• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 17 °C

102 bin kişiye yeni iş müjdesi

102 bin kişiye yeni iş müjdesi
Medical Park, Acıbadem, Dünya Göz, Amerikan Hastanesi ve Anadolu Sağlık Merkezi'nin de aralarında bulunduğu 148 şirketi kapsayan 2010 İstihdam Araştırması, işsizlerin yüzünü güldürecek.

İşte İnsan'ın 148 şirketi kapsayan "2010 İstihdam Araştırması" 102 bin 786 kişiye yeni iş müjdesi veriyor. 2010'da en fazla istihdam inşaat, enerji ve bankacılık sektörlerinde görülecek.

Krizin etkisini üzerinden atmaya başlayan pek çok şirket, 2010 planları kapsamında eleman alımına başladı. İŞTE İNSAN'in istihdam araştırması farklı sektörlerden 85 şirketin ve yeni açılacak 45 alışveriş merkezinin 102 bin 786 kişiyi işe almaya hazırlandığını ortaya koydu.

Yeni yılla birlikte pek çok şirkette ciddi hareketlilik yaşanıyor. Büyüme planlarının yeniden ele alınması, yeni projelerin işlerlik kazanması, mağaza ve şube sayılarında artışa gitme isteği bu dinamizmin dinamoları. Şirketlerin istihdam planlarında büyük değişiklere neden olan bu devinimin sonucu olarak enerjiden finansa, gıdadan bilişim teknolojilerine (BT), sağlıktan perakendeye kadar pek çok sektörde 102 bin 786 kişilik yeni iş gücü devreye girecek.

Planlanan istihdam rakamlarına göre bu yılın şampiyonları inşaat, perakende ve finans olacak. Zira hesaplar tutarsa perakendeye yaklaşık 18 bin 548, inşaata 12 bin 600, finansa ise 9 bin 330 kişi alınacak. Tekstil ve otomotiv sektörleri ise temkinli büyümeye devam edecek. Ayrıca her dönemde olduğu gibi bazı şirketler açık pozisyonlarını bu yıl da 'öncelikle kurum içinden' doldurmaya çalışacak.

Enerji alanında ağırlıklı olarak tecrübeli mühendis ve operatörler aranırken, teknoloji şirketleri ise yeni alımlarla satış, kurumsal hizmetler, pazarlama, teknik destek birimlerini güçlendirmek istiyor.

Bankalara 9 bin 330 kişi

2010 yılında yeni açılacak şubeler için kadrolarını genişletmeyi düşünen bankalar yaklaşık 9 bin 330 kişiyi istihdam etmeye hazırlanıyor. Alımların özellikle genel müdürlük, şube içi satış ve operasyon kadrolarına olacağını belirten sektör temsilcileri, müfettiş yardımcısından, management trainee'ye (yönetici adayı), uzman yardımcısından gişe asistanına kadar farklı pozisyonlar için yerleştirme yapılacağını açıkladı. Üst düzey kadrolara tecrübeli yöneticiler arayan bankalar, diğer birimlerine ise yeni mezun adayları almayı da planlıyor.

ACIBADEM SAĞLIK GRUBU

Acıbadem Sağlık Grubu'nda bu yıl da aynı tempoda geçecek. Yıl içinde açılması planlanan hastaneler için bine yakın kişi istihdam edilecek. Acıbadem Sağlık Grubu İşe Alım Bölümü Yöneticisi Fikri Kiper de hemşire, sağlık memuru, sağlık teknisyeni, laboratuar hizmetleri, bilgi sistemleri, mali işler, pazarlama kadrolara alım yapmayı planladıklarını belirtiyor.

ADİL IŞIK

Giyim perakendecisi Adil Işık'ta 850 kişi istihdam ediliyor. Genel Koordinatör Hakan Kortan, yeni yatırımların ardından her pozisyondan elemana ihtiyaç duyacaklarını belirtiyor. Genel müdürlük ve mağazalarda asistandan yöneticiye kadar tüm pozisyonlar için yeni elemana ihtiyaçlar var. Şirket en çok marka yöneticileri, satış direktörleri, ihtisas müdürleri arıyor.

AEGON

2010'da satış kadrolarını genişletmeyi planlayan Aegon, hayat satış ekibi için 216 ve BES satış ekibi için 240 finansal güvence danışmanı işe almayı planlıyor. Adaylar açık pozisyonları, işe alım siteleri ve gazete ilanlarından takip edebilecekler.

AĞAOĞLU İNŞAAT

Ağaoğlu, 2010 yılı işe alım planlarına göre en az 100 personel istihdam edecek. İnşaat grubu için proje müdürü, takım şefi, inşaat mühendisi, mimar, iç mimar, elektrik mühendisi ve makine mühendisi alacaklarını söyleyen şirketin İK Müdürü Yasemin Öndeş, enerji grubu için ise rüzgar enerjisi konusunda deneyimli kişileri istihdam etmeyi planlıyor.

AK ENERJİ

2010 - 2011 döneminde yatırımlar, işletmeler ve bakım, satış - pazarlama, stratejik planlama ve iş geliştirme, İK, mali işler ve finansman departmanları için 100 kişi istihdam edilecek. Pozisyonlar orta düzey yönetici, uzman, mühendis ve operatör olarak sıralanabilir.

AMERİKAN HASTANESİ

Ağırlıklı olarak hemşire, hasta temsilcisi, tıbbi sekreter pozisyonları için iş görüşmeleri sürüyor. Hastanenin seçme ve yerleştirme sisteminin temel ilkesi, hastane felsefesini benimseyip uygulayabilecek, kendini, takımını ve şirketini geliştirecek, teknolojideki gelişmeleri takip eden, eğitimli, profesyonel insan kaynağını istihdam etmek.

ALARKO HOLDİNG

Yurtiçi ve yurtdışı yatırımlarını artıran Alarko Holding, yeni pozisyon ihtiyaçlarını karşılamak üzere iki bin kişilik istihdam planlıyor. Alımlar inşaat ve enerji ağırlıkta olmak üzere holdingin faaliyet gösterdiği tüm sektörler için yapılacak.

ANADOLU SAĞLIK MERKEZİ

Anadolu Sağlık Merkezi 2010'da 15'i idari kadroda, geri kalanı sağlık personeli olmak üzere 70 kişilik istihdam yaratmayı planlıyor.

AVEA

2010 - 2011'de yeni kurulacak birimler hariç büyüme öngörülmüyor. Tüm şirket için toplam 450 - 500 kişilik işe alım ihtiyacı doğacağı tahmin ediliyor. 2010'da ağırlıklı olarak teknoloji grubunda teknisyen ve mühendis, çağrı merkezi operasyonunda müşteri temsilcisi ve satış grubunda satış yöneticisi pozisyonlarında işe alım yapılacak.

AVIVASA EMEKLİLİK VE HAYAT

Yaklaşık 200 kişilik alım yapmayı planlayan Avivasa Emeklilik ve Hayat, ağırlıklı olarak satış kadrosu için finansal danışman rollerinde alım yapacak. Dört yıllık üniversite veya iki yıllık meslek yüksekokulu mezunu, bankacılık ve sigortacılık alanında en az iki yıl deneyim sahibi lise mezunu ve tercihen finansal hizmet satışında deneyimli kişilere şans vermeyi planlayan şirket, işe alımları ve açık pozisyonları anlaşmalı İK portalları aracılığıyla duyurmayı hedefliyor.

AYAKKABI DÜNYASI

İK Müdürü Ahmet Kapak, şu anda 450 kişinin çalıştığı şirkete yeni projeler doğrultusunda eleman alımı gerçekleşeceğini söylüyor. Alımlarda mağaza yöneticisi, yönetici yardımcısı ve reyon yöneticisi gibi pozisyonlarda en az üç yıllık deneyime sahip, ekibini iyi yönetecek nitelikte kişilere odaklanılacak.

AYMAR

Doğrudan 120, dolaylı olarak da 800 kişinin çalıştığı Aymar'ın İcra Kurulu Başkanı Nihat Özyurt özellikle üst yönetimde yer alacak niteliklere sahip profillere ihtiyaç duyduklarını belirtiyor. Vita, Çapamarka ve diğer markalar için satış, pazarlama, üretim ve lojistik departmanlarına alım yapacaklarını anlatan Özyurt, bu yıl İK bütçesini yüzde 65 artırmayı planladıklarını ifade ediyor.

BANVİT

Üretim ve perakende bölümlerinde toplam 3 bin 337 kişiye istihdam sağlayan Banvit, bu yıl yüzde beş oranında büyümeyi hedefliyor. Şirket bu doğrultuda, yıl sonuna kadar yapılacak yeni yatırımlar için 220 yeni eleman alacak.

BEŞİKTAŞ DENİZCİLİK

Bu yıl filoya dört yeni gemi eklemeye hazırlanan şirket, buralarda çalışmak için 100 eleman alacak. Bunun dışında tersanede artan iş hacmi nedeniyle 200 kişi daha istihdam edilmesi planlanıyor.

BİMEKS

Bimeks, 2010 yılı içinde yeni şubelerini hizmete açacak. Ağırlıklı olarak satışı kadrosuna dahil edilmek

üzere 100 kişiyi istihdam edecek.

BORUSAN ENERJİ

Borusan Enerji, 2010 - 2011 döneminde yaklaşık 45 kişiyi istihdam etmeyi planlıyor. Ağırlıklı olarak deneyimli mühendis ve operatörler işe alınacak. Adayların; pozisyonun gerektirdiği niteliklere ve yetkinliklere uygun, mesleki bilgi ve tecrübeye sahip olmaları gerekiyor. Başvurular İnternet üzerinden yapılabiliyor.

BORUSAN HOLDİNG

Borusan Grubu, 2010 - 2011'de yaklaşık 250 kişiyi istihdam etmeyi planlıyor. Borusan Holding İK ve Yalın 6 Sigma Genel Müdür Yardımcısı Semra Akman,

ağırlıklı olarak üretim ve ticari departmanlarda görev alacak deneyimli mühendisleri işe almayı hedeflediklerini söylüyor.

BOYDAK GRUBU

Tevsi yatırımları ve kapasite artırımlarından dolayı holding bünyesindeki şirketlere yaklaşık 400 mavi yakalı, 120 civarındada beyaz yakalı personel almayı planlıyor. Bu ihtiyaç yıl içerisine dağılmış vaziyette giderilecek.

BOYNER BÜYÜK MAĞAZACILIK A.Ş.

Mağaza satış kadroları için 250 kişi istihdam edecek. Her bir pozisyonun gerektirdiği farklı yetkinlikler olmakla beraber öncelikli olarak güçlü işletişim becerileri, empati yeteneği, çalışkan ve istekli olma gibi yetkinliklere sahip adaylar değerlendirmeye alınacak. Sektör deneyimi de önemli bir artı kabul ediliyor.

BSH EV ALETLERİ

BSH Ev Aletleri 2010 için 170 beyaz yaka personel istihdamı planlıyor. Şirket öncelikli olarak yeni kurulan Ar-Ge departmanı için makine ve elektrik/elektronik mühendisliği bölümlerinden mezun Ar-Ge mühendisleri ile fabrikaları için endüstri mühendisleri istihdam edecek.

BURKAY TEKSTİL

212 kişinin çalıştığı Burkay Tekstil, geçen yıl kriz nedeniyle ihtiyaç duyduğu eleman alımlarını bekletmek zorunda kalmış. Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) ve Burkay Tekstil Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, 2010 yılında 20 yeni eleman almayı düşündüklerini söylüyor. Alımlar en çok üretim, kalite ve satış bölümleri için yapılacak.

COCA-COLA

Bu yıl 200 yeni eleman almayı hedefleyen Coca-Cola, ağırlık olarak analist, uzman, satış temsilcisi ve yönetici pozisyonları için alım yapacak. Bu yıl yetenek geliştirme programlarına ağırlık verilmesi planlanıyor.

COLLEZIONE

2010 yılında büyüme planları kapsamında merkez için 60 beyaz yakalı istihdam edecek olan Collezione, 300 kişilik de mavi yakalı alımı yapacak. Mağazalarda ise 2010 yılında 450 kişiyi işe almayı planlayan Collezion'da açık pozisyonlar İK portalları üzerinden takip edilebiliyor.

ÇİLEK MOBİLYA

Fabrika ve perakende ağıyla birlikte toplam 570 kişiyi istihdam ediyor. Çilek Mobilya Pazarlama Müdürü Erkan Aydın, bu yıl da yeni mağazalar açmaya devam edeceklerini belirterek, çalışan sayılarını yüzde beş oranında artırmayı planlıyor. Alımların büyük bölümü yazılım mühendisi, planlama mühendisi, bakım mühendisi pozisyonlarında olacak.

DEMSA GROUP

İstanbul ve Ankara'da açılacak mağazalar için yaklaşık 150 kişiye istihdam sağlayacak olan Demsa Group'ta en çok satış kadrolarında işe alım gerçekleşecek. Mağazaların yanı sıra merkez kadroda marka ve ürün yönetimi, satın alma, görsel tasarım departmanlarında da işe alım olacak.

DENİZBANK

2010-2011 döneminde 25 yeni şube daha açmayı planlıyor. Bu kapsamda 550 kişi istihdam etmeyi planlıyor. Şubelerde ağırlıklı olarak satış ve operasyon kadrolarında görevlendirilmek üzere deneyimli aday alımı yapılacak.

DELOITTE

İK stratejisinde yeni mezunlara önemli bir yer ayıran Deloitte, geçen yıl bu kapsamda 90 kişiyi bünyesine katmıştı. İK Direktörü Çağatay Güney, bu yıl da aynı oranda bir alım yapacaklarını duyuruyor. Farklı bölümler için deneyimli elemanları da şirkete katacaklarını söyleyen Güney, bu yıl yaklaşık 30 kişilik deneyimli eleman alımı söz konusu olduğunu belirtiyor.

DIASA

Genel Müdür Fernando Gonzales Somoza, geçen yıl mağaza sayısını 700'e çıkardıklarını, hedeflerinin bu rakamın iki katına ulaşmak olduğunu ifade ediyor. 2010'da franchise marketler için 200 yeni girişimci aradıklarını belirten Somoza, Marmara ve Ege Bölgeleri'nin dışına çıkarak bütün Anadolu'ya yayılacaklarını söylüyor.

DÜNYA GÖZ HASTANESİ

2010'un ilk çeyreğinde Dünya Göz Antalya'nın açılması planlanıyor. Bu şube için yaklaşık 150 kişi istihdam edilecek. Dünya Göz Hastanesi İK Grup Müdürü Demet Gürsoy, Antalya'da görevlendirecek tüm personelin başta İngilizce olmak üzere Rusça, Almanca, Flamanca gibi iki yabancı dil bilmelerinin gerekli olduğunu söylüyor.

ELECTRO WORLD

Yaklaşık bin 100 kişilik ekiple çalışan Electro World, geçen yıl çalışan sayısını yüzde 100 oranında artırmıştı. İK Müdürü Özlem Köker, alımların bu yıl da süreceğini ve 700 kişilik yeni alım yapacaklarını belirtiyor. Her pozisyonda büyüme planlansa da en çok alım, satış kadrolarına yapılacak.

ERNST&YOUNG

Uluslararası danışmanlık şirketi Ernst&Young, 2010 boyunca 150'si yeni mezun olmak üzere toplam 200 yeni eleman almayı planlıyor. Alımlar ağırlıklı olarak denetim ve vergi bölümleri için yapılacak.

EROĞLU HOLDİNG

Bu yıl yeni açılacak mağazalar için istihdam yaratmayı planlıyor. Colins markasıyla üretim yapan şirkette, bin 300'ü perakendede olmak üzere toplam 4 bin 500 kişi çalışıyor. Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şahin Eroğlu, bu yıl üretim için eleman alımı yapmayacaklarını belirtiyor. Buna karşılık mağaza elemanı olarak yaklaşık 300 kişilik yeni alım yapılacak.

ETS TURİZM

ETS Tur için alımlarını tamamlayan şirket, ikinci markası Atlas Jet için 70 yeni eleman alma hedefinde.

FİNANSBANK

Bu yıl yaklaşık 50 şube açmayı hedefleyen Finansbank, istihdam sayısında bin 500 civarında bir artış planlıyor. Bu yıl da MT, müfettiş yardımcısı alımlarının gerçekleşeceğini söyleyen Finansbank İK Grup Yöneticisi Hakan Alp, bu yılki hedefler kapsamında gerçekleşecek şube açılışları doğrultusunda şube satış ve operasyon kadrolarının ön plana çıkacağını anlatıyor. Ayrıca alternatif satış kanalları grubunda da istihdam artışına gidilecek.

GARANTİ BANKASI

2010'da 16 bin 799 olan personel sayılarını 17 bin 500'e çıkartacaklarını belirten Garanti Bankası İK Koordinatörü Osman Tüzün, bu yıl açılacak yeni şubeler için bireysel, KOBİ ve ticari bankacılık işkollarında şube içi satış pozisyonları için alım yapmayı hedefliyor. Ayrıca şube kadrolarına sales trainee ve gişe asistanı, genel müdürlük birimleri için management trainee (yönetici adayı) ve teftiş kurulu için müfettiş yardımcısı alımları bu yıl da kontrollü olarak sürecek.

GARANTİ EMEKLİLİK

2010 - 2011 döneminde devinimlerine paralel olarak işe alım yapmayı planlıyor. Garanti Emeklilik İK Birim Müdürü K. Çağlayan Bakachan özellikle genel müdürlük pozisyonlarındaki açık kadrolar için kariyer fırsatları bültenleri yayınlayarak, boş pozisyonun öncelikle şirket içinden kapanmasını tercih ettiklerini belirtiyor.

GLAXO SMITH KLINE

2010 yılında 10 - 15 pozisyon için alım yapmayı planlıyor. 2010'da satış ekibinin yanı sıra medikal, pazarlama ve iş geliştirme gibi departmanlarda eleman alımı yapılması hedefleniyor. Şirketin ilanları online kariyer sitelerinden takip edilebilir.

GLM GROUP

Tekstil sektöründe faaliyet gösteren GLM Group Yönetim Kurulu Başkanı Nedim Özbek, 2010'da 20 yeni eleman alacaklarını söylüyor. Alımlar özellikle satış ve tasarım ekipleri için yapılacak. Özbek, yurtdışı satış bölümüne alınacak elemanlarda fiyatlandırma, pazar araştırmaları ve satış yönetimi konularında deneyim, üniversite mezunu olmak ve tercihen iki yabancı dil bilmek gibi kriterler aradıklarını vurguluyor.

IC YATIRIM HOLDİNG

İnşaat, turizm, ulaşım ve enerji sektörlerinde yatırımı bulunan holding, bu yıl özellikle enerji ve turizm projelerinde görevlendirmek üzere 2 bin 500 kişilik istihdam planlıyor.

ING BANK

2010 sonu itibariyle 120 kişilik kadro artışı ile çalışan sayısını 6 bin 230 kişiye çıkartmayı hedefleyen ING Bank, işe alımlarda şube satış kadrolarına ağırlık verecek. Genel müdürlük birimlerinde doğan ihtiyaçlar, uzmanlık gerektiren pozisyonlar ve bilgi işlem ekibini dış alım ile destekleyecek olan banka, iş başvurularını çeşitli İK portalları ve www.ingbank.com.tr adresinden kabul ediyor.

İŞ BANKASI

2010 yılı için asgari bin 500 kişilik işe alım öngören banka, kadro ihtiyacı duyulan tüm genel müdürlük birimleri ve şubeler için alım yapacak. Ayrıca memur ve uzman yardımcısı pozisyonları için de alım yapılacak olan bankada, pozisyona göre değişiklik göstermekle beraber, 30 yaşını doldurmamış ve dört yıllık üniversite mezunlarına şans tanınacak. İş başvuruları ik.isbank.com.tr adresinden yapılabiliyor.

KERVAN GIDA

Yeni ihracat pazarları arayışına giren Kervan Gıda, ihracat uzmanlarıyla kadrosunu güçlendirmeyi hedefliyor. İK Müdürü Metin Yıldız, Kervan Gıda bünyesinde 550 mavi yakalı, 200 de beyaz yakalı olmak üzere toplam 750 kişinin istihdam edildiğini belirtiyor. Bu yıl beyaz yakalı olarak yönetici adayları, satış ve pazarlama uzmanları, ürün sorumlusu, IT uzmanları, satın alma uzmanları, bölüm şefleri, depo elemanları ve teknik elemanlar almayı planlıyorlar.

KESKİNOĞLU

Bu yıl artan talebe paralel olarak kapasite artırıcı ve modernizasyona yönelik yatırımlar planlayan Keskinoğlu Grup'un gündeminde 40 milyon TL'lik yatırım var. Bu yatırımlarla minimum 150 kişiye istihdam sağlanacak.

KIMBERLY- CLARK

Geçen yıl pazar payını büyüterek 30'u beyaz yakalı olmak üzere toplam 96 yeni eleman alan Kimberly - Clark, bu yılın ilk çeyreği için ihtiyacı olan beyaz yaka pozisyonlarına 10 kişi arıyor. K-C Türkiye İK Direktörü ve MEA Bölgesi İK Müdürü Pınar Öztep, kesin sayıyı verememekle birlikte yıl boyunca alımlarını sürdüreceklerini söylüyor.

KİĞILI

Bin 600 kişiyi istihdam eden Kiğılı, bu yıl içinde açmayı planladığı 16 yeni mağaza için 160 yeni eleman alacağını açıklıyor.

KİLER GRUP

2010'da büyüme hedefleri doğrultusunda 30 yeni mağaza açmaya hazırlanan Kiler Hipermarketleri, bin kişilik istihdam yaratacak.

KOMŞU FIRIN

Önümüzdeki bir yıllık süreçte İstanbul ve çevresinde toplam 900 yeni istihdam yaratmayı planlıyor. Alımlar 200 kişinin mağaza yöneticisi, 250 kişinin tam zamanlı ekip üyesi ve 450 kişinin de yarı zamanlı ekip üyesi olarak belirlenmiş.

KRISPY KREME

2010 sonuna kadar açmayı planladığı 18 mağaza için 120–150 kişi arasında işe alım gerçekleştirecek.

KRM YÖNETİM

İnsan kaynakları alanında danışmanlık hizmeti veren KRM Genel Müdürü Kerim Paker, müşterileriyle yaptıkları görüşmeler doğrultusunda bu yıl yaklaşık bin 200 adayı işe yerleştireceklerini belirtiyor. Eleman talepleri daha çok bankacılıkta gişe yetkilisi, çağrı merkezi yetkilisi; perakende sektöründe mağaza personeli; ilaç sektöründe tıbbi mümessil; hızlı tüketim sektöründe ise marka uzmanları pozisyonlarında yoğunlaşıyor. Yönetici kadrolarında ise insan kaynakları, IT, satın alma gibi bölümler için eleman talebi var.

LC WAIKIKI

Geçen yıl mağaza yönetici adaylığı için 75 yeni eleman istihdam eden LC Waikiki, bu yıl aynı pozisyon için 100 kişiyi ekibine katacak. Adaylar, altı aylık eğitimden sonra mağazalarda ikinci müdür pozisyonunda görevlendiriliyorlar. Şirkette ayrıca yeni açılan mağazalarda çalışmak üzere yaklaşık 500 tam zamanlı, 750 de yarı zamanlı eleman alınması planlanıyor. Merkez pozisyonları içinse yıl boyunca 150 ila 200 kişinin istihdamı hedefleniyor.

MANGO

Yeni mağaza yatırımlarına hazırlanan Mango, kesinleşmiş olan yatırımları için 180 yeni eleman istihdam edecek. İK yetkilileri, rakamın yıl içinde artacağını belirtiyor.

MAK YOL İNŞAAT

2010 yılı içerisinde çeşitli ülkelerde yapımını üstlenmek için teklif verdiği havalimanı, yol ve lüks konut projelerinin de başlaması halinde yurtiçi ve yurtdışında toplamda 5 bin kişiye yaklaşan yeni istihdam olanağı yaratacak.

MAVİ JEANS

Mavi Jeans'te 238'i genel müdürlükte olmak üzere toplam 992 kişi çalışıyor. Şirket, 2010'da yeni açacağı mağazalar için istihdamı yüzde 15 artırmayı planlıyor. Geçen yıl 41'i genel müdürlük, 187'si mağaza ve 25'i depolarda görevlendirilmek üzere 253 yeni eleman alınmış.

MCDONALD'S

Yeni restoran yatırımlarıyla yıla başlayan Mc Donald's, bu yıl ortalama bin kişilik istihdam yaratmayı planlıyor. McDonald's İK ve İdari İşler Müdürü Dilek Ün, alımların restoran kadrolarında ve merkez ofis için gerçekleşeceğini belirtiyor.

MEDIAMARKT

2010 - 2011 arası yaklaşık 500 kişilik işe alım yapacak olan MediaMarkt, mağaza genel müdürü, mağaza takım lideri, satış danışmanı, ofis personeli ve departman sorumluları istihdam etmeyi planlıyor.

MEDİCAL PARK HASTANELER GRUBU

2010 yılında yeni yatırımlarla birlikte 1300 kişiyi istihdam etmeyi düşünüyor. 2011 sonunda ise bu rakamın 2500'e ulaşacağı söyleniyor. Grubunu işe almayı düşündüğü kadroların çoğunu medikal kadrolar oluşturuyor. Bunun dışında hastaları yönlendiren, sorularını cevaplandıran, sisteme kaydeden hasta hizmetleri bölümü de istihdamı fazla departmanların başında geliyor.

MERCEDES - BENZ TÜRK A.Ş.

2010'da fazla sayıda eleman almayı planlamadıklarını belirten Mercedes - Benz Türk A.Ş. IK Müdürü Salih Ertör, Ancak Ertör, stratejik Ar-Ge projeleri, özellikle mühendis ve uzman istihdamının devam ettiğini vurguluyor. 2010 yılı içinde de yaklaşık 50 kişilik uzman seviyesinde beyaz yakalı personel alımı yapılacak.

MICROSOFT

2010 - 2011'de iş ve insan kaynakları planları doğrultusunda 30 kişiye istihdam sağlanacak. Kurumsal satış, kurumsal hizmetler, pazarlama, teknik destek birimleri, teknik müşteri yöneticisi, yazılım danışmanı, yazılım geliştirme mimarı, ürün yöneticisi, iş ortağı müşteri yöneticisi, teknoloji çözüm uzmanı, satış uzmanı gibi roller için alımlar gerçekleştirilecek.

MUDO

Mudo'da bin 600 kişi istihdam ediliyor. İK Müdürü Dilara Üçışık Gediş, 2010 sonuna kadar 19 yeni mağaza açıp 300 yeni eleman almayı planladıklarını söylüyor. Eğitim ve sektör tecrübesi şirketin önemli kriteri.

MULTINET

Toplam çalışan sayısı 268 olan firmada 2010 yılı için yüzde 15'lik istihdam artışı öngörülüyor. Tüm hizmetlerin satış kanallarında ve müşteri hizmetleri biriminde büyüme planlanıyor. Bu birimlerde yeni satış yöneticileri ve müşteri temsilcileri istihdam edilecek. Boş pozisyon ilanları kariyer portalı üzerinden, genel başvurular ise şirket web sitesinin insan kaynakları bölümünden kabul ediliyor.

NAKSAN HOLDİNG

Halen 3000 çalışana sahip olan holding, nisan mayıs aylarında başlayacağı yeni yatırımlarla ortalama 600 kişilik istihdam yaratmayı planlıyor.

NORDEX ENERJİ A.Ş.

2010 - 2011 döneminde Nordex Enerji A.Ş., 25 ila 40 arasında kişiyi istihdam etmeyi planlıyor. Kalite ve servis departmanlarına yapılması planlanan alımlarda makine ve elektrik mühendisleri tercih edilecek. Belirtilen departman ve pozisyonlarla ilgilenen adayların başvuruları İnternet üzerinden kabul ediliyor.

OTOKAR

İşe alımların büyük bir bölümünü "Tank ve Zırhlı Araç" projeleri için gerçekleştiren Otokar, 2009'da 89 kişiyi istihdam etmiş. 2010 - 2011 döneminde ise yaklaşık 50 kişiyi daha işe almayı planlıyor. Yeni alımların tank ve zırhlı araçlar, Ar - Ge, ürün geliştirme, satış ve pazarlama müdürlükleri için yapılacağını söyleyen Otokar İK Birim Yöneticisi Elif Bostancı, başvuruları yönetici ve mühendislik pozisyonları için değerlendireceğini belirtiyor.

OXYGEN CONSULTANCY

İK danışmanlık hizmeti veren Oxygen Consultancy, mevcut müşterilerden gelen talepler doğrultusunda, toplu alımlar gerçekleştirecek. Buna göre bu yıl 750 ile bin kişi arasında eleman yerleştirmeyi hedefliyor.

ÖZGÖRKEY GIDA

Geçtiğimiz aralık ayında çok sayıda eleman alımı yapan Özgörkey Gıda'da halen 400 çalışan var. Özgörkey Gıda Pazarlama Müdürü Gökben Uskuç, bu yıl daha çok kritik pozisyonlar için eleman alacaklarını anlatıyor. Alımlar daha çok üretim, satış ve pazarlama kadroları için gerçekleştirilecek.

PARK BRAVO GRUP

Yıl sonuna kadar 12 mağaza açmayı planlayan grup, 120 yeni eleman istihdam edeceğini açıkladı.

PHİLİP MORRİS SABANCI

Bu yıl yeni yatırımlarla büyümeyi planlayan şirket, 80 ila 100 kişi arasında istihdam yaratmayı hedefliyor.

PRAKTIKER YAPI MARKETLERİ

Praktiker 2010 - 2011 döneminde de büyüme ve gelişme stratejileri doğrultusunda eleman alımı yapmaya devam edecek. Ortalama 100 personel alacaklarını öngören Praktiker Yapı Marketleri İK Direktörü Nurdan Esen, ağırlıklı olarak satış birimleri için eleman alımı gerçekleştirileceğini söylüyor. Marketler ve genel müdürlükte toplanan iş başvurularının üzerinden başvurular kabul ediliyor.

ROCHE

543 çalışanı olan Roche Türkiye, yılı çalışan sayısını koruyarak tamamlamayı hedefliyor. Ancak bu, yıl boyunca şirkette hiçbir alım yapılmayacağı anlamına gelmiyor. Roche'un Türkiye'de yer alan ve yurtdışında geniş bir bölgeye hizmet veren bilgi işlem bölümlerinden biri için CRM yazılım geliştirme uzmanları, SAP/Oracle analitik ve raporlama uzmanları ve proje yöneticileri alınacak.

RÖNESANS İNŞAAT

Yurtdışındaki projelere bağlı olarak 2010 yılı için 3 bin yeni personel alımı yapılacak. Bu rakamın 300'ünü beyaz yakalı, iki bin 700'ünü ise mavi yakalılar oluşturacak.

SABANCI HOLDİNG

Sabancı Holding, 2010 - 2011 döneminde öncelikle finans, enerji, perakende ve çimento olmak üzere faaliyet gösterilen tüm sektörlerde eleman alımı yapacak. Mühendislik, satış, pazarlama, İK, finans, bilgi işlem gibi çeşitli uzmanlık alanlarında yeni mezun ve deneyimli profesyoneller istihdam edilecek. İş başvuruları İnternet üzerinden kabul ediliyor.

SANKO HOLDİNG

Tekstil sektöründe ertelenmiş alımların yeni bir kriz çıkmazsa 2010'da gerçekleşmesi bekleniyor. Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, son aylarda özellikle ihracatta bir kıpırdanma olduğunu söylüyor. Bunun mavi ve beyaz yakalılara ihtiyacı artıracağını söylüyor.

SARAN HOLDİNG

2010 – 2011 döneminde özellikle enerji ve madencilik alanlarındaki yatırım projelerinin faaliyete geçmesiyle 350 ila 500 kişi arasında istihdam yaratmayı hedefliyor. Şu an süregelen iş kollarındaki firmaları için de yaklaşık 50 kişiyi işe almayı planladıklarını söyleyen Saran Holding Finans ve İK Direktörü Emin Gülkan, ağırlıklı olarak üretim, mühendislik, müşteri hizmetleri ve bilgi teknolojileri birimlerine alım yapılacağını vurguluyor.

SARAR GİYİM

Yönetim Kurulu Başkanı Cemalettin Sarar, bu yıl üretim departmanları için alım düşünmediklerini, yine bu tür kopmaların yerini doldurmak için alım yapacaklarını ifade ediyor. 2010'da 15 ila 20 arasında yeni mağaza açacak şirket, mağaza başına 12 ila 25 kişi arasında yeni alımı yapacak.

SEZON PİRİNÇ

Bu yıl istihdamın yüzde 10 oranında büyümesi hedefleniyor. Alımlar ağırlıklı olarak finans, satış ve stratejik planlama bölümleri için yapılacak. Öncelikli kriterler ise eğitim durumu, deneyim ve esnek çalışma koşullarına uyum sağlayabilme yeteneği şeklinde özetleniyor. Ayrıca yurtiçi ve yurtdışı satış kanalı için de kalifiye elemana ihtiyaç var.

SIEMENS A.Ş.

Siemens A.Ş.'de, 2010 yılı içinde yaklaşık 130 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Alımların yazılım mühendisliği, satış mühendisliği, proje - saha ve şantiye mühendislikleri ile finans pozisyonlarında olacağını söyleyen Siemens A.Ş. İK Direktörü Nurer Yüksel çalışanlarına, çalıştıkları alan ve gösterecekleri performans doğrultusunda uzmanlık kariyeri, ulusal - uluslararası projelerde yer alma gibi gelişim fırsatları sunulacağını belirtiyor.

SÜTAŞ

Halen 2 bin 700 kişinin çalıştığı Sütaş'ta bu yıl yüzde 10'luk istihdam artışı planlanıyor. Alımlar daha çok üretim ve satış kadrolarıyla yeni yatırımlarım için olacak.

ŞEKERBANK

2010 yılında da 10 civarında yeni şube açılışı planlıyoruz. Anadolu'da ağırlıklı olarak açacağımız bu yeni şubelerimiz için yöresel istihdam imkanı sağlayacak. Ağırlıklı olarak şubelerin satış ve operasyon kadroları için deneyimli bankacılar istihdam edecek.

ŞEKER PİLİÇ

Bu yıl yeni bir kesimhane yatırımına hazırlanan şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bor, bu yatırım nedeniyle 250 yeni eleman alacaklarını söylüyor. Özellikle Rusya'ya beyaz ihracatının gelişeceği beklentisi, ihracat uzmanlarına şirkette yeni iş imkanları yaratıyor.

ŞOK

Ocak sonu itibariyle 1.015 mağazaya ulaşacak olan Şok 2010 yılında 350 mağaza açmayı ve faaliyet gösterdiği il sayısını 68'e çıkarmayı hedefliyor. 2009 yılı içerisinde mağazalardaki farklı görevler için yaklaşık 3 bin kişiye istihdam sağlanırken, 2010 yılında da 4.140 kişiye daha istihdam sağlanması planlanıyor.

TAB GIDA

Bu yıl içinde üç ayrı marka için (Burger King, Sbarro, Popeyes) açılması planlanan 100 restoranda çalışacak ekip üyesi ve yönetici adayı pozisyonlarında bin 500 ila bin 800 arasında eleman alınması planlanıyor. Alımların büyük kısmı saha ve satış pozisyonları için yapılacak.

T - BANK

2010 sonuna kadar yeni şubelerini hizmete açacak T - Bank şubeleri, kurumsal, KOBİ ve perakende işkolunu içine alan karma yapıda ve ortalama 12 çalışana sahip olacak. Yeni personel alımlarını açılacak şube sayısına paralel olarak gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirten T-Bank İK ve Eğitim Müdürü Melike Tandoğan yaklaşık 200 kişiyi istihdam edeceklerini söylüyor.

TEKNİK YAPI

Teknik Yapı Holding, 2010 yılında başlayacak üç yeni proje için 500 mavi yakalı istihdam edilecek. İşe alınacak mavi yakalı kişilerde, takım çalışmasına yatkın, beyaz yakalılarda ise yaratıcılık, olaylara farklı bakış açısıyla bakabilme yeteneği olan kişiler tercih ediliyor.

TEKNOSA

2009'da krizin aksine cirosunu artıran Teknosa Van, Muş, Batman, Gaziantep gibi illerde yeni mağaza yatırımları yaptı. Teknosa İK'dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Asena Yalınız, geçen yıl istihdam anlamında yüzde 10 büyüdüklerini, bu yıl ise 81 ile yayılmayı planladıklarını vurguluyor. Şu anda 3 bin 500 kişinin çalıştığı şirket, 2010'da bu sayıyı 4 bine yükseltmeyi hedefliyor.

TEKZEN YAPI MARKET

Geçen yıl yaklaşık 600 kişilik yeni alımıyla çalışan sayısını bin 500'e yükseltti. Büyümenin 2010'da da devam edeceğini belirten şirket yetkilileri daha şimdiden beş yeni mağaza için sözleşme imzalamış. Yılsonuna kadar 14 Tekzen, 45 de Tekzen Express açılması planlanıyor. Buna bağlı olarak da yaklaşık 900 yeni eleman alımı için hazırlık yapılıyor.

TESCO KİPA

Şu anda toplam 101 mağazası bulunan Tesco Kipa, bu yılda yeni alımlar yapmaya devam ediyor.

2010 yılı sonuna kadar açılacak mağaza sayısına göre yaklaşık iki bin kişi şirket bünyesinde işe başlayacak.

TNT EKSPRES

Kriz döneminde yüzde 12'lik bir büyüme göstererek öne çıkan TNT Ekspres Türkiye, 2010 – 2011 döneminde yaklaşık 150 kişilik istihdam yaratmayı planlıyor. Başta operasyon, satış departmanları olmakla üzere müşteri hizmetleri ve finans departmanları için alım yapması planlanıyor.

TURKCELL

Turkcell'de 2 bin 800, Turkcell Grup'ta ise 11 bin kişi çalışıyor. Turkcell Grup olarak 2010'da istihdam anlamında yüzde 5'in üzerinde bir büyüme öngörülüyor. Turkcell Grup'ta Superonline tarafında network ve satış ekiplerinde, Turkcell Teknoloji'de proje ve satış ekiplerinde, Global Bilgi'de müşteri temsilcisi kadrolarında büyüme bekleniyor.

TURKCELL GLOBAL BİLGİ

Turkcell Global Bilgi, faaliyet bölgeleri arasında yer alan İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Erzurum'da yaklaşık bin 100 yeni çalışan işe alınacak. Bu sayının yaklaşık yüzde 90'ını müşteri temsilcisi kadroları oluşturacak. İdari bölümlerde ise özellikle çağrı merkezi raporlama, planlama, süreç yönetimi ve bilgi teknolojileri alanlarında deneyimli profesyoneller istihdam edilecek.

T. HALK BANKASI A.Ş.

Yaklaşık bin 250 kişilik alım yapacak. Şubelerde istihdam edilmek üzere banko görevlisi, servis görevlisi ve uzman yardımcısı unvanları için istihdam yaratacak olan banka, müfettiş yardımcısı, uzman yardımcısı ve servis görevlisi pozisyonları için dört yıllık lisans eğitimi, banko görevlisi alımlarında ise en az iki yıllık yüksek okul veya lise mezunu olmak şartı arıyor.

TURKUVAZ MEDYA GRUBU

Grup genelinde 2010 yılı için yeni projeler ve yeni iş alanlarına yönelik olarak 100'ün üzerinde yeni istihdam olanağı yaratılacak.

TÜRK TELEKOM

2009 yılında 2 bin kişilik alım yapan Türk Telekom, 2010 yılında da büyüme stratejisi kapsamında ihtiyaç duyulan pozisyonlar için işe alımlara devam edecek.

UNILEVER

Unilever İK'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Lennard Boogaard, şirkette işe alım rakamlarının her yıl iş hedefleri, öncelikler ve bölümler arası geçişler nedeniyle farklılık gösterdiğini belirtiyor. Ancak Management Trainee (MT) alımlarında bir kısıtlamaya gitmediklerini söylüyor. Geçen yıl 45 MT kabul eden şirket, bu yıl da bu rakamın altında kalmayacak MT alımı yapacak.

UNIVERSAL HOSPITALS GROUP

Universal Hospitals Group 2010 yılı içinde yapımları tamamlanan guruba bağlı 9 hastane için personel alımı yapacak. Universal Hospitals Group & Alman Hastanesi İnsan Kaynakları Direktörü Hicran Başer, bu hastaneler için ortalama personel sayısını 300 olarak öngördüklerini söylüyor.

UYUM A.Ş.

2010 yılı büyüme planları kapsamında, minimum altı yeni mağaza açacak olan Uyum Marketleri, 180 kişiyi farklı pozisyonlarda görevlendirmek üzere işe alacak.

VESTEL

2010'un sonuna kadar Ar-Ge departmanı başta olmak üzere tüm bölümler için 100'e yakın mühendis ve eleman almayı planlıyor. Vestel İK Direktörü Semih Süslü, bir yıla yayılacak olan işe alımların büyüme odaklı yatırımlara bağlı olarak sayısının değişebileceğine dikkat çekiyor. Yeni projelere bağlı olarak mavi yakalı çalışan sayısında da artış bekleniyor.

VODAFONE TÜRKİYE

2009'da gerçekleşen 162 kişiyi bünyesine kattı. İnsan kaynakları yatırımlarına 2010'da da aynı oranda devam edeceklerini vurgulayan Vodafone Türkiye İK'dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Rengin Onay, adaylarda müşteri odaklılık, yenilikçilik, başarma hırsı ve azmi, yerel kökleri olan globallik anlayışı gibi yetkinlikler aradıklarını belirtiyor.

WATSON

Watson hem mağazalar hem de idari kadrolar için alım yapmayı planlıyor. 269 kişinin çalıştığı şirket aslında alımlarına 2009'un son aylarında başlamıştı. Watson İK Müdürü Burcu Yularcı, yeni açılacak mağazalar için güler yüzlü, mağazacılığı seven ve bu alanda uzun vadeli kariyer planlayan satış danışmanları istihdam etmeyi düşündüklerini söylüyor. Şirket ayrıca mağaza yöneticileri de arıyor.

YAPIKREDİ

Önümüzdeki dönem şube açılış planları doğrultusunda yaklaşık bin kişiyi istihdam etmeyi planlıyor. YapıKredi İK'dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cihangir Kavuncu, 2010'da 60 şube açmayı tasarladıklarını ve işe alımların ağırlıklı olarak genel müdürlük pozisyonları için yapılacağını belirtiyor. Adaylarda ilk aradıkları özellik ise üniversite mezunu olmaları.

YILDIZ HOLDİNG

Yıldız Holding İK, Hukuk İşleri, Ticaret ve Medya Genel Müdürlüklerinden Sorumlu Grup Başkanı Melih Özuyar, 2010'da beyaz yaka istihdamının yaklaşık 450 - 550, mavi yakalı istihdamının ise 850 – 950 kişi arasında gerçekleşeceğini belirtiyor.

YKM

Bu yıl Ankara, Malatya ve İskenderun'da yeni mağazalar açmayı planlayan YKM, buralarda çalışacak 180 yeni eleman alacak. Planların dışında yeni açılacak mağazalarla alınacak eleman sayısının artabileceğini söyleyen yetkililer, üniversitelerden yeni mezun 30 öğrenciye de MT programı kapsamında yer vereceklerini ifade ediyor.

ZİRAAT BANKASI

2010 yılında yaklaşık 2 bin 500 kişiyi istihdam etmeyi planlayan Ziraat Bankası, servis görevlisi, uzman yardımcısı, müfettiş yardımcısı ve iç kontrolör yardımcısı pozisyonları için alım yapacak.

ZORLU ENERJİ

2010'da 110 kişiyi istihdam etmeyi planladıklarını söyleyen Zorlu Enerji Grubu İK ve Kurumsal İletişim Direktörü Tansel Varan genellikle mühendis, teknisyen/tekniker ve yeni projeler için yönetici pozisyonları ağırlıklı olmakla birlikte satın alma ve lojistik, mali işler birimleri için uzman seviyesinde personel alımı gerçekleştireceklerini belirtiyor.

ZORLU TEKSTİL

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, sektörün 2011'de kriz öncesi rakamlara kavuşacağını iddia ediyor. Zorlu Tekstil'de şu anda altı bin kişi istihdam ediliyor. Zorlu, geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren 2008 rakamlarına döndüklerini ve siparişlerin artması nedeniyle yeni makine yatırımı yapacaklarını vurguluyor. Bu da yeni eleman alımı yapacakları anlamına geliyor.

Büyüme devam ediyor ama rakam belirsiz

2010 - 2011 döneminde 102 bin 786 yeni alım yapacak 85 şirketin yanı sıra mevcut kadrolarını genişletmeyi düşünen bazı şirketler net rakamlar vermekten kaçınıyor. Görüşüne başvurduğumuz 18 şirket açılacak yeni şube ve mağazalarına göre istihdam rakamlarını karara bağlayacak. Bu şirketler şöyle sıralanıyor:

- ADİL IŞIK

- AMERİKAN HASTANESİ

- AYAKKABI DÜNYASI

- AYMAR

- DİA SA

- GARANTİ EMEKLİLİK

- GLAXO SMITH KLINE

- KERVAN FIDA

- ÖZGÖRKEY GIDA

- ROCHE

- SABANCI HOLDİNG

- SANKO

- SEZON PİRİNÇ

- ŞEKERBANK

- TÜRK TELEKOM

- VODAFONE TÜRKİYE

- WATSON

- ZORLU TEKSTİL

 

AVM'lerden 50 bin kişilik istihdam

2009'un son çeyreğinde 63 olarak açıklanan 2010 AVM projeleri, yatırımların askıya alınmasıyla 45'e kadar indi. Başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir, Samsun ve Anadolu'nun çeşitli şehirlerinde açılacak AVM'lerde binlerce kişi istihdam edilecek.

Konservatif yaklaşımla bile bir AVM'nin ortalama bin kişiye iş imkânı yarattığı düşünüldüğünde, sektörün 2010 yılında yaratacağı istihdam oranının en az 45 bin civarında olacağı tahmin ediliyor. AVM'lerde ihtiyaç duyulan pozisyonlar ise yönetim ekibinden sonra güvenlik görevlisi, otopark sorumlusu, teknik eleman, satış – pazarlama sorumlusu, kasiyer ve temizlik elemanı, food – court çalışanı olarak sıralanıyor. Lise mezunları için de pek çok iş fırsatı yaratan AVM'lerin personel ihtiyacının yüzde 53'ünü, 25 yaş altı kişiler oluşturuyor. Yüzde 54 oranında kadın personelin ağırlıklı olduğu AVM'lerde özellikle satış elemanları arasında yüzde 94 oranında prim sistemi uygulanıyor.

Elif Akın- İşte İnsan...

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5381 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim