• BIST 8663.88
  • Altın 3023.533
  • Dolar 34.3304
  • Euro 37.4521
  • Ankara 7 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Ofis çalışanları için beslenme önerileri

Diyet Köşesi

Masa başı çalışma düzeni beraberinde hareketsiz yaşamı da getiriyor. İş hayatındaki stres, abur cubur ve atıştırmalık tüketimini artırdığını da düşünürsek kilonun artmaması elde değil. Bu durumda bilinçli davranıp, ufak tefek davranış değişikliği sağlayarak bu sorunları ortadan kaldırmak mümkün.

Kahvaltı Olmazsa Olmaz!

Her gününüzün başlangıcı mutlaka kahvaltı olsun. Bir dilim ekmek ve bir dilim peynir olsa bile kahvaltısız güne başlamayın. Peynirli domatesli tost + çay, meyve + süt, yulaf ezmesi + süt + meyve, klasik kahvaltı, peynir + salatalık + domatesli sandviç, simit + peynir gibi birçok seçenek te açma, poğaça, börek yerine tüketilmeye daha uygundur.

Fast Food Yerine Ev Yemekleri Tüketin!

Özellikle öğle yemeğini iş yerinde yemek durumunda kalanlar için yemeğinizi evden getirebilir veya ev yemeği yapılan bir kurumla anlaşmalı çalışabilirsiniz. Sizinle beraber iş arkadaşlarınızın da sağlıklı beslenmelerine vesile olursunuz.

Yemeklerde tuzu az, baharatı fazla kullanın. Baharatlar metabolizmayı ateşleyerek enerjinizi tazeleyecektir.

Öğün Atlamayın!

İş yoğunluğuna dalıp özellikle ara öğünleri atladığınızı biliyorum. :D Ama özellikle ara öğün tüketimi hem kilo - iştah dengesi sağlamakta hem de iş verimini artırmaktadır. Ara öğün seçenekleri olarak çekmecenizde; taze meyve, kuru meyve, kuru yemişler, grissini, kutu süt, kutu ayran veya yoğurtlar bulundurabilirsiniz.

Abur Cubur Yerine Meyve ve Kuru Yemiş Tercih Edin!

Açlığınızı bastırmak için abur cuburları veya hazır atıştırmalıkları tercih etmeyin. Bunlardan alacağınız kalori yukarıda bahsettiğim ara öğün seçeneklerinden yaklaşık 3 kat fazla olacaktır. :O

Su İçmeyi Unutmayın!

Günün hızına aldanıp en çok hata yapılan konu su içimi. Su içmezsek vücudumuz çalışmaz, kilo vermek istiyorsak yağ yakmaz, konsantrasyonu azaltır ve iş performansını olumsuz etkiler. Günde en az 2 litre suyu mutlaka için. Unutmamak için masanızda gözünüzün önüne su şişesi bulundurun.

Aşırı Çay Kahveden Kaçının, Bitki Çayı Deneyin!

Aşırı çay ve kahve tüketimi vücuttan fazlaca su atmaktadır. Meşrubatlar ise fazla şeker içerdiğinden su ihtiyacını artırmaktadır. Bizim isteğimiz ise vücutta suyun devir daimini sağlamaktır. Günde 2-3 bardak açık çay ve 1 fincan kahveden fazla tüketmemeye çalışın. Şekerli asitli meşrubatlar yerine ayran, limonata, sade soda tercih edin. Farklı lezzetler için çok çeşitli bitki çayları deneyebilirsiniz.

Her 15 Dakikada Bir Yerinizden Kalkın!

Vücudun canlanması, beynin oksijenlenmesi için bol hareket etmeye çalışın. Oturduğunuz yerden kalkmak için bahaneler bulun kendinize. Mümkün oldukça 15 dakikada bir yerinizden kalkıp esneme hareketleri yapın. Pencere kenarına gidip derin nefesler alıp – verin. Molalarda çıkış kapına gidip iş yerinin etrafında birkaç tur atın, temiz havada derin nefesler alıp verin. Asansör yerine merdiven kullanın. Merdiven kullanımına teşvik için merdiven boşluklarında uğramanız gereken masalar yerleştirin.

Adım Sayar Edinin!

Masa başında çalışırken hareketliliğinizi anlayamıyorsanız kendinize bir adım sayar edinin. Sürekli üzerinizde bulunsun ve tüm adımlarınızı saysın. Sağlıklı kalmak için günde en az 10.000 adımı hedefleyin. Kilo vermek için ise en az 12.500 adım diyorum. Eksik kalan kısmını sabah işe giderken veya akşam eve gelirken gerekirse 2-3 durak önce inip yürüyerek tamamlayın.

Çalışanlarda Diyet Yapabilir..

Fazla kilonuz varsa masa başında oturarak çalıştığınız için kilo veremeyeceğinizi düşünmeyin. Siz isterseniz eğer olmayacak bir şey yoktur. Ufak davranış değişikleri ile her şey çok farklı olabilir. Tabi ki bu konuda öncelikle bir diyetisyene başvurun. (online takip düşünürseniz bana yazabilirsiniz) Size uygun hazırlanmış olan beslenme programlarını uygulayın.

Diyetisyen Fazile Yılmaz
Online Beslenme Takibi İçin
www.dytfazileyilmaz.com

Bu yazı toplam 28856 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim