• BIST 8990.53
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

YÖK bu sorunu acilen çözmeli

Sizden Gelenler

Puanlama listesinde karşılığı olmayan işlemler için YÖK acilen puanlama yapmalı veya Yönetim Kurullarına yetki vermelidir.

18.02.2011 tarihli ve 27850 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 'YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA DÖNER SERMAYE GELİRLERİNDEN YAPILACAK EK ÖDEMENİN DAĞITILMASINDA UYGULANACAK USUL VE ESASLARA İLİŞKİN YÖNETMELİK'in geçici 1. Maddesinin ilk fıkrası şöyle idi: “(1) Kanunun 58 inci maddesinin (c) fıkrasında sayılan birimler için Yükseköğretim Kurulunca “Gelir Getirici Faaliyet Cetveli” düzenleninceye kadar, bu cetvel yerine 12/5/2006 tarihli ve 26166 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (tt) bendi uyarınca yürürlüğe konulmuş olan yönergede yer alan puanlar esas alınır. Bu puanları %30’a kadar artırmaya veya eksiltmeye yönetim kurulları yetkilidir. Yönergede bulunmayan işlemler için belirleme yapmaya Yükseköğretim Kurulu yetkilidir. Bu tespit yapılıncaya kadar yönetim kurulları tarafından gerekli belirleme yapılır.”

Bu hüküm gereği, Sağlık Bakanlığına ait puanlama listesinde karşılığı olmayan ve ücreti SGK tarafından ödenmeyip kişiler tarafından cepten ödenen plastik cerrahi operasyonları gibi bazı işlemler için Üniversite Yönetim Kurullarında puanlama yapılmış ve puanlar üzerinden ek ödeme tahakkuk ettirilmekte idi.

Ancak, 19 Eylül 2012 tarihli ve 28416 Sayılı Resmi Gazete Yayınlanan 'YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA DÖNER SERMAYE GELİRLERİNDEN YAPILACAK EK ÖDEMENİN DAĞITILMASINDA UYGULANACAK USUL VE ESASLARA İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK'in 6. Maddesine göre bu geçici madde şöyle değiştirilmiştir: “ (1) Kanunun 58 inci maddesinin (c) fıkrasında sayılan birimler için Yükseköğretim Kurulunca “Gelir Getirici Faaliyet Cetveli” düzenleninceye kadar, bu cetvel yerine 12/5/2006 tarihli ve 26166 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sağlık Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurum ve Kuruluşlarında Görevli Personele Döner Sermaye Gelirlerinden Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (öö) bendi uyarınca yürürlüğe konulmuş olan yönergede yer alan puanlar esas alınır. Bu puanları % 50’ye kadar artırmaya veya eksiltmeye yönetim kurulları yetkilidir. Yönergedeki puanlarda değişiklik yapılması halinde yapılan değişikliklerin hangi oranda yansıtılacağı hususunda da yönetim kurulları yetkilidir. Yönergede bulunmayan işlemler için belirleme yapmaya Yükseköğretim Kurulu yetkilidir.”

Bu durumda Üniversite Yönetim Kurullarının belirleme yapma yetkisi kalmamıştır. Sağlık Bakanlığına ait puanlama listesinde karşılığı olmayan ve ücreti SGK tarafından ödenmeyip kişiler tarafından cepten ödenen plastik cerrahi operasyonları gibi işlemler için Üniversite Yönetim Kurullarında belirlenen puanlar geçersiz olmaktadır. Bu işlemler için ilgili hekimlere, 19 Eylülden sonra hukuken ödeme yapılamaz bir durum ortaya çıkmıştır. Bu hekimlerimiz için açık bir mağduriyet söz konusudur. Durumun farkında olmayıp ödeme yapan yönetimlere zimmet çıkacaktır. YÖK’ün acilen bu işlemlerle ilgili bir puanlama yapması veya yine Üniversite Yönetim Kurullarına yetki vermesi gerekmektedir.

Prof. Dr. Tevfik ÖZLÜ

Bu yazı toplam 5951 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim