• BIST 8860.3
  • Altın 2923.448
  • Dolar 34.2561
  • Euro 37.4046
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 17 °C

Sağlık personelinin maaşları acilen düzeltilmelidir

Sizden Gelenler

Bu başlıklarda haber yaptığımızda ilk tepkiler “asgari ücretli milyonlarca insan çalışıyor halinize şükredin” oluyor. Doğru söylüyorsunuz ancak Sağlık Personelleri insan hayatına yön veriyor dolayısıyla  önemli bir meslek ve Türkiye’de de bu tip mesleklere yakın maaş almalı.

Özellikle 24 saat hizmet zorunluluğu olan bir görevi ifade eden sağlık personeli; TSK, Emniyet ve Adliye Personelleri kadar maaşa sahip olmalıdır. Ayrıca Sağlık Personelinin gideri diğer bakanlıklarda çalışan personellere göre oldukça fazladır. Örneğin özellikle il merkezlerinde DSİ, Tarım, Tapu, SGK, Asker, Polis vs. işe gidiş gelişlerini kurumlarının tanıdığı personel taşıma hizmetiyle sağlamaktadır. Sağlık Personeli ise işe gidiş gelişlerini çalışma saatlerinin de etkisiyle özel araçlarıyla yapmakta ve en az 150 TL yol parası vermek zorunda kalmaktadır.

Bayan Sağlık Personellerinin en büyük gideri çocuklarının doğması ile başlayıp çocuğun 15 yaşına gelmesine kadar sürmektedir. 24 saat nöbet tutan bayan personelimiz,  çocuğu 2 yaşına gelinceye kadar mecburen ücretsiz izin almakta, bu yaştan 15 yaşına kadar yine mecburen çocuğu eve geldiğinde birisini bulması için bakıcı tutmakta ve çalıştığı yere göre değişmekle birlikte yarım gün için bile en az 650 TL gibi ücretleri yıllar boyu ödemektedirler. Kar yağdı okullar tatil. O gün Nöbet var sağlıkçı çocuğunu kime emanet edecek. Öğretmen değil ki işi de tatil olsun. Yaz tatili olur çocuğa öğle yemeğini kim yapacak. Bilindiği üzere günümüzde çocuk yetiştirmek çok zorlaşmıştır. Çocukların eğitimlerine yetişemeyen anne sağlıkçımız çocuğunu özel okula verme mecburiyetindedir. Tabi çalıştığı yerde imkan varsa. Anlattıklarımız Sağlıkçıların bir kısım çilesini göstermektedir. Hatta sağlık personeliyle evli erkekler bunlar gibi daha yazamadığımız sıkıntılardan dolayı “dünyanın en iyi, en güzel, en iyi kızı da olsa Sağlıkçıyla evlenme” diye bekar arkadaşlarına önermektedir. Bu yazımızı okurken yeni atanmış sağlık personellerimiz tüm personelinin kendileriyle aynı durumda olduklarının da farkına varmış oldular.

Aylık 180 saat çalışma zorunluluğu dolduktan sonra çalışmaya devam eden Sağlık Personeline nöbet ücreti ödenmektedir. Ancak Sağlık Personeli, personel eksiğinin tamamlanmasını ve  bu ödenen ufak ücretlerin talibi olmadıklarını her platformda dile getirmektedirler. Zira günlük 24 saatten ayda en az aldıkları maaş karşılığı için 8 gün işe gelmek zorunda, nöbet parası alanlar angarya misali ayda 10 günden fazla nöbet tutmaktalar. 10 gün nöbet tutan sağlıkçının nöbet sonrasındaki 10 günü de dinlenme için ölmektedir. Kalan diğer 10 günde nöbete hazırlık, ev, eş ve çocuklarla ilgilenmeyle geçmekte. Artık nasıl ilgileniliyor tüm sağlıkçılarımızın malumu. Üç güne bir, dört güne bir işe gidilmekte. Çoğu zaman personel yetersizliğinden iki güne bir işe gitmektedirler. Nöbet tutmamış insanlar bunun çok güzel bir çalışma olduğunu düşünmektedir. Ancak işin aslı hiçte öyle değildir. Bu çalışma sistemi ömür törpüsüdür. Emekli bir bayan öğretmenle, emekli bir hemşire hanımı yan yana gördüğünüzde bu sözümüz çok daha iyi anlaşılmaktadır. Herkes evinde uyurken hazır kıta sağlık biriminde nöbet tutmak, vatan beklemek kadar zor ve önemli bir görev.

Her mesleğin zorlukları vardır ancak Sağlık Personeli olmak; Asker olmak, polis olmakla eş değer zorluktadır. Son yıllarda teröristlerin hedefi olmaları maalesef bunu doğrulamaktadır. Umarım mesleki taassup olarak anlaşılmaz bu yazdıklarımız ama Sağlık Personelleri sahipsizdir. Trene binecek olsanız bile öğretmene indirimli. Her ilçede öğretmen evi var. İllerdeki hekim evleri bir bir kapanıyor. Sağlık personellerinin sosyal tesis sıkıntısı da var. Her bakanlığın personeli yaz tatillerini yurdun dört bir tarafındaki Bakanlık Sosyal Tesislerden istifade ederek cüz'i miktarlarda gerçekleştirmektedir. Sağlık Personeli ise Türkiye genelinde Gökçeada ve Yalova’da bulunan iki tesise mahkumdur. Yalova’da bulunan tesis hem bakımsız hem de sağlık personeline indirimli fiyatı 150 TL'dir. Bir çok termal otelden pahalıdır. Kar amacı gütmemesi gereken tesis zamanında siyasilerce yığılan personellerin giderini ödemek için mecburen fiyatlarını yüksek tutmakta dolayısıyla sosyal tesise hiç benzememektedir. Sağlık Personelinin iş motivasyonunu maaş ve sosyal imkanlardan başka bozan etmenler de var tabii ki. Örneğin Sağlık Personelinin torpili yoksa hiçbir zaman kariyer imkanı yoktur. Bizler şimdilik diğer meslekler karşısında eriyen maaşlarımızın telaşındayız fazla da yazmak istemiyoruz. Sağlık personelleri olarak en büyük eksiğimiz de hakkımızı savunmakta zorlanmamız. İnşallah bu yazdıklarımız bu siteyi takip eden Bakanlık Yetkililerince dikkate alınır. Bu yazıyı yayınlayan site yöneticilerine sizler adına şükranlarımı sunarım.

Bu yazı toplam 14888 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim