• BIST 8860.3
  • Altın 2923.448
  • Dolar 34.2561
  • Euro 37.4046
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 16 °C

Tam Gün Yasasına işyeri hekimi nasıl bakıyor?

Av.Bülent Özer

Birileri imam hatiplere kızıp nasıl meslek liselerine zulüm çektiriyorsa , siz de muayenehane de hastasını soyan , bıçak parası alan zevatla bizleri aynı konuma koyup cezalandırmak istiyorsunuz!!!

Sn Av. Bülent Özer; Sağlık Bakanlığına'da ilettiğim dilekçe ektedir.

Dr. Hüdai Çetin İstanbul

İlgililere;
Tam gün yasası çıkıyor! Peki gerekçe ne? Şimdi tekrar kanundaki gerekçeyi lütfen okuyunuz ve sizi düşünmeye davet ediyorum.

Hiç muayenehanesi olmayan, haydi Sağlık Bakanın değimi ile "Hastanın cebine elini" atamayan , hatta tüm tam zamanlı çalıştığı halde hem maaşından hem de ek ödeneğinden kesilen hekimler varken bu kanun hangi gerekçeye uyuyor?Kurt kuzuyu gözüne kestirmiş gerisi bahane uydurmak değil mi? Nasıl mı?

 

İş yeri hekimi olarak, özelde, kamuda, hastanenin acil servisinde veya 112 ambulansta çalışan hekimler, hastalarını fabrika revirine çağırıp, muayene parası,hastaneye yatırma parası, bıçak parası istedikleri görülmüş müdür? Ambulansta hangi kalp krizi geçirene "gel işçi sağlığı birimine ver şunu" denmiştir?

Durum komedi, başka bir şey değil...!

İş yeri hekimliği öyle kolay bir şey değildir. Özel disiplin gerektirir, bilgi gerektirir, rücuları ağırdır, nasıl her hekimin her hastaya bakması bir özellik istiyorsa, bu da öyle eğitim ister meşakkat ister, özellik ister !

Taşeronlaşma iş yerlerinde başladı başlayalı hem hekimler, hem de iş güvenlikçiler hemen uzaklaştırıldı, yada elleri kolları bağlandı. Alın bakın insanlar tersanelerde artık ölüyor. Kimse sakatları bile artık konuşmuyor, hele birde bu kanun ile öyle tusunami geliyor ki sormayın gitsin.

İş yeri hekimliğini bu hali bile bizim için yetersiz iken , yeni kanunla kalkıp bizi iş yeri hekimlerini devreden çıkarıp kamu sağlığı birimine yada özel kuruluşlara verilebilecekmiş .

İşyerinin dışında bulunan sağlık ocağı hekimi ( Yeni kanunla Aile hekimliği sistemi ile Toplum Kamu Sağlığı Birimi oluyor) işyerini görmeden bilmeden pervane tozu nedir ne değildir, ramda iş akışı nasıldır, brode makinesi kaç desibel ses çıkarır, v.s bilmeden iş yeri hekimliği yapacakmış.

Diyelim ki kalkıp fabrikaya (tabi kendi imkanı ile devlet makam arabası tahsis etmez ise) gitti, hangi memur bu maaş ile kendi imkanını her seferinde devletin git dediği fabrikaya sunar? Bir şekilde bu da çözüm sağlanmış olsa bile orada mesaisinin ne kadarını geçirecek? Kamu kurumları hastaya bakacak hekim bulamaz iken, kendi asli görevine bile yetişemezken doktor işi bırakıp bilmem kaç saatini sayıları binlerle ifade edilen özel fabrikalara gidecek?

Devletin memuru olarak çalışılacak, üç kuruş maaşla her türlü siyasi oynamaya açık olacak, oluşacak sıkıntılarda tazminatları kamu maliyesine yıkabilecek, orada suıstimal de olmayacak. Hele bir de bu doktor işyeri hekimliği eğitimi de almamışsa vay orada çalışanların haline.!

Bu getirilmek istenen kanun, iş kanununu hercümerç ediyor, fabrikalara devletin memurunu istihdam ettiriyor, ama adı Tam Gün Yasası.

Beyler! biz işyeri hekimleri, SGK ya hem de bedavaya görevimiz olmadığı halde tedavi hekimliği yapıyoruz, hatta sadece hastaneye başvuranları sayısal olarak azaltıp hastanelerin iş yükünü hafifletmekle kalmıyor ve iş yerinde iş verimini arttırıp, asli görevimiz olan koruyucu hekimlik de yapıyoruz.

Bu hali bile zaten zor bela yapıyorken bu yeni kanunla, işçi sağlığı ve güvenliği çok açık bir şekilde zaten sulanacak, işverenin keyfine kalacak. Olsun denilirse bilmem, yoksa halimiz Afrika işçiliğinde, Çin işçiğinden, mevcut köle düzeninden hiç farkımız kalmaz! Yok kulağı sağır oldu at yenisini alalım! Yok çocukmuş işçi imiş, yok hamile imiş, kaç ayında olursa olsun bu düzende nasıl olsa ucuz iş gücü çok! Piyasa zaten bunu istemiyor mu? Bu isteniyorsa onu bilmem..

Ama İnsanlarımıza bu reva mı?

Devlet hastanelerine doktor bulamazken, iş yerleri ne yapsın?Hele hele işyeri hekimini ağaçta yetişmiyor ki..

Diyelim ki iş kazası oldu, Meslek hastalığı oluştu ne olacak? İş veren ya gizler ya da mızrak çuvala sığmaz ise iş hukuka gider. İşveren senin uygulaman yüzünden oldu derse ne olacak? Bunun hukuki boyutunu düşünen yok ! Yoksa varmı?

Dahası ticari rakiplerimiz aç kurt gibi kapıda beklerken bu zaaflarımızı kullanmayacak mı? Müşteri temsilcileri şartlar kötüye gittiğinde siparişleri kesmeyecekler mi? "İLO" , bizi işçi sağlığı ve iş güvenliği kötüleşmesi nedeniyle o kara listedeki yine diplerdeki yere yerleştirince üretimimiz darbe yemeyecek mi ?

İnsan kendi ayağına ancak böyle sıkar.

Niye bütün bunlar? Doktor ek üç kuruş kazanıyor muşta, filan da filanda.

Devletin cebinden çıkan bir şey mi var? Tam tersine.Kamu menfaati yok mu?

Üstelik bu hizmete bizzat devlet talip oluyor hem de kimle? Yine kendi aynı personel ile...

Peki sen personelini bu alanda eğittin mi? Eğitimi için para verdin mi ,zaman harcadın mı? Yoksa kendi çabasıyla mı olmuş? Çorbada tuzun var mı?

Zorla işyeri hekimliği sertifikasını kullanacak üstelik nafakasını da elinden alacak, buna ne denir artık siz karar verin.

Bu tam gün yasası iş yeri hekimliği ile ilgili çalışanları mutlaka istisna tutmalı, yada belli eğitimler verilmeli ve mevcut birikimler dikkate alınarak ,riskler ekarte edilerek alınana özel süreçte geçiş yapılmalıdır.

Maksat full time ise bizler mesaimizi seve seve tam gün olarak devletin hizmetine zaten sunuyoruz. Sağlık ocağı vb yerlerde çalışanlar da 1 saat fazla çalışmaya hepsi razılar. Mesaimiz saatleri dışında kaçak değil hem de ne bürokratik duvarları aşarak kayıtlı olarak çalışıyoruz, ek işin karşılığını fazla fazla, hatta haksız olarak bordrodan kesiyorsunuz, üstelik en az maaşı bize verdiğiniz halde.

 

Hırsızlık yapmıyoruz, rüşvet almıyoruz. Kimsenin cebinde de elimiz yok.

 

Birileri imam hatiplere kızıp nasıl meslek liselerine zulüm çektiriyorsa sizde muayenehane de hastasını soyan,bıçak parası alan zevatla bizleri aynı konuma koyup cezalandırmak istiyorsunuz.

Elinizi vicdanınıza koyun. İnsaf edin

Kararınızı ona göre verin.

Saygılarımla

Dr. Hüdai Çetin

Bu konuda gelen binlerce mailllerden sadece biri; yorumsuzdur !

Av.Bülent Özer

Bu yazı toplam 1891 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim