• BIST 9562.51
  • Altın 2488.43
  • Dolar 32.4935
  • Euro 34.7912
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Yoğun Bakım Tebliğ Taslağı Hakkında…

Sizden Gelenler

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünce tartışmaya açılan “Yataklı Sağlık Tesislerinde Erişkin, Çocuk ve Yenidoğan Yoğun Bakım Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ” taslağı hakkındaki görüş ve önerilerim şöyledir:

Tebliğ’de yer alan yoğun bakım ünitelerinin standartları ile ilgili hususlar doğru ve gerekli olmakla birlikte, bu çalışmanın çok gecikmiş olması dolayısıyla mevcut yoğun bakım ünitelerinin bu standartlara uydurulması (iklimlendirme, gürültü kontrolü, afet durumlarında tahliye, vb) çoğu zaman mümkün olamayacaktır. Bu nedenle, mevcut ünitelerin bu tebliğ kapsamı dışında tutulması gerekmektedir. Bu standartların mevcut ünitelerde de hemen uygulanabilir olanları vardır. Ancak bunlar uygulamaya konulduğunda ülkemizde zaten ihtiyaçları karşılamada yetersiz olan yoğun bakım yatağı sayıları aniden çok azalacak ve ciddi sorunlar yaşanacaktır.

Koroner yoğun bakım ünitelerinin üçüncü derece olamayacağı hükmü kanaatimizce yanlıştır. Örneğin; hastanemizdeki koroner yoğun bakım ünitesinde solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği eklenmiş multi organ yetmezlikli hastalar izlenmektedir. Bu hastalara üçüncü derece yoğun bakım hizmeti verilmektedir.

5 nci madde 2 nci fıkranın, madde 6 (k) fıkrasında olduğu şekilde düzeltilmesi gerekir. Üçüncü seviye yoğun bakım ünitesi olan hastanelerde birinci ve ikinci seviye yoğun bakım ünitelerinin ayrıca konuşlandırılması gerekmeyip aynı ünitede hastanın klinik durumuna ve ihtiyaçlarına göre birinci, ikinci ve üçüncü derece yoğun bakım hizmeti verilebilmektedir. Aksi takdirde, eksikliği çekilen üçüncü derece yoğun bakım yatağı olarak kullanılabilecek alanların ve yatakların birinci ve ikinci derece yoğun bakım olarak ayrılması yanlış olacaktır. Zaten, birinci ve ikinci yoğun bakım hizmetleri daha fazla sayıda kurum tarafında üretilebilmektedir.

5 nci madde 11 nci fıkrada ilk cümle “Üniversite bulunan illerde ilgili anabilim dalı başkanlığından bir temsilci de bu komisyonlara dahil edilir” şeklinde değiştirilmelidir.

Madde 6 (e) fıkrasında “Yoğun bakım servislerinin hasta alanları içerisinde tuvalet bulunmaz” hükmü yer almaktadır. Oysa, yoğun bakım servislerinde özellikle tek odalı birimler halinde hizmet veren ünitelerde; izolasyon odası olarak kullanılan tek kişilik odalarda ve koroner yoğun bakım ünitelerinde tuvalet bulunması bir zarurettir.

Yukarıda belirtilen hususların söz konusu Tebliğ’in hazırlanmasında mutlaka değerlendirmeye almasının gerekli olacağına inanmaktayım.


Prof. Dr. Tevfik ÖZLÜ
KTÜ Farabi Hastanesi Başhekimi
 

Bu yazı toplam 12624 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim