• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

SGK kesintilerine karşı davalar !

Av.Bülent Özer

Sayın ilgililer, aşağıdaki mail gibi hemen hergün onlarca telefon ve mail gelmektedir, sorunu yakından takip etmekteyim ve Özel Sağlık Kurumlarının yanısıra Üniversite hastanelerine de yapılan haksız kesintilerden haberdarım...

Bülent bey, merhaba.

SGK tarafından yapılan haksız kesintilerle ilgili yazınınızı OHSAD’ın sitesinde okudum. Size %100 katılıyorum. Hatta biz periferde daha neler neler görüyoruz bir bilseniz.

Tokat’a birkaç ay önce SGK Fatura inceleme birimi kuruldu, ancak sadece 1 doktor olduğu için bizim faturalarımızı Ankara’dan gelen ekip inceliyor. İşin kötüsü her ay farklı doktorlar geliyor, 3 günde 1 aylık faturaları inceliyor, doğru yanlış demeden “ben yaptım oldu” mantığıyla kesip kesip gidiyorlar.

Yazınızda belirttiğiniz acille ilgili bizim son kesintimiz % 45, acil vaka değil diyerek kestiler. Buradan sonuç alamayınca konuyu önce SGK’ya yazdım, cevap gelmedi ve Başbakanlık BİMER’e kendi adımla taşıdım, şimdi onu takip ediyorum. Başbakanlığın ve Sağlık Bakanlığı’nın acilden kimse çevrilmeyecek ve ücret alınmayacak genelgeleri ve SUT’un acil serviste sunulan sağlık hizmetlerinin ilave ücret alınamaması hükmüne göre, acil servise gelen vatandaştan ücret alınamıyor, SGK da acil değil diyerek ödemiyor. Nasıl olacak bu iş? Burası Devlet Hastanesi değil ki…
SGK’ya taşıdığım birkaç konu daha var, ancak aylar geçti hala cevap gelmedi.
Sizden bir şey öğrenmek istiyorum. Haksız kesinti yapanlarla ilgili şikayet edeceğimiz başka bir yer var mı? Mahkemeye verebilir miyiz?

İyi çalışmalar.

Sayın ilgililer , yukarıdaki mail gibi hemen hergün onlarca telefon ve mail gelmektedir , sorunu yakından takip etmekteyim ve Özel Sağlık Kurumlarının yanısıra Üniversite hastanelerine de yapılan haksız kesintilerden haberdarım.

Şu anki gelinen durum, kesintiye uğrayan hastane veya diğer merkezlerin Ankara'ya kadar gelip, SGK yetkilileri ile görüştükleri ve SGK yetkililerinin verdikleri cevap ise "Haklısınız, ancak bizim yapacağımız bir şey yok, yapılan uygulama bu şekilde, gidin hakkınızı hukuki yoldan arayın, yüzde 90 kazanırsınız" şeklindedir.

Yani SGK yetkilileri yaptıkları haksız işlerin farkındalar, sizlere hak veriyorlar ve gidin hakkınızı dava açarak arayın diyorlarda! neden bu kesintiler halen devam ediyor ?

Büroma gelen hemen her hastane veya merkezden aynı sözleri işitiyorum, "Ankara SGK ile görüştük, hak verdiler, gidin dava açın paranızı alırsınız dediler" bugünkü durum bu şekildedir.

Son duruma gelecek olursak, SGK ile hastane/tıp/dal/diyaliz/oksijen tedavisi gibi merkezler arasında imzalanmış bulunulan “SGK Özel Sağlık Hizmeti Sunucularından Sağlık Hizmeti Satın Alma Sözleşmesi'nin;

Madde 8. YETKİLİ MAHKEME “Bu sözleşmenin uygulanmasından doğan uyuşmazlıklarda Ankara ili mahkeme ve icra daireleri yetkilidir.”

Uyarınca ve sözleşmeden kaynaklanan uyuşmazlıklar özel hukuk hükümlerine tabi olduğundan davalar Ankara'da açılmaktadır, şu ana kadar Ankara'da bir Özel Hastane, Diyarbakırda Bir Dal Merkezi, Düzce ve Gebze'de bir hastane ve diyaliz merkezi için SGK aleyhine alacak davaları müvekkilim hastane ve merkezler adına tarafımca açılmış bulunmaktadır, sayın davalı SGK ve sizlere duyurulur, saygılarımla.

Not olarak şunu belirtmekte fayda buluyorum, SGK aleyhine açılan davalarda, davalı kurum SGK haksız bulunur ve kesinti tutarı müvekkile ödenirse, kusurlu olan SGK'nın fatura inceleme birimindeki çalışanlara, davalı kurumun yani (SGK'nın) rücu etme yetkisi sonucunda, faturaları inceleyen ve kesintiyi yapan o memurlar, o kesinti tutarı karşılığını çalıştığı kuruma (SGK'ya) ödemek zorunda kalacağından, bundan sonra yapılacak kesintilerde, herkesin çok daha dikkatli davranmasına ve konuya dikkat etmesi gerektiği düşüncesindeyim, umarım yanlış anlaşılmaz, tekrar saygılarımla.

Av.Bülent Özer
Toros Sokak No : 7 / 5 Sıhhiye / Ankara
0312 229 20 76 Faks : 0312 229 20 96
Cep : 0535 260 61 97 - 0532 281 78 43

Bu yazı toplam 10588 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim