel Hastanelerde veya Tıp Merkezlerinde verilirse İş Göremezlik Belgesi Düzenlenerek verilen raporlardır.

SGK Anlaşması olmayan Özel Hastanelerde ve Tıp Merkezlerinde de anlaşması olan veya olmayan kurum olarak sistemden seçilerek verilebilen raporlardır.

Şu anki süreçte Özel Muayenehanesi olan hekime ameliyat olan hasta, rapor almak için başka bir hekime muayene kaydı açtırarak sadece rapor yani iş göremezlik belgesi yazdırmak adına, 2. bir hekim ve kurum bulmak zorunda kalmaktadır.

Bu süreç hem hekim, hem hasta, hem de sadece rapor yazdırılmak istenen hastane ve hekim için dolambaçlı bir süreç oluşturmaktadır. Bu süreçle ilgili olarak Sağlık Bakanlığı ve SGK'nın düzenleme yapması gerektiğini düşünmekteyiz.

Muayenehanesi olan (Mesleğini serbest olarak icra eden) hekim, hastalarını ameliyat yapacak olduğu hastane üzerinden başka hekim adına kayıt açtırarak, SGK iş görmelik raporu alabildiği hastanede ameliyatlarını yapmak durumunda kalmaktadır.

Bu uygulama hasta, hastane ve hekimler için farklı riskler ve geri dönülemeyecek işlemler ortaya çıkarmaktadır.

Sürecin bir an önce düzenlenebilmesi için Muayenehane Uygunluk Belgesi olan, mesleğini serbest olarak icra eden hekimlere, SGK iş göremezlik ekranında da yer verilmesi ve rapor düzenleyebilmelerine müsaade edilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Böylelikle dolambaçlı yollar kullanılmadan, hastalar; hekimlerinin uygun görmesi ve gerekliliği düşünülen durumlarda raporlarını sistem üzerinden alabileceklerdir.

Konunun önemli olması ve gündeme getirilmesi için buradan tekrar yetkililere sesleniyoruz ve çözüm oluşturulmasını talep ediyıruz.

Saygılarımızla.

Yaşar Kaya
Ruhsatlandırma ve Resmi İşlemler Danışmanı
[email protected]

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir. İzin alınmadan aktif bağlantı kurulsa bile içerik kullanılamaz. Yapılan alıntılar için 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca yasal işlem uygulanacaktır.

Bu yazı toplam 202030 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim