• BIST 9524.59
  • Altın 2491.091
  • Dolar 32.5133
  • Euro 34.7097
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Sigaranın can çekişen psikolojik cazibesi

Dr.Recai Yahyaoğlu

Sigara içme alışkanlığının en temel özelliği psikolojik olmasıdır…Başlangıçta psikolojik faktörlerin etkisiyle başlanılan sigara daha sonraları ciddi bağımlılık seviyelerine ilerler. Bu süreçte sigaradan kurtulmak hakikaten milyonlarca insan için artık bir kabus haline dönüşür…

19 Temmuz 2009 tarihi itibarıyla başlayan kapalı alanlarda sigara içme yasağı ülkemize ve insanlığa kuşkusuz çok faydalı olacaktır…Bu kararı alanlara sonsuz teşekkürler...Zira bu yasaklama sigaraya karşı ciddi bir psikolojik üstünlük başlatmıştır.Artık sigara içmek bıyıkları yeni terleyen genç ergenler için kendini ispatlama aracı olmaktan çıkmıştır… 

Ergenlerin maalesef çoğunluğu sigara içerek toplumda kendilerinin varlığını ispatlamaya çalışıyorlardı…Gençler birbirlerine sigara ikram ederek alışkanlık boyutunu arttırıyorlar ve sigara içenleri kendi aralarında eleştirip ayıplayacaklarına ne yazık ki önemsiyorlardı. Şimdi bu olumsuz değerlendirmelerin hepsi ortadan kalkmıştır… 

İnsanların sigara içerek varoluşsal gerçekliklerini derin bir tatminle yaşamaları normal görülmeyebilir.İnsan ruhunun gizemini kavramak kolay iş değildir.Kuşkusuz her insanın tatmin olma vasıtaları farklıdır ve kimilerine göre sigara bu konuda bir çokları için psikolojik doyumu sağlayan ciddi bir araçtır…  

Son yıllarda yapılan araştırmalarda orta öğretim sınıflarındaki gençlerde sigara içimiyle birlikte kendilerini psikolojik olarak daha iyi hissettiklerinin tespit edilmesi konuya verilen önemi arttırmıştır…Bu yasakla birlikte psikolojik iyi hissetme hali önemli miktarda kırılacaktır… 

Sigara sağlıklı düşünen bir insanın içmeyi kabullenebileceği bir alışkanlık değildir…İçinde bulunan beş bine yakın kanserojen kimyasal maddelerle birlikte insan sağlığını bugün ülkemizde ve dünyada en ciddi boyutlarda etkileyen alışkanlıktır.Bu yüzden böylesine kapsamlı bir yasak çok yerinde ve faydalıdır. 

Bir hatalı alışkanlığın yaygınlığını önlemek için yapılması gereken en önemli davranış onun yasaklanmasıdır. Bu elbette tek çözüm değildir. Fakat önemli bir aşama sağlayan ciddi bir çözümdür. Zira pek çok alışkanlıklar kanunen ağır suçları olmasına rağmen tamamen engellenilememiştir…Eroin, afyon vs. gibi… 

Alışkanlıkların verdiği geçici zevke odaklanan insan kısa süren zevkler uğruna yaşamını uzatmaktan ve sağlıklı bir yaşamdan kendisini mahrum bırakır.Bunu zaman zaman sağlığında yaşadığı sıkıntılarla anlasa da bağımlılığın verdiği zevk aklının önüne geçer…Aklın önüne geçen her zevk sakıncalı ve yasaktır… 

Sigaranın psikolojik cazibesi artık asla eskisi gibi olmayacak…Şimdi sigara içicileri kendilerini ikinci sınıf insanlar olarak hissetmeye başlayacaklar. Hakikaten insanlar arasında alışkanlıklara ve akıl durumuna göre bir değerlendirme yapılacak olursa sigara içenlerin ikinci sınıf olmaları bile imkansızdır…Çünkü sigara içmek intihar etmekten farksızdır… 

Konuyla ilgili Sağlık Bakanımızın harika bir açıklaması var. Artık idari kadrolarda başhekimlik, başhekim yardımcılığı, sağlık müdürü ve müdür yardımcıları gibi görevlerde bulunanlarda sigara içmeme şartı arayacağına dair. Önemli görevlerde bulunan ve sigara bağımlısı olan bürokratları yavaş yavaş daha pasif görevlere kampanya öncesinde çekmeye başladı bile. Bakanımız nadiren hekimleri üzse de hakikaten çok başarılı ve akıllı bir icraatla çalışmalarını sürdürüyor.Tarafsız ve objektif değerlendirmede bulunan her akıllı insan bunu kabul ediyor… 

Bazıları Prof. Dr. Recep Akdağ için Cumhuriyet tarihinin en başarılı Sağlık Bakanı deyişimize karşı çıkıyorlar. Peki o zaman onların adayını soralım. Hangi Sağlık Bakanı bu ülkeye sağlık alanında bu kadar katkıda bulundu. Bu kanaatin iç politikayla bir alakası yoktur…Oy verin vermeyin Ak Parti hükümetinin sağlık sisteminde yaptığı bu devrimi kabul etmiyorsanız at gözlüğünüzü çıkarın lütfen…

Dr.Recai Yahyaoğlu
www.tamtip.com

Bu yazı toplam 1306 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim