Değerli hükümetimizin çok iyi niyetlerle girişimde bulunduğu Sağlık Reformu, artık ne yazık ki sağlık deformasyonu haline gelmiştir.
Yapılan bir çok hukuki düzenleme ile sayın vatandaşlarımıza Özel Sağlık kurum ve kuruluşlarına, yani Özel Poliklinikler, Özel Dal ve Tıp Merkezlerinin yanı sıra, çok daha büyük kapasiteli Özel Hastanelere rahatlıkla gidebilme yolunu açan reform, öncelikle vatandaşlarımız, sonrasında özel sağlık sektörü açısından çok olumlu ve takdirle karşılanmıştır.
Ancak şu ana bakılacak olursa, mevcut durum Özel Sağlık sektörü açısından –belki bir kısım hariç olmak üzere – hiç de iç açıcı değil, aksine İÇ ACITICIDIR!
Hayatları boyunca çalışarak edindikleri birikimleri ile yapmış oldukları yatırımlar sayesinde bir -Poliklinik veya Hastane- açabilmiş olan şirket ortakları olan hekimlerimizin kurumlarında hizmet veren hekimlerimiz ve yanı sıra istihdam edilen sağlık çalışanlarının maaşları, SGK primleri, ödenen vergiler , diğer giderler (elk. su v.s) merkezlerin mülk sahiplerinin kiraları, merkezlerin civarındaki sağlık hizmeti alan vatandaşlarımız , eczaneler ve ilaç firmaları, kim şu an önünü görebiliyor? Kim bu durumdan hoşnut?
Peki bu durum bizlere nasıl yansıyor?
1-) Öncelikle milyonlarca liralık yatırım yapmış müteşebbislerimiz artık önünü göremez hale gelmiştir, yaptığı yatırımlar atıl hale gelmek üzeredir, hele ki doğu bölgemiz kan ağlamaktadır, o bölgede yaşayan vatandaşımızın, değil 15 TL katılım payı vermesi, 15 kuruş dahi verecek hali yoktur! Milyonlarca TL yatırım yapan hastaneler şu an atıl hale gelmek üzeredir, bunu yanı sıra ülkesine hizmet vermek isteyen müteşebbis pişman olmuş, bir daha asla bu bölgeye herhangi bir yatırım yapmama kararı almak üzeredir, bu ülkemize fayda değil zarar getirecektir. Bu konuya çok dikkat edilmesi gerekmektedir.
2-) Özel Sağlık kurum ve kuruluşlarının yöneticileri telafisi mümkün olmayan maddi zarara girmiştir, finansal kiralama ile borçlanmışlar, yıllara yayılan borç ödeme planı ile mevcut durumun devam edeceğine güvenerek yatırım yapmış kredi ödeme planı oluşturmuşlardır, ancak her gün yeni bir mevzuat değişikliği ile ne yapacaklarını bilemez hale gelmişler, bunun sonunun ne olacağını “kara kara” düşünmektedirler. Banka ve finans kurumları sektöre artık kredi vermez hale gelmiş, sıkıntı daha da büyümüştür. Ülke ekonomisini canlandırmayı isteyen kesim, belki istemeyerek bu durumu engellemektedir.
3-) Sağlık Sektöründe Hizmet veren hekimlerimiz açısından ise; hekimlerimiz artık aylık düzenli maaşlarını alamamaktadırlar, her gün hizmet verdikleri vatandaşlarımıza karşı geçmiş zamanlarda olduğu gibi güler yüzlü ve ilgili davranamamaktadırlar! Neden? Çünkü onlarda geçim sıkıntısı yaşamaktadırlar, işlerine severek ve isteyerek gelmemekte, gelen hastalara doğal olarak istedikleri ve sevdikleri meslekleri doğrultusunda ilgi gösterememektedirler.
4-) Sağlık hizmeti alan vatandaşlarımız; İlk zamanlardaki alışmış oldukları ilgi ve memnuniyetten uzaklaştıklarının farkındalar, önceden katılım payı adı altında bir ücret ödemiyorlardı, istedikleri gün, saat, branşta, istedikleri hastaneye veya doktora gidebiliyorlardı! Ancak şu an önlerine çeşitli yaptırımlar konuldu, bu durumda onlarda bu durumdan rahatsızlar. Baştan bu şekilde alıştırılıp, sonradan alışkanlıkları kısıtlamak yerine, en baştan uygulamaya sağlıklı başlamak gerekirken, “önce gevşet sonra sık” politikası her kesimde sıkıntı yaratmıştır.
5-) En son olarak Özel Polikliniklerin (devredilen Emekli Sandığı) ve Maliye Bakanlığı ile sözleşmelerinin fesih edilmesi, yüzlerce polikliniğin kapanmasına ve binlerce sağlık çalışanının işsiz kalmasına sebep olmuş ve olmaya da devam etmektedir.
Hepimizin en yakınında 24 saat hizmet veren mahalle bakkalımızdan daha yakın hissettiğimiz Polikliniklerimizin kapanmaması için “Aile Hekimliği Hizmet Birimlerine” dahil edilmesi, hem Polikliniklerin yaşaması için, hem vatandaşlarımız için, hem de hekimlerimiz için faydalı olacaktır.
Bir aile hekimine 3.500 hasta düşeceğine, bu rakam 1500’lere belki daha alt rakamlara düşecek, hasta ve hekim daha memnun olacaktır.
Hastaya ilgi artacak, hekime yoğunluk azalacaktır, bunun kime ne zararı olabilir?
Sonuç olarak; Ülkemizi yöneten değerli büyüklerimiz çok iyi niyetlerle bir şeyler yapmaya çalıştılar, ancak “Sağlık Reformu Sağlıklı Gitmedi.”
Bu sağlıksız durumu değiştirmek yine sizlerin elinde sayın büyüklerimiz! Umarız her şey en kısa zamanda, hem sizin, hem vatandaşlarımızın, hem de tüm sağlık hizmeti veren değerli çalışanların istediği gibi olur, saygılarımla.
Av.Bülent Özer
Sağlık Artık Sağlıksız !
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
SON EKLENEN GALERİLER
- 16:39 - Tıp Dünyasının Gözü İstanbul’da: 33 Yıl Sonra Dev Kulak Burun Boğaz Kongresi (IFOS) Başladı
- 16:36 - Bipolar Bozuklukta Tedavi Uyumsuzluğu Alarm Veriyor: Pekin’deki Araştırmada Hastaların %42,7’si İlk Yılda İlacı Bıraktı
- 16:33 - "Süper Besin" Hürafesine Son: Karaciğer Sağlığının Anahtarı Tek Yiyecekte Değil, Akdeniz Tipi Beslenmede
- 16:31 - Donuk Omuz Tedavisinde Doğru Bilinen Yanlışlar: Takviyeler Değil, Doğru Egzersiz ve Bütüncül Tedavi İyileştiriyor
- 16:27 - Ölümcül Astım Atağında Şaşırtıcı Keşif: Bağışıklık İzleri Akciğerle Sınırlı Kalmıyor, Bağırsak Lenflerine Kadar Uzanıyor
- 16:25 - Afyonkarahisar’da Feci Kaza: 15 Yaşındaki Çocuğun Kopmak Üzere Olan Kolu Konya’da 8 Saatlik Ameliyatla Kurtarıldı
- 16:23 - 34 Haftalık Prematüre Bebeğe Mucize Müdahale: Kalbindeki Delik Kasıktan Girilerek Kapatıldı
- 16:22 - Kongo’da Ebola Salgını Büyüyor: Doğrulanmış Vaka Sayısı 6 Biti Aştı, Can Kaybı 3 Bin 267’ye Ulaştı
- 16:20 - Kafein Hücresel 'Yaşlanma Şalterini' Kapatıyor: 500 Milyon Yıllık Genetik Mekanizma Keşfedildi
- 16:19 - Çocuklarda Okul Reddine Dikkat: Arkasında Ayrılık Kaygısı ve Zorbalık Yatıyor Olabilir
- 16:14 - Kaygıyı Yatıştıran 'Burun-Beyin' Sinir Devresi Keşfedildi: Yavaş Nefes Beyni Sakinleştiriyor
- 16:13 - Hollanda’da Batı Nil Virüsü Alarmı: Vaka Sayısı 18’e, Can Kaybı 3’e Yükseldi
- 16:11 - Hastalarından Etkilendi, 20 Yıllık Sigara Bağımlılığına Son Verdi: Hemşire Elif Düzenli Gül’ün Başarı Hikayesi
- 16:06 - DSÖ’den Korkutan Tütün Uyarısı: Kısırlık Riskini Artırıyor, Pasif İçiciler de Tehlikede
- 17:14 - Dünya Sağlık Örgütü Demans Rehberini Güncelledi: Toplumdaki Vakaların Yüzde 45'i Önlenebilir Risk Faktörleriyle İlişkili
- 17:00 - Sonbahar Tükenmişliğine Karşı "Eyleme Geçin" Uyarısı: Motivasyonu Beklemeyin!
- 16:46 - "Sinsi İlerleyen Diyabete Karşı 'Rakamlarınızı Öğrenin' Çağrısı: 35 Yaş Üstüne Yıllık Kontrol Uyarısı"
- 16:44 - Yılların Öksürük Şurubu Parkinson’a Umut Oldu: Ambroksol İçin Faz 3 Süreci Başladı
- 16:41 - Sağlık Bakanlığı'ndan Suçiçeği Aşısında Yeni Dönem: Çocuklar İçin İkinci Doz Aşılama Başladı
- 16:39 - Yaşlılarda Ani Kafa Karışıklığına Dikkat: Demans Değil "Deliryum" Olabilir!
- 16:38 - Yapay Zekâ Desteği Hekim Performance'ını Artırdı: 3 Ülkeden Katılan Hekimlerle Emsal Araştırma
- 16:35 - Erken Akciğer Kanseri Teşhisinde "Kandaki DNA" Umudu: Likit Biyopsilerde Önemli Gelişme
- 16:34 - Sağlık Bakanlığı'ndan Anne ve Bebek Sağlığı İçin Yeni Dönem: RİTAS 81 İlde Devreye Alındı
- 16:33 - Yunanistan'da Batı Nil Virüsü Alarmı: Son Bir Haftada 34 Yeni Vaka Saptandı, Can Kaybı 30'a Yükseldi
- 16:31 - Organ Nakline Yenilikçi Alternatif: MIT'den Enjekte Edilebilir "Mini Karaciğerler"
- 14:18 - Gece Işığına Maruz Kalmak Kalp Sağlığını Olumsuz Etkiliyor: Kalp Yetmezliği ve Kriz Riskinde Dikkat Çeken Artış
- 14:16 - Rutin Kan Testlerinde Şaşırtıcı Detay: Düşük AST ve ALT Değerleri Erken Kolorektal Kanser Riskiyle İlişkilendirildi
- 14:14 - Cumhurbaşkanlığı'ndan Akademisyen ve Memurlara 'Dijital Gelir' Freni: Ticaret Yasağı Kapsamına Alındı
- 14:11 - MAKÜ Tıp Fakültesi'nde Tarihi An: İlk Öğrenciler Oryantasyon Programı ile Hekimliğe Adım Attı
- 14:09 - Uzmanlardan Uzun Yaşamın Sırrı: Yalnızca Adım Sayısı Değil Yürüyüş Temposu Da Erken Ölüm Riskini Düşürüyor
- 14:06 - Alzheimer Hastası Fikri Dede'nin Yaşam Sevinci: Merkezde Bozulan Her Şeyi Tamir Ediyor
- 14:04 - Bakan Uraloğlu: 5G İle Sağlıkta Uzaktan Cerrahi ve Teşhis Dönemi Başladı
- 14:02 - "İnfodemi Pandemiden Daha Kötü": Prof. Dr. İlhan’dan Değişen Halk Sağlığı Riskleri Uyarısı
- 17:47 - Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde Yapılan Düzenlemeler Hakkında Duyuru 2026/35
- 17:34 - Sağlık Bakanlığı'ndan Erken Tanı Hayat Kurtarır Çağrısı: 3 Kanser Türünde Ücretsiz Tarama Hizmeti
- 17:17 - Sağlık Bakanlığı'ndan Halk Sağlığı Haftası'nda Obezite İle Mücadele Çağrısı: "Bedenini Dinle, Harekete Geç"
- 15:25 - Bitlis'ten Malatya'ya Hayat Seferi: 1,4 Kilo Doğan Muhammed Bebek Hava Ambulansıyla Sevk Edildi
- 15:23 - Yaz Aylarında Kazalar Arttı: Yoğun Bakım Yaş Ortalaması 20'lere Düştü
- 15:21 - "Bacakları Kesilecek" Denen İşçi GATA'da Mikrocerrahiyle Kurtarıldı: İlk Adımlarını Attı
- 15:20 - İstanbul ve Ankara'da Sahte Sağlık Ürünü Operasyonu: Kayıt Dışı Para Trafiğine 13 Gözaltı
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Ve burası da bir devlet hastanesi
14 soruda Koronavirüs hakkında kendinizi test edin...
Gilaburu meyvesi kanserden koruyor
Endonezya’daki deprem: Ölü sayısı bin 203'e yükseldi
12345678
Tıp Dünyasının Gözü İstanbul’da: 33 Yıl Sonra Dev Kulak Burun Boğaz Kongresi (IFOS) Başladı
"Süper Besin" Hürafesine Son: Karaciğer Sağlığının Anahtarı Tek Yiyecekte Değil, Akdeniz Tipi Beslenmede
Bipolar Bozuklukta Tedavi Uyumsuzluğu Alarm Veriyor: Pekin’deki Araştırmada Hastaların %42,7’si İlk Yılda İlacı Bıraktı
Afyonkarahisar’da Feci Kaza: 15 Yaşındaki Çocuğun Kopmak Üzere Olan Kolu Konya’da 8 Saatlik Ameliyatla Kurtarıldı
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim























