• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 16 °C

1.Basamak Sağlık Kurumları Askerlik Yoklama İşlemleri ile ilgili duyuru

1.Basamak Sağlık Kurumları Askerlik Yoklama İşlemleri ile ilgili duyuru
Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından Aile Hekimlerinin ve AHBS firmalarının dikkatine, "1. Basamak Sağlık Kurumları Askerlik Yoklama İşlemleri" ile ilgili duyuru yayımlandı.

 

Aile Hekimlerinin ve AHBS Firmalarının Dikkatine;

T.C. Milli Savunma Bakanlığı Asker Alma Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen askerlik öncesi sağlık muayeneleri; 1. Basamak Sağlık hizmetlerini vermekle yükümlü olan Aile Hekimleri tarafından yürütülecektir.

Bu kapsamda USVS’ ye Askerlik Olur Raporu adında yeni bir veri seti eklenmiş ve gerçek ortama yansıtılmıştır. Ancak e-Devlet-Asal-Sağlık Bakanlığı arasında entegrasyon çalışmaları devam etmektedir. Bu sebeple entegrasyon çalışması tamamlanana kadar ilgili veri setinin gönderimi yapılmamalıdır. Entegrasyon çalışması tamamlandığında hizmetin devreye alınması hakkında duyuru tekrar yapılacaktır. 

Entegrasyon için AHBS firmalarının kendi uygulamalarında yeni web servisler için güncelleme yapması gerekmektedir.

Sürecin iş adımları aşağıdaki şekildedir:

- Yükümlü askerlik öncesi sağlık muayene sürecini başlatabilmek için e-Devlet sistemine giriş yapar.

- Bu işlemi yapabilmesi için TC kimlik numarasını kullanarak uygulamaya erişim sağlayacağı e-Devlet şifresini daha önce temin etmiş olması gerekmektedir.

- Yükümlü e-Devlet üzerinden Askerlik başvuru bilgilerini girer, fotoğrafını yükler ve bilgileri kaydeder. Böylece süreç başlamış olur.

- Yükümlü sonraki adımda kesin kayıtlı olduğu aile hekimine gider. Aile hekimi kendi AHBS uygulamasından yükümlüyü Sağlık Bakanlığı sisteminden sorgular. Bu sorgulama işlemi Sağlık Bakanlığı ve e-Devlet arasında gerçekleşecek olan entegrasyon ile sağlanır (Yükümlünün sorgulanacağı servis adresi entegrasyon tamamlandığında duyurulacaktır).

- Yükümlü süreci başlatmışsa e-Devlet üzerinden alınan fotoğraf ve diğer bilgiler Sağlık Bakanlığı aracılığıyla AHBS’ ye iletilir.

- Yükümlü süreci başlatmamış ise Aile Hekiminin Askerlik Raporu için muayene işlemi yapmasına gerek yoktur. Yükümlüyü öncelikle e-Devlet’ ten süreci başlatması için bilgilendirmelidir.

- Yükümlünün bilgilerini alan Aile Hekimi normal bir muayene gibi protokol numarası alır ve muayene kaydı oluşturur.

- İleri tetkik gerektiren durumlarda yada askerliğe engel gözle görülür bir durum görüldüğünde; Askerlik Olur Raporu veri setinde yer alan Uzuv Kaybı / Ortopedik Rahatsızlık “Evet” seçilir, Hasta Çıkış veri setinde yer alan Çıkış Şekli “Kurum Dışına Sevk” seçilir ve Askerlik Olur Raporu veri setindeki diğer veri elemanları gönderilmez. Yani Aile Hekimi yükümlüyü askeri hastaneye sevk eder ve muayeneyi bitirir.

- Aile Hekimi; muayeneyi bitirdikten sonra oluşturduğu veriyi AHBS aracılığıyla Sağlık Bakanlığı sistemine gönderir. Aile Hekiminin yükümlüyü sevk etmediği yani Askerlik Olur Raporunu verebileceği durumlarda; Sağlık Bakanlığı sistemi, askerlik rapor verisi sisteme başarılı bir şekilde kaydedildiğinde AHBS’ ye başarılı mesajı ile birlikte Askerlik Olur Raporu için bir doküman numarası döndürür.

- Aile Hekimi AHBS’ den; üzerinde Sağlık Bakanlığından aldığı doküman numarası ve yükümlünün fotoğrafının yer aldığı Askerlik Olur Raporu çıktısını alır ve onaylayıp yükümlüye verir.

- Yükümlü, raporu ile birlikte askerlik şubesine giderek süreci devam ettirir.

- Sağlık Bakanlığında toplanan bu veriler belirli aralıklar ile ASAL ile paylaşılır. 

AHBS firmalarının yapacağı düzenlemeler;

- Veri setinin uygulamaya eklenmesi,

- Yükümlünün muayenenin başında ön başvuru bilgisinin SağlıkNET’ ten sorgulanması,

- SağlıkNET’ ten alınan fotoğraf bilgisinin AHBS’ de rapor ekranına yansıtılması,

- Veri SağlıkNET’ e başarılı bir şekilde kaydedildikten sonra SağlıkNET tarafından dönülen doküman numarasının ve yükümlünün fotoğrafının rapor üzerinde yer alması.

Sürecin başarılı bir şekilde işletilebilmesi için yukarıda bahsedilen iş adımlarının ivedilik ve özenle takip edilmesi gerekmektedir. Tüm AHBS Firmalarına ve Aile Hekimlerine önemle duyurulur.

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4430 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim