• BIST 9132.3
  • Altın 2871.5
  • Dolar 34.2453
  • Euro 37.5656
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 20 °C

Sağlık Bakanlığımız dijital 'kâğıtsız' hastaneler ile Avrupa’nın lideri

Dr. Feza Şen

Dijital “Kağıtsız” Hastane denildiğinde idari, mali ve tıbbi süreçlerde bilişim teknolojilerinin kullanıldığı, hastanedeki tüm iletişim aracı ve tıbbi cihazların birbiriyle ve diğer bilgi sistemleriyle entegre olduğu bir hastane anlaşılmakta…

Ayrıca bu hastaneler bir adım öteye gittiğinde; sağlık çalışanları ve hastaların tele tıp ve mobil tıp uygulamalarıyla hastane içinden veya dışından veri alışverişinde bulunabildiği hastane olurlar…

Dijital Hastane Derecelendirmesi: Sağlık alanında bilişim teknolojileri kullanımının yaygınlaşmasıyla sağlık kuruluşlarını karşılaştırmada kullanılan uluslararası kabul görmüş bir ölçüttür.

Sağlık Bakanlığımız ile uluslararası ölçekte akreditasyon sağlayan HIMSS (Healthcare Information and Management Systems Society) arasında 2013 yılında "dijital" ve "kâğıtsız" hastane kavramını oluşturmak ve yaygınlaştırmak amacıyla işbirliği yapıldı. Ve kamu hastaneleri bu değerlendirmelere dâhil edildi. Hastanelerin; IT kullanımı ve dijital platformların artmasıyla “kâğıtsız hastaneler” olarak hizmet sunması hedeflendi.

Sonuç: 5 yılda 164 dijital hastane ile Sağlık Bakanlığı Avrupa lideri oldu…

2013 yılında ülkemizde HIMSS EMRAM Seviye 6 olarak sertifika alan 1 hastane ile başlayan projede, 2018 yılı itibariyle toplam 169 hastane HIMSS EMRAM Seviye 6 sertifikası aldı. İptallerle birlikte 162 rakamına erişen Türkiye, Avrupa’da en fazla seviye 6 hastanesine sahip olan ülke konumuna geldi.

Avrupa’da 31 hastane Seviye 6’ya ulaşmışken,

Ülkemizin sahip olduğu hastane sayısı Avrupa’nın yaklaşık 5 katı oldu.

Dijital Hastane Değerlendirilmesi HIMSS tarafından yapılıyor…

Ölçümler HIMSS tarafından geliştirilmiş, hastanelerde elektronik sağlık kayıtları bazlı hasta güvenliğini temel alan dijital uygulamaların benimsenmesini ölçen EMRAM (Electronic Medical Record Adaption Model) anketi aracılığıyla yapılıyor.

HIMSS tarafından değerlendirme de hastaneler 0 ile 7 arasında derecelendiriliyor.

Seviye 6 ve 7 olduğu belirlenen hastaneler HIMSS tarafından belgelendiriliyor.

Seviye 6, hastanelerin dijitalleşme sürecinin ilk adımı olarak değerlendirilirken,

Seviye 7 olan bir hastane tam donanımlı dijitalleşme sürecini tamamlamış sayılıyor.

Sertifikalar 3 yıl geçerli olup üçüncü yılsonunda hastane tekrar değerlendiriliyor. Belgeye hak kazanan hastaneler ise uluslararası kongrelerde ilan edilerek ödüllendiriliyor.

Ülkemizde seviye 7 sertifikasına sahip 2 hastane var…

Değerlendirmenin ikinci adımı ise seviye 7 yani tam donanımlı dijital hastane…

Avrupa bölgesinde seviye 7 belgeli, yedi (7) adet hastane var.

Bunlardan iki tanesi de ülkemizde bulunmakta. Tire Devlet Hastanesi 2016 yılında, Yozgat Şehir Hastanesi ise 2018 yılında Seviye 7 olarak derecelendirildi.

Ayrıca, Yozgat Şehir Hastanesi 2018 yılında güncellenen EMRAM kriterlerine göre değerlendirilerek Avrupa bölgesinin yeni kriterlere göre “ilk Seviye 7” hastanesi olarak tanınmaya hak kazandı.

Sağlık Bakanlığı Projeleri Amerika’da tanıtıldı..

Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, geçtiğimiz günlerde 11-15 Şubat tarihlerinde ABD Orlando şehrinde düzenlenen HIMSS19 organizasyonuna katıldı ve HIMSS Avrupa organizasyonu ile beş yıllık yeni bir işbirliğine daha imza attı.  Protokol, Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci ile HIMSS CEO’su Harold Wolf III arasında imzalandı.

Yapılan anlaşmayla uygulamanın Türkiye'deki devlet hastanelerinde yaygınlaştırılma çalışmalarının devamı hedefleniyor. HIMSS ile yapılan protokol kapsamında hastanelerde tüm işlemlerin dijital ortama taşınarak hastanelerin kâğıttan arındırılması, verilere zaman ve mekândan bağımsız erişim sağlanabilmesi, tanı ve tedavi hizmetlerine hız ve kalite kazandırılması amaçlanıyor.

Ayrıca Sağlık Bakanlığı projeleri, dijital dönüşüm kapsamında Sağlık Bakanlığı hastanelerinin EMRAM Seviye 6 ve Seviye 7 almasının önemi ve bu başarıların hikâyeleri organizasyona katılan Sağlık Bakanlığı heyeti tarafından katılımcılara aktarıldı. e-Nabız Kişisel Sağlık Sistemi, Teletıp Sistemi, hastanelerin dijitalleşme süreci gibi konularda sunumlar yapıldı. (Kaynak: www.saglik.gov.tr)

Sağlık Bakanlığımız, özellikle bu hususta ülke sağlığına çokça emeği geçen Sağlık Bakan Yardımcımız Sayın Dr. Şuayip Birinci ve ekibi ile övünmekte haklıyız, sağlık sektörümüz olarak başarıları ile gururluyuz, emeği geçenlere saygılarımızı sunuyoruz…

Saygılarımla…

Dr. Feza Şen
0 532 277 88 27
Mail:   [email protected]   &   [email protected]
Web:   www.fezasen.com

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir. İzin alınmadan aktif bağlantı kurulsa bile içerik kullanılamaz. Yapılan alıntılar için 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca yasal işlem uygulanacaktır. 

Bu yazı toplam 9644 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim