• BIST 10045.74
  • Altın 2420.766
  • Dolar 32.4438
  • Euro 34.797
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 19 °C

Trafik kazazedelerinin tedavi giderlerinin tahsili için acil hukuki düze

Sizden Gelenler

Konuyla ilgili önceki yazımda, trafik kazazedelerinin tedavi giderlerinin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Kapsamında sigorta şirketlerinden tahsil edilmesiyle ilgili belirsizlikler ile tahsil sürecinde yaşadığımız sorunları sıralamıştım.

Bunlardan dolayı 1983'te yürürlüğe giren Karayolları Trafik Kanununda yer alan " Üniversitelere bağlı hastaneler ve diğer bütün resmi ve özel sağlık kurum ve Kuruluşları, acil olarak kendilerine getirilen trafik kazası geçirmiş kişilere, Sağlık Bakanlığı tarifesini uygulamak suretiyle, vermiş oldukları Hizmetlerin bedelinin tamamını yükümlü sigorta şirketlerinden tahsil ederler "Açık hükmüne rağmen, kanunda emredilen şekilde, bu giderlerin sigorta şirketlerinden hiç tahsil edilemediğini belirtmiştim. Bu yazımda ise, çözüm önerilerimizi aktarmak istiyorum.

SGK'nın trafik kazazedelerinin tedavi giderlerini ödemeyeceğini açıklaması, ister kamuya, isterse özel sektöre ait olsun tüm sağlık kurumları için konuyu çok önemli ve Öncelikli bir gündem haline getirmistir. Eğer bu soruna Acilen bir çözüm bulunmazsa, hastaneler bu yükün altından kalkamaz. Mevcut durumda ister kamu, ister özel olsun tüm Sağlık Kurumları bu olguları kabul etmek, gereken hizmeti vermek zorundadırlar. Bu olguların tedavi ücretlerini SGK ödemeyeceği gibi, kazazedelerin kendilerinden ücret talep etmeleri de kesinlikle yasaklanmıştır. Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Kapsamında ödeme yapması gereken Sigortalar da var olan belirsizlik ve Açıkları kullanarak bu olguların tedavi giderlerini asla ödememektedirler. Tüm olgular mahkemeye intikal etmekte olup, bu 2 zamanaşımı süresi dolacağı için giderlerin tahsili mümkün olmayacaktır yıl zaten olan süreçte. Biz kendi kurumumuzda tüm Evrakları tamamlayıp gönderdiğimiz faturalar için sigorta şirketlerinden hiçbir cevap alamadık. Mükerrer ve ısrarlı telefonlarımıza ise: " kaza tespit tutanağına itirazları olduğu ve mahkemenin sonucunu beklememiz gerektiği "Cevabını aldık. Örneğin bizim hastanemizde ayda ortalama 50-60 trafik kazası olgusu hizmet almaktadır. Ortalama maliyetimiz 100 000 TL aylık civarındadır. Bu durumu uzun süre tolere edebilmemiz olası değildir.

Acilen yapılması gereken: Sağlık Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, YÖK ile SGK, Üniversite Hastaneleri ve Özel Hastanelerin temsilcileri bir araya gelip çalışmaları ve gereken hukuki düzenlemeleri yapmalarıdır. Yapılması gereken hukuki düzenlemelerin neleri kapsaması gerektiği hakkındaki önerilerimi burada sıralamak istiyorum:

  1.     
  2. Öncelikle Trafik kazazedelerinin tedavi giderlerinin, kazaya neden olan Aracın kusuru oranında sigorta şirketine faturalandırılması uygulamasından vazgeçilmelidir . Kaza tespit tutanaklarında kusur, üstelik belirtilse bile sigorta şirketleri buna itiraz etmekte ve olay mahkeme her zaman belirtilmemekte oranı kararına kalmaktadır. Bu nedenle, eğer tek Aracın karıştığı bir trafik kazası ise, tedavi giderlerinin tümünü söz konusu Aracın Sigorta Şirketi ödemelidir. Çok Aracın karıştığı trafik kazalarında da hastane, olayla ilişkisi olan herhangi bir Aracın zorunlu mali sorumluluk sigortasından tüm tedavi giderlerini tahsil edebilmelidir. Sonradan mahkeme kararına göre, ödemeyi yapan sigorta şirketi, diğer araçların sigorta şirketlerine veya kazayla ilgili sorumluluğu olan diğer taraflara rücu ettirmelidir.          

  3. Suiistimalleri önlemek amacıyla Sürücünün Malina gelen zararların karşılanmaması uygulamasına devam edilse bile, kazaya neden olan aracı kullanan Sürücünün ve yakınlarının tedavi giderleri de Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Kapsamında ödenmelidir . Hastanelerin, olayla ilişkili olarak aynı anda kendisine başvuran hastalardan hangisinin aracı kullanan sürücü, hangisinin yolcu, hangisinin diğer Aracın sürücüsü olduğunu ayırt etme, buna göre Fatura düzenlemelerini beklemek gerçekçi değildir. Kaza tespit tutanaklarında çoğu zaman Olaya karışan kişilerin tümünün adları ve konumları (sürücü, Sürücünün usul veya füruğu, yolcu, yaya, karşı Aracın sürücüsü) bilgisi yer almamaktadır. Üstelik bedene gelen bir zararın karşılanmasında sürücü ile yolcu, yaya ayrımı yapmanın mantıksal bir gerekçesi ve Etik izahı da olamaz.          

  4. Sigorta şirketlerinin, trafik kazazedelerinin tedavi giderlerini ödemek için Mahkeme kararını beklemelerinin önüne geçilmelidir . Sigortaladıkları Aracın söz konusu kazayla ilişkisini ortaya koyan olay yeri kaza tespit faaliyetlerini veya görgü tespit faaliyetlerini ile hastanelerin tuttugu kayıtlar esas alınmalı ve bunlara göre 8 gün içinde ödeme yapılmalıdır. Ödemeyi zamanında yapmayan şirketler için ağır yaptırımlar getirilmeli ve tahsil sürecinin gecikmesini önleyecek hukuki düzenlemeler yapılmalıdır.          

  5. Hastane kayıtları, ödeme için geçerli belge olarak kabul edilmelidir . Genellikle sağlık ekipleri, jandarma veya trafik polislerinden önce olay yerine intikal edip, yaralıları hastanelere taşıdıklarından veya yaralıların kendi çabaları veya etraftakilerin yardımlarıyla hastanelere gitmelerinden / götürülmelerinden dolayı, trafik ekiplerince oluşturulan olay yeri kaza tespit tutanağında kazaya karışanların tümünün adları / bilgileri bulunmayabilmektedir. Bu durumda sigorta şirketi kaza tespit tutanağını bahane ederek, söz konusu kişilerin tedavileriyle ilgili olarak ödeme yapmamaktadır. Oysa bu kişilerin trafik kazası nedeniyle bedensel zarar gördükleri hem kendilerinin hem de onları hastaneye getiren kişilerin (112 il yardım ve Acil Servis Hizmeti ekipleri, o sırada olay yerinde bulunup yararlıları sağlık kurumuna taşıyan gönüllüler, kazazedenin yakınları, vb) ifadelerinden; yapılan tıbbi muayene ve değerlendirmeler sonucu elde edilen bulgulardan anlaşılmakta ve Tıbbi kayıtlar yanında hastane polisi tarafından da bu durumları tespit edilip kayıt altına alınmaktadır. Kaza tespit tutanağında var olmayan bir çok bilgi, bu kayıtlarda yer almaktadır. Dolayısıyla kaza tespit tutanaklarıyla beraber, hastane kayıtları da ödemede esas alınmalıdır.          

  6. Kaza tespit tutanağını ibraz etmek hastanın sorumluluğu olarak tanımlanmalıdır . Dolayısıyla trafik kazası olarak hastaneye başvuran kişiler, gerek başvuru anında veya o sırada elinde mevcut değilse, taburcu edildikten sonra 5 gün içinde kaza tespit tutanaklarını hastaneye ibraz etmediklerinde, tedavi giderleri kendilerinden tahsil edilebilmelidir.

    Bu önerimizin dikkate alınarak, gerekli girişimlerin ve düzenlemelerin yapılması acil beklentimizdir.

    Prof.Dr. Tevfik ÖZLÜ
    Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Başhekimi

    [email protected]

Bu yazı toplam 3094 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim