• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 24 °C

Velev Ki Muayenehaneler Kapandı... 2

Dr.Recai Yahyaoğlu

Part-Time uygulaması bir saat önce işten ayrılmayı ifade eder. Devlet memuru olan hekimler işyerlerinden normalde beşte ayrılması gerekirken bu uygulamaya tabi olanlar bir saat önce ayrılarak özel işlerini yapmak için ikinci işlerine giderler. Yani saat dörtte iş yerlerinden kanunen ayrılmaya hakları vardır. Genellikle Part-Time mesaiye bağlı olmayan birçok hekim de bu saatlerden sonra zaten çalışmayı bırakır…Bunun böyle olduğunu ülkemizin her köşesindeki insan bilir….Bu uygulama doğru mudur elbette hayır…

 

Eğer devlet Part-Time uygulama hakkını vermişse ve bunu belgeli olanlara tanımışsa sadece onların saat dörtte kurumlarından ayrılmaya hakları vardır.Normalde diğerleri saat beşe kadar hasta bakmak zorundadırlar. 

 

Şu anda uygulandığı şekliyle hemen hemen her sağlık kuruluşunda saat dörtte işler bitirilir ve personel dinlenmeye başlar. Bazı kuruluşlarda bu durum maalesef daha erken saatlerde de başlayabilir. Saat üç buçuktan sonra yoğun mesai kavramı biter ve insanlar işlerini rutinleştirerek genel bir rahatlama, gevşeme durumuna geçerler…Kurumun başındaki insan ilgili ve yeterli ise personel beşe kadar mutlaka bekler.Birçok yerde beşe kadar bekleme de yapılmaz ve özellikle kent merkezlerinden uzaklarda bulunan sağlık birimlerinde genellikle dörtten sonra kimseyi bulamazsınız…Bu durum yanlıştır ve tam gün maaş alan insanlar Part-Time maaş alanlara göre hiçte adil olmayan bir davranış sergilemiş olmaktadırlar….Aslında Part-Time uygulama mensubu hekimlerin burada şimdiki uygulanış şekliyle hakları yenilmekte ve onlar şu anda bile maaşlarından yapılan kesintilerle ciddi olarak haksızlığa maruz bırakılmaktadırlar.

Velev ki muayenehaneler kapandı… Bu muayene saatlerinde bir değişim yaşanacak mı? Yani hekimler akşam saat beşe kadar durmaksızın hasta bakmaya devam edecekler mi? Yaklaşık yirmi yıllık tecrübeye sahip ve şu anda da idarecilik yapmakta olan bir hekim olarak, hekimleri çok iyi tanıyan bir insan veya vatandaş olarak bunun böyle olmayacağını çok iyi biliyorum….Kimse kimseyi kandırmasın lütfen….Önce kendimize karşı dürüst olmalıyız ve vicdanımız ile dünyevi kaygılarımız arasında kaldığımızda vicdanımızın sesine kulak vermeliyiz…

Akşam beşe kadar durmaksızın çalışan hekimler benim ülkemde şimdiye kadar hiç olmadılar….Çocukluğumdan hatırlıyorum kırk yıl önce de muhitimizde bulunan sağlık kuruluşları saat üç buçuktan sonra çalışmayı durdururlardı. Part-Time yasası şu anda uygulanmaya devam edilirken neden gerçek manada ve pratik hayatımızda işyerlerimiz olan kurumlarımızda işlevsel değil? Öncelikle yapılması gereken adil olmayan şimdiki uygulamanın ortadan kaldırılması değil mi? Part-Time maaş alan hekimlerle birlikte diğer personelin de işi bırakması veya yavaşlatması kesinlikle doğru değildir…

Part-Time çalışma zamanlı çalışan bir hekimin kurumundan bir saat önce ayrıldığı için yaklaşık olarak maaşı bin beş yüz yeni Türk lirası daha az olmaktadır… Döner sermaye payı yüzde yetmiş oranında kesintiye uğramaktadır. Part-Time çalışan hekimin muayenehane masrafları; personel giderleri, sigortalar, stopajlar vs…ile birlikte yaklaşık olarak her ay kesilen maaşı da dahil en az üç bin yeni Türk lirası masrafı olmaktadır….Bu miktar muayenehanesinde en az bir kişi çalıştıran için geçerlidir. Birden fazla insan çalıştıranların ve lüks semtlerde muayenehaneleri olanların toplam giderleri bu rakamın çok üzerindedir. Diğer yandan bu hekimler devlete sigorta parası ödemekte, muhtasar vergileri ve diğer ödemelerle birlikte artı değer kazandırmaktadır. Binlerce muayenehane binlerce vergi mükellefidir. Maaşlarda meydana gelen kesintiler ve vergilerden olan kayıplar düşünüldüğünde bu yasanın çıkması devlete çok daha yüksek bir maliyet ortaya çıkarmaktadır…

Bu yazıyla asıl ifade etmeye çalıştığım gerçek; çalışma saatlerinde bir değişikliğe gidilip gidilmeyeceği ile ilgilidir. Bir saat fark için hekim maaşlarının arttırılması da ayrı bir hatadır. Şu anda mevcut yasaya göre davranmayan hekimler için belli bir disiplin sağlanamamışken kuvvetle muhtemelen tam gün yasası çıktıktan sonra ciddi baskılara maruz kalacak hekimler için zor günlerin kapıda olduğunu söylemek kehanet değildir…

Tam gün yasası çıktığında Bakanlık mesai saatlerine çok daha ciddi önem verecek ve hiçbir personelin akşam saatlerine kadar kurumlarından ayrılmalarına asla müsaade edilmeyecektir. Peki bu durumda kurumlarda bulunan personel acaba çalışmaya devam edecekler midir? Umarım mesai bitimine kadar çalışmaya devam edilir… Fakat pratikte bunun tam gün yasasıyla birlikte tam olarak yerleşmeyeceğine olan inancımı koruyorum…

Devam edecek….

Dr.Recai Yahyaoğlu
Bu yazı toplam 1840 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim