• BIST 8741.63
  • Altın 2240.368
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1631
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 10 °C

Şehir hastaneleri projelerine özel, yönetim modelleri ve öneriler

Yaşar Genç

İçinde bulunduğumuz hareketli günlerde, planlanmış ve uygulaması devam eden güzel çalışmaları maalesef konuşmaya fırsat bulamıyoruz. Bu mecrada yazılacak konu doğal olarak sağlık olacaktır. Toplumun her kesimini ilgilendiren ve başarılı bireylerden oluşan nüfusun temel taşları profesyonel yönetilen sağlık, adalet ve eğitim sistemleridir. Bu alanlardaki projeleri ve iyileştirmeleri en iyi şekilde planlayan iktidarların ise başarısız olma şansı yoktur.

Benim burada üzerinde duracağım konu yukarıda yazdığım gibi sağlık olacaktır. Özellikle mevcut iktidarın ilk dönemlerinden beri başarılı bulduğum bir sağlık yönetimi anlayışının olduğunu gözlemekteyim. Bu durum her şey çok iyi gidiyor yapılacak bir iş kalmadı anlamına da gelmez tabi. İlk dönemlerde planlanan ve şu an uygulama aşamasında olan birçok proje var. Bu yazımda üzerinde durmak istediğim konu ise şehir hastaneleri projesidir.

Sağlık hizmeti sunumundaki birçok sorunu çözecek olan bu proje tamamlandığı zaman, ülkemizde çok daha farklı konuları daha geniş bir katılımla konuşuyor olacağız.

Hastaneleri işletme gözüyle değerlendirdiğimizde, bir tarafta girdilerin olduğu diğer tarafta da bu girdilere göre şekillen çıktıların oluştuğu bir iş akışı döngüsüyle çalışmaktadır. Burada başarı, oluşan talepleri ne hızda ve ne ölçüde karşılayabildiğimizin yanında girdi ile çıktının kıyaslamasındadır (fayda maliyet analizi). Ne kadarlık girdiyle ne kadarlık bir çıktı alabiliyoruz. Yani verimliliktir.

Belirttiğim, iş akışı döngüsünde altyapı sağlanması gereken asgari şart ve zorunluluktur. Siz asgari şartları sağlamaz iseniz ne kadar uğraşsanız da istediğiniz verimli sonucu alamazsınız.

Şehir hastaneleri projesi, bir işletmeci olarak hizmeti üreteceğimiz zemini bize sunacaktır. İşletmeci gözüyle geçmiş tecrübelerden faydalanılarak oluşturulan planlama ve organizasyonlar istenen verimli hizmeti sağlayacaktır. Tabi ki burada doğru bir işletme modeli de belirleyici olacaktır.

İyi bir işletme modeli dediğimizde ise kamu hastane birlikleri modeli devreye giriyor. Daha profesyonel bir anlayışla kurgulanmış model bu altyapının üzerine oturunca istenen sonuç çıkacaktır kanaatindeyim.

Şehir hastaneleri projeleri hızla ilerlemekte 2016-17 döneminde aşama aşama devreye alınması planlanmaktadır. Bu aşamadan sonra doğru bir işletme modeli ile yönetilmesi zaruridir. Eğer bu kadar büyüklükteki kompleksleri siz buna uygun organizasyonlarla yönetmez iseniz yaptığınız bu yatırıma karşılık istediğiniz sonucu alamazsınız. Bunun için bu modeller şimdiden tasarlanmalı bu konuda çalışmalar yapılmalı her kesimden uzmanların fikri alınmalı ve bu yapılara uygun bir model üretilmelidir. Aksi halde açıldığı zaman ne yapacağımızı tartışmaya başlar, planlanan bu yapıları modası geçmiş ve geçerliliğini yitirmiş yönetim modelleri yönetmeye kalkar isek çok ciddi risklerle karşılaşabiliriz. Atılacak her hatalı yönetim adımı bu projenin içinde kanserli yapıların oluşmasına sebep olacak, bunlarda bu projeye mali kayıplar ve başarısızlık olarak faturalandırılacaktır.

Bu yapılardaki yönetim organizasyonunda bulunan ana başlıkların her biri için çalıştaylar yapılmalı çekirdek guruplar oluşturulmalıdır. Bu grupların yapacağı çalışmalardan ise temel bir yönetim modeli çıkarılmalıdır.

Aşağıdaki konu başlıkları ilk etapta ele alınarak her biri için bu çalışmalar yapılarak birer model geliştirilebilir.

- Sağlık hizmetleri yönetimi,

- Otelcilik ve Destek hizmetleri yönetimi,

- Teknik Biyomedikal ve Bilgi teknolojileri hizmetleri yönetimi,

- Mali ve finansal hizmetler yönetimi,

- Tedarik zinciri yönetimi,

- Kalite ve hasta ilişkileri yönetimi,

- İş geliştirme ve raporlama,

Sonuçta şehir hastaneleri inşaatları devam ediyor. Eğer biz onlar açıldığında hazır olur isek ülke ve milletimiz için çok verimli bir sonuç alırız. Aksi halde harcayacağımız emek ve ödeyeceğimiz bedele karşılık istediğimiz sonucu almakta ciddi sıkıntılar çekeriz. Bu konuda ivedi çalışmaya başlamak gerek.

Saygı ve sevgilerimle.

Yaşar GENÇ

Bu yazı toplam 24873 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim