• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 13 °C

2 lira 40 kuruşa muayene

2 lira 40 kuruşa muayene
Son yıllarda özel sağlık sektörü, birtakım sorunlarla karşı karşıya gelmiştir. Bir grup hekim ve sağlık işletmecisiyle yaptığımız sohbetlerde, 'Acaba devletimiz bir kişinin muayenesini kaç liraya mal ediyor?' diye hesap yaptık.

Son yıllarda özel sağlık sektörü, birtakım sorunlarla karşı karşıya gelmiştir. Bir grup hekim ve sağlık işletmecisiyle yaptığımız sohbetlerde, 'Acaba devletimiz bir kişinin muayenesini kaç liraya mal ediyor?' diye hesap yaptık.

Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ve Tedavi Yardımına ilişkin Uygulama Tebliği'ne (TUT) göre bir muayene, KDV dahil, 16 lira 74 kuruş olarak belirlenmiştir. Yani bir özel sağlık kuruluşuna gelen hastanın muayenesi için kamunun verdiği ücret budur.

Bu rakamı irdelemeye devam edersek: Bunun 1 lira 24 kuruşu, KDV olarak devlete geri ödeniyor. Yüzde 20 vergiyi de hesaba kattığımızda, 3 lira 01 kuruş da gelir vergisine gidiyor. Bütün bu vergileri ve vatandaşın devlete katılım payı olarak ödediği 10 lirayı da kamunun ödediği 16 lira 74 kuruştan çıkardığımızda, geriye 2 lira 40 kuruş kalıyor. Yani kamu, bir hastanın muayenesini 2 lira 40 kuruşa mal etmiş oluyor. Bu durumda özel sağlık kuruluşları yok olacaktır. Burada ilgililere, Şeyh Edebali nin "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" sözünü hatırlatmak istiyorum.

Özel sağlık kuruluşları ne diyor? Milyonlarca dolarlık yatırım yapan özel sektör, "Elbette hastalarımıza kısa sürede güvenli ve en ekonomik şekilde sağlık hizmeti verelim. Ancak bu hizmeti verirken kurumlarımızın kapanmasına ve personel çıkarmasına sebep olacak etkenler de ortadan kaldırılsın" diyor.

Birkaç gün önce Ankara ve diğer illerden gelen özel sağlık kuruluşları temsilcileriyle Türkiye Sağlık İşletmeleri Derneği (TÜSİDER) Yönetim Kurulu, Sağlık Bakanlığı’nda bir toplantıya katıldı. Bu toplantıya Sağlık Bakanlığı Müsteşarımız Prof. Dr. Nihat Tosun, Müsteşar Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Hakkı Yeşilyurt, Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Serdar Mercan da katıldı.

Sektör temsilcileri bu toplantıda, "Bu gidişle her kuruluş, küçülecektir. Bu da çalışanların işten çıkarılması anlamına gelmektedir. Zaten Türkiye'de özel sağlık kuruluşları, krizle birlikte yaşanan ağır sorunları taşıyamaz hale gelmiştir" diyerek, içinde bulundukları durumu dile getirdi.

Özel sağlık kuruluşlarının temsilcileri bazı sorun ve beklentilerini de şöyle sıraladı:

- Kredi imkanı tanınması, vergi ve SSK primlerinde indirime gidilmesi...
- Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından son zamanlarda istenen 'SSK prim ve vergi borcu yoktur' yazılarının kurumlan zora soktuğu...
- Kamu adına toplanan 10 liralık katılım payı ile ilgili yaşanan olumsuzluklara çözüm bulunması...
- Sosyal Güvenlik Kurumu fatura inceleme birimlerinde yapılan kesintilerin, artık tıbbi ve etik kuralları altüst eder hale geldiği, ortalama her kurumdan yüzde 25'lere varan kesintiler yapıldığı...
- SUT fiyatlarının, dört yıldır enflasyon oranlarında artırılması beklendiği halde, son iki yıl içinde yüzde 40'a yakın oranda indirildiği, bunun maliyetleri bile karşılamaktan uzak olduğu...
- Özel sağlık kuruluşlarında doktor istihdamıyla ilgili mevzuattan kaynaklanan sorunların devam ettiği, bunun da verilen hizmete olumsuz yansıdığı...

Toplantıda, Sağlık Bakanlığı Müsteşarımız Prof. Dr. Nihat Tosun ve diğer bürokratlar, kendilerine aktarılan sorunların, çözülebilecek nitelikte olduğunu belirterek, "özel sağlık kuruluşları ayakta kalmalı ve hizmete devam etmelidir" dedi.

TÜSİDER Genel Sekreteri Dr. Serdar Sargın da "Ya sorunlarımız çözülür ayakta kalırız ya da çözülebilecek nitelikteki sorunlarımız nedeniyle batar gideriz" dedi.

Ramazan AYDIN

Bu haber toplam 2065 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim