• BIST 9551.63
  • Altın 2486.119
  • Dolar 32.5043
  • Euro 34.7936
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 23 °C

"SGK Sözleşmeleri ve Bermuda Üçgeni"

Av.Bülent Özer

"SGK SÖZLEŞMELERİNİN İPTALİ" ,"SB'LIĞI" ," MB'LIĞI" VE "BERMUDA ÜÇGENİ" 2003 sonu 2004 başı "Sağlıkta Reform" , "Sağlıkta Dönüşüm" "ve buna benzer söylemler doğrultusunda bir çok kanun, yönetmelik, değişiklik ve proje kapsamında, "Özel Sağlık Sektörü" , SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve Maliye Bakanlığı'na mensup çalışan ,emekli ve bakmakla yükümlü olduğu yakınlarına hizmet vermeye başlamışlar.. Ancak şu an"SAĞLIKTA GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ " BAŞLAMIŞTIR...

Bunun sebeplerini baştan incelemek yerinde olacaktır ; şu an 25.000'e yakın özel muayenehane , 350 ' ye yakın Özel Hastane , 2500'e yakın Özel Tıp ve Dal Merkezi , 800'e yakın Güzellik Merkezini ve 200 bine yakın sağlık çalışanı , iki yönetmelik ve tam gün yasa tasarısı ile hiçe sayılmış ve yokmuş gibi düşünülmektedir.

Yönetmeliklerin çıkması ve SGK'nın sözleşmeleri iptal etmeye başlaması ile burada sanki tek sorumlu Sağlık Bakanlığı gibi bir durum ortaya çıkmıştır , Sağlık Bakanlığı Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Sağlık Özel Kuruluşları Yönetmeliği'ni çıkararak baş hedef olarak ortaya sunulmuştur , zaten istenen de budur ! ve amaç gerçekleşmiştir.

15 Şubat'ın üstünden 25 gün dahi geçmeden , SGK Özel Hastane ve diğer merkezler ile sözleşmeleri iptal etmeye başlamış bulunmaktadır ,( Sayın Sağlık Bakanı tarafından;

(Ayaktan Teşhis Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik’ ve ‘ Özel Hastaneler Yönetmeliği’ konusunda , bu düzenlemelere sağlık sisteminin ihtiyacının olduğunu ve düzenlemelerden vazgeçilmeyeceği, her hangi bir şekilde ( yargı sürecini kastederek) yönetmeliklerin uygulanmasının mümkün olmaması halinde , Sosyal Güvenlik Kurumu’nun özel sektörden hizmet almaktan vazgeçebileceği ,)( 28.02.2008-Tusider- Sağlık Bakanı Görüşmesi)

(Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yeterli uzman doktoru bulunmayan özel hastane, tıp ve dal merkezlerinin sözleşmelerini feshediyor.

İstanbul'da aralarında özel hastanelerin de bulunduğu 6 sağlık kuruluşunun sigortalı hastalara bakması yasaklanırken, 42'sinin durumu inceleniyor. Sektör temsilcileri, Sağlık Bakanlığı'nın 15 Şubat yönetmeliklerine göre özel hastane tıp ve dal merkezlerine yeni doktor alımı zorlaştığı için iptallerin artmasından endişe ediyor.)

5502 Sayılı ,Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu çerçevesinde Sosyal Güvenlik Kurumu Kurulmuş ve önce özel poliklinikler ile sözleşmeleri durdurmuş , önceden devam eden Emekli Sandığı (devredilen) ve Maliye Bakanlığı sözleşmelerini devam ettirmekte , ancak Aile Hekimliği'ne geçilen illerde bu poliklinikler ile de sözleşmeleri fesh etmektedir , ve 2009 yılında tüm yurtta Aile Hekimliğine geçileceği düşünülürse , tüm poliklinikler ile SGK sözleşmeleri iptal edilecektir.

Şu an ki duruma dönecek olursak ; Sağlık Bakanlığı'nın çıkardığı Özel Hastaneler ve ATT yönetmelikleri ,kazanılmış haklar bakımından kanunlarımıza , T.C Anayasamıza ve Uluslararası Sözleşmelere aykırı olmasına rağmen , ve bunun yanısıra bir de " Tam Gün Yasa Tasarısı " gündemde iken , her hangi bir Özel ya da Kamu kuruluşunda çalışan bir hekim , çalıştığı kurumu bırakıp da , başka bir kuruma geçer?

Milyarlarca YTL yatırım veya borç altına girmiş binlerce kurum önünü göremez iken , yüzbinlerce sağlık çalışanı ne olacağını bilemez iken , o kurumlarda çalışan hekimlerimiz , nasıl bir yerden ayrılıp diğer bir yere geçebilir ?

Tahminen SGK şu an iptal ettiği sözleşmeleri hız kazandırarak iptal etmeye devam edecektir , (Ayrılan uzman doktorların yerine yenileri bulunamayacağından dolayı) ve zaten yeni yönetmelikte tanımlanmayan Özel Dal Merkezleri ile 2009 yılı başında sözleşme yapmayacağı duyumları mevcuttur ve sonrası da sadece müstakil binada özel hastane konumunda olan Tıp Merkezi ve Hastaneler ile (duyumlara göre) sözleşmeye devam edecektir.Çünkü Maliye Bakanlığının açıkladığı Sağlık gideri rakamları öngörülenlerin çok üstüne çıkmıştır. Bu da bağımlı olduğumuz İMF'nin hiç hoşuna gitmemektedir

SGK , Sağlık Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı üçgeni ; ki ben buna "BERMUDA ÜÇGENİ " adını vermek istiyorum , bu üçgene giren binlerce kurum ve yüzbinlerce insan "SAĞLIKTA GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ KAPSAMINDA " yok olup gitmek üzeredir. Saygılarımla.

Av.Bülent Özer

 

İİkiz Sokak No : 12 / 4 Sıhhiye / Ankara

 

Tel : 0312 230 61 99

 

Faks : 0312 230 71 99

 

Cep : 0535 260 61 97

 

www.bulentozer.av.tr

 

Bu yazı toplam 2131 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim