• BIST 8718.11
  • Altın 2246.886
  • Dolar 32.3304
  • Euro 35.1765
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 7 °C

Psikologların iyi oluş haline etkisi!

Dr. Yasemin KÜÇÜKÖZKAN

Sağlık kurumları ve sağlık personeli açısından ele alındığında, performans değerlendirmenin gerek kurum gerekse hasta memnuniyeti, hastanın iyileşme süreci ve hasta yakınları ile sağlık personeli etkileşimi üzerinde önemli bir rolü olduğu söylenebilmektedir. Öyle ki, sağlık hizmetlerinin kalitesini yükseltmenin önemli bir gerekliliği insan kaynakları yönetiminin ana işlevlerinden biri olan performans yönetiminin uygulanmasıdır. Daha önce de değindiğimiz gibi, performans yönetimi çağdaş bir kavramdır; sadece performansın değerlendirilmesinden öte performansın neye göre, kimler tarafından nasıl değerlendirileceğini, istenen performans ile gerçeklesen performansın karşılaştırılmasını, sapmaların belirlenmesini, düzeltici önlemlerin alınmasını ve performansın geliştirilmesini içermektedir. (1).               

Hasta psikoloğu, eğitimiyle, kişiliğiyle, teorik bilgi ve uygulama becerisiyle, karar verme yeteneğiyle, psikolojik danışmanlık hizmetlerini planlayarak uygulayabilen, ekip çalışmasını başarıyla yürütebilen, diğer sağlık ekibi üyeleriyle ve hastalarla uyum içinde çalışabilen sorumlu insan gücüdür. Etkin bir hasta psikoloğundan, bağımsız fonksiyonlarını kullanabilmeleri, aktif profesyonel karar mekanizmalarında rol alabilmeleri, benlik saygısı yüksek, meslek bilinci tam, birlik ruhu mevcut kişiler olmaları, araştırmacı olmaları, iyi iletişime sahip, organize, metotlar ve prosedürler konusunda bilgili ve becerikli, kendine güvenli ve güvenilir olmaları beklenmektedir (2).

Psikolojik danışmanın amacı, bireyin olumlu bir psikolojik yapı içinde olmasını sağlamak, bu doğrultuda destekleyici programlar geliştirmek ve bireyin çevresiyle uyumlu, sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmelerini sağlamaktır. Yapılan araştırmalar birçok insanın mutlu olmak istediğini göstermektedir.  Bir başka deyişle, psikoloji, "bozuk" olanı "tamir etme" yaklaşımında uzaklaşarak insan doğasının güçlü yanlarını ortaya çıkarmaya ve geliştirmeye yönelmiştir. Olumlu duygular bireyin düşünce sistemini genişleterek bireyin olaylara farklı açıdan bakmasını sağlayabilmektedir. Bu bakış açısı bireyi olumlu düşünmeye sevk eder ve dolayısıyla olumsuz duyguların süregelen etkilerini ortadan kaldırabilmektedir (3). Bu durum pozitif psikoloji olarak adlandırılmaktadır.

Algılanan sosyal destek arttıkça psikolojik iyi olma düzeyinin de arttığını belirlemiştir. Sağlık kurumlarının ve sağlık çalışanlarının en önemli amacı da hizmet almaya gelenin (hastanın/danışanın) olabilecek en iyi kalitede hizmet almasını sağlamak ve bireyin bedensel, zihinsel ve psikolojik sağlık düzeyinin iyileştirilmesi yönünde katkı sağlamaktır.

Hasta psikoloğu, bireye oldukça uzun süreli iletişim halinde bulunan sağlık personelinden biridir ve diğer sağlık birimleri hastayla kendi alanlarında sınırlı zamanda iletişim kurarken, psikologlar hasta ile tedavi sırasında ve sonrasında yoğun bir iletişim kurabilmektedir. Hastalar, sorunlarını söz konusu hasta psikoloğuna iletebilmekte, ihtiyaç duyduğu zaman bu yardımı alabileceklerini bilmektedirler.

Böylece, hasta psikoloğunun performansı, hasta memnuniyetinde ve psikolojik iyi oluş düzeyinde önemli bir etken olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle, artan kurumsal rekabet, yüksek kalite arayışı, değişen yasalar ve uygulama koşulları, artan hasta beklentileri gibi unsurlar da göz önünde bulundurulduğunda, hastaların sağlık personelinden ve psikoloğundan yeterli hizmet almaları, iyileşme sürecinin etkinliği ve yaşam kalitesinin sağlanabilmesi oldukça önemli hale gelmektedir.

Hasta psikologlarının yetkin niteliklere, kaliteli iletişime ve yüksek performansa sahip olmasının ve bu işlevleri güçlendiren yöntemlerle hastalara hizmet sunmalarının bağlı bulundukları kuruma ve topluma önemli katkılar sağlayacağı söylenebilmektedir.

Sevgiyle

Kaynak: (1) Seyirci, 2009.,(2) Ertaş, 2006.,(3) Malkoç, 2011.

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Bu yazı toplam 4376 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim