• BIST 8793.17
  • Altın 2239.515
  • Dolar 32.3387
  • Euro 35.0829
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Sokak’ta sigara içmek yasaklanmalıdır!

Hukuk Köşesi

 

 

Koronavirüs Bilim Kurulu’na Açık ve Acil Çağrı

 

SOKAK’TA SİGARA İÇMEK

Y A S A K L A N M A L I D I R !

 

umit-erdem.jpgBirçok ülkede olduğu gibi ülkemizde de insan hayatı açısından son derece tehlikeli olan yeni tip Koronavirüs (Covid­19) Salgını nedeniyle can kaybı ve vaka sayısı artmaya devam etmektedir.

Covid­19 Salgını’nda en temel risk unsuru; virüsün bulaşıcılığının yüksek/hızlı olması nedeniyle, vatandaşlarımızın toplu olarak bulunduğu mekanlar/alanlardır.

Devletimiz tüm kurumları ile bu salgının yayılması ve vatandaşlarımızın hayatlarını tehdit etmesini engellemek için birçok umuma açık yerlerin faaliyetlerinin durdurulması başta olmak üzere tedbir almakta ve bu kapsamda uyulması gereken kuralları belirleyerek vatandaşlarımızla paylaşmaktadır.

Bir diğer anlatımla; Koranavirüs Salgını’nın Toplum Sağlığı ve Kamu Düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla birçok Tedbir Kararı alınarak uygulamaya geçirilmektedir.

Gelinen aşamada; başta Temizlik, Maske ve Mesafe kuralları olmak üzere alınan tedbirlere yeterince riayet edilmemesinin hastalığın yayılım hızını artırması ve toplum sağlığını riske atması nedeniyle; vatandaşların yoğun olarak bulundukları ortamlarda (yeni) Ek ve Genel Tedbirler alınması gerekmektedir.

Kişilerin “sigara içmek için” maskelerini çıkardıkları veya düzgün biçimde kullanmadıkları görülmekte ve bilinmektedir.

Gerçekten de; Sokak’ta sigara içme esnasında maskelerin indirilmesi ve sigara dumanının üflenmesi nedeniyle diğer vatandaşlarımıza virüsün bulaşma riski de artmaktadır.

Covid-19 Salgını’nı önlemek, bulaşmayı azaltmak, kullanılan maskelerin düzgün biçimde kullanılmasını sağlamak amacıyla” bazı İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulları’nca; 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11/c maddesi, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu 27. ve 72. maddeleri uyarınca; kalabalık alan olarak değerlendirdikleri bazı cadde, sokak, meydan, park, semt pazarı, ATM önleri gibi sıraya girilmesi gereken yerler ve benzeri alanlarda Sigara İçme’nin Yasaklandığı’na Dair Kararlar alınmıştır, alınmaktadır.

İlçeler açısından da; İlçe Hıfzıssıhha Kurulları’nca vatandaşlarımızın yoğun olarak bulunduğu sokak, cadde ve alanlar için kararlar almalarına, almalarının beklenmesine karar verilmektedir.

Oysa ki; Covid19 Tedbirleri” konulu Ek Genelge ile; ülke genelinde (meskenler hariç) (kamuya açık alanlar, cadde, park, bahçe, piknik alanı, sahiller vs) tüm alanlarda vatandaşlara İSTİSNASIZ Maske Takma Zorunluluğu getirilmiştir.

Hal böyle iken, bu durum; Bürokrasi’ye, O’nun işyüküne veya Hıfzıssıhha Kurulları’nın takdirine bırakılmayacak kadar Acil, Önem ve Zorunlu 1 Konu’dur!

SONUÇ YERİNE;

1. Sokak’ta Sigara İçmek 1 “Özgürlük” Alanı-Konusu Değildir!

2. “Covid19 Tedbirleri” konulu Ek Genelge’nin İSTİSNASIZ uygulanabilmesi için; Koronavirüs Bilim Kurulu’nun “(Ülke Geneli’nde) cadde ve sokaklarda yürür vaziyette veya oturarak SİGARA İÇİLMESİNE, dondurma veya çekirdek dahil yeme/içme işlemlerine (İSTİSNASIZ) izin verilmemesine” dair Tavsiye Kararı alması,

3. Anılan Karar’ın Mevzuat olarak (acilen) düzenlenmesi/yayınlanması,

4. Sokak’ta (İstisnasız) Sigara Yasağı’nın, Pandemi devam ettiği müddetçe yürürlükteliğinin sürdürülmesi,

5. Mevzuat’a ve alınan kararlara uymayanlara Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282. maddesi gereğince idari yaptırım uygulanması başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanun’un ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195. maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması

Gerekmektedir/Önerilmektedir.

Avukat Arabulucu Ümit Erdem
(HAYAD) Hasta ve Hasta Yakını Hakları Derneği
Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi

 

Bu yazı toplam 50846 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim