• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Sonbaharda beslenme nasıl olmalı?

Diyet Köşesi

Yaz aylarının bittiği, havaların sıcak-soğuk arasında kararsız kaldığı bu günlerde vücudumuz da şaşkınlığa uğramaktadır. Bu durum bağışıklık sistemini etkilemekte ve soğuk algınlığı, bronşit, grip gibi rahatsızlıkları tetiklemektedir. Peki, sonbaharı sağlıklı şekilde geçirmek için nasıl beslenmeli?

Sonbahar aylarını kolay atlatabilmek için sağlıklı ve dengeli beslenmek şart. Düzensiz beslenme özellikle sonbahar depresyonuna neden olabilir. Bu durum da peş peşe hastalıkların gelmesine zemin hazırlar. Tüm bunlara engel olmak için en başta beslenmeyi gözden geçirmekte fayda var.

Yaz aylarından kalan sağlıksız ve dengesiz beslenme artık terk edilmeli. Günde 3 ana 2-3 ara öğün şeklinde düzenli beslenme yapılmalı. Kahvaltı kesinlikle atlanmamalı, vücudun güne dirençli başlaması sağlanmalıdır. Kahvaltıda özellikle bol limonlu çiğ sebze/söğüş tüketilerek antioksidan vitamin olan C vitamininden yararlanılmalı.

Vücudun direncini artırmak amacıyla antioksidanlardan zengin olan taze mevsim meyveleri düzenli tüketilmeli. Saç dökülmesi, kansızlık, unutkanlık bu dönemde artan rahatsızlıklar arasında görüldüğünden demir, çinko içeriği zengin sebze ve meyvelere beslenme de yer verilmeli. Havuç, maydanoz, sivri biber, limon, kayısı, muz, yeşil sebzeler, kuru baklagiller güçlü antioksidanlar içerirken, fındık, fıstık, badem, ceviz gibi kuru yemişler çinko, magnezyum gibi minerallerin açığını kapatır.

Bağırsak sağlığını korumak ve bağışıklığı güçlendirmek için probiyotik besinlere ağırlık verilmeli. Probiyotik yoğurt, kefir yanı sıra süt, ayran da bu dönemde bağışıklığınızı destekleyecektir.

Bağışıklığı güçlendirmek adına D vitamini ve omega-3 alımına da dikkat edilmeli. Güneş ışınlarından yararlanma süremiz azaldığından, özellikle eksikliği olan kişiler doktor kontrolünde D vitamini takviyesi alabilir. Balık sezonu açılmış olduğundan haftada 2-3 kez balık tüketmek omega-3 yağ asitleri alımını sağlayacaktır.

Sonbaharda mevsim geçişinden dolayı vücut ta karasız bir durumda kalır. Depresyona eğilimli ve stresli olur. Bu durumu kontrol altına alabilmek için B vitaminlerinden zengin beslenmekte fayda vardır. Özellikle tam tahıllı ekmek, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, et ve süt ürünleri günlük besleme de yer almalıdır.

Ayrıca zararlı maddelerin vücuttan atımı ve vücudun düzgün çalışması için yeterli su mutlaka içilmeli.

Tüm bunların yanında vücudun dinçliğini kaybetmemesi için düzenli egzersiz yapılmalı. Havanın çok sıcak olmaması bu yönden rahat hareket edebilmeyi sağlamakta. Günlük 30-45 dakikalık tempolu yürüyüş vücudunuzun sağlıklı kalması için yeterli. Spordan sonra içilen 1 şişe sade maden suyu mineral kayıplarını yerine koyar.

Sağlıklı ve hareketli bir sonbahar dilerim..

Diyetisyen Fazile Yılmaz

Bu yazı toplam 8397 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim