• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

ABD bizden 5 kat fazla meyve suyu tüketiyor

ABD bizden 5 kat fazla meyve suyu tüketiyor
Spor yapıyorsunuz, canınız ne istiyor, meyve suyu mu? Canınız değil, vücudunuz istiyor aslında. Hem sağlıklı, hem lezzetli meyve suyuyla ilgili neler biliyorsunuz?

Bilim diyor ki, 'Meyve ve sebze suyu koroner kalp hastalıkları riskini azaltma açısından, meyve ve sebze kadar etkili....'

Dengeli beslenmek adına meyvenin insan sağlığındaki yeri ve öneminin neredeyse yeniden tanımlandığı 21. yüzyılda, buna bağlı olarak meyve suyu da önem kazandı. Hal böyle olunca, üreticiye de büyük sorumluluk düştü. Kısa adı MEYED. Yani Meyve Suyu Endüstrisi Derneği.

1993 yılında meyve suyunu tanıtmak, sektör içi işbirliğini geliştirmek, üretici firmalar arasındaki bilgi değişimini hızlandırmak, konuyla ilgili araştırmaları desteklemek amacıyla kuruldu. Sektörde bildiğiniz, raflardan tanıdığınız tüm markalar bu derneğin üyesi. Dernek, aynı zamanda Uluslararası Meyve Suyu Üreticileri Federasyonu'nun da üyeleri arasında yer alıyor.

Avrupa ülkelerinde son dönemde yaşanan ekonomik kriz gıda sektöründe yapılan yatırımları da etkiliyor. Sektörde ortaya çıkan açık gözleri Türkiye üzerine çeviriyor.

MEYED Başkanı Alaaddin Güç, yakın gelecekte sektörün önündeki engeller kaldırılırsa Türkiye Avrupa'nın gıda sepeti olur görüşünde.

TALEP HER GEÇEN  GÜN ARTIYOR
Türkiye'de meyve suyu sanayisi ileri teknolojiye sahip. Ancak fiyat rekabetinden dolayı ihracatta söz sahibi olamıyor. Meyve suyuna talep her geçen gün artıyor ama yine de gelişmiş ülkelerin çok gerisindeyiz. İstatistikler de bunu gösteriyor. Avrupa Birliği ülkelerinin kişi başı meyve suyu tüketimi yılda 25 litre. ABD'de ise 40 litre. Ancak Türkiye'ye gelince rakam 8 litreye düşüyor. MEYED Genel Sekreteri Ebru Akdağ, bu durumun tüketici bilincinin artmasıyla ortadan kalkabileceğini ifade ediyor.

TÜKETİCİ NASIL BİLİNÇLENMELİ?
Tüketicinin bilinçlenmesi için öncelikle spekülasyonların getirdiği güvensizliğin ortadan kaldırılması gerekiyor. Daha önce yaşanan kötü tecrübeler ve bunun bütün meyve suyu üreticilerine mal edilmesi doğru değil. Bu imajı yıkabilmek için başta MEYED olmak üzere büyük üreticiler de seferberlik ilan etmiş durumda.

MEYED Başkanı Alaaddin Güç, güvenilir ürün konusunda Türkiye'de üreticinin çok titiz davrandığının altını çiziyor. Bunun için TÜBİTAK, her iki ayda bir piyasadan kendi seçtiği belli sayıda ürünü, farklı bölgelerden temin ederek laboratuarlarında test ediyor. TÜBİTAK bu uygulamaya ilk başladığında alınan örneklerde Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliğine uygunluk seviyesi yüzde 70'lerdeydi. Şimdi yüzde yüz uygunluk sağlandı. Bu da sıkı denetimin sonucu.

ÜRÜNLERİN  ETİKETLERİNİ OKUYUN
Etiket okuma alışkanlığını aslında tüm raf ürünleri için bir an evvel edinmeliyiz. Çünkü orada bütün bilgiler yer alıyor. Meyve suyunda da öyle. Bu etiketi okurken dikkat etmemiz gerekenlere gelince, üretim izni, raf ömrü ve meyve oranı. Çünkü bu bilgiler gıdanın yasallığı ve güvenirliğini ifade ediyor. Meyve oranını değerlendirirken düşünmeniz gereken, bir meyve suyunda ne aradığınız, damak zevkinize ne kadar uygun olduğu, sağlıklı beslenmenize sağlayacağı katkı. Üzerinde yer alan oranlar sizi işte bu konularda bilgilendiriyor. Bir de nektar grubu var. Vişne, limon ve şeftali gibi meyvelerin suyunu yüzde yüz içmemiz mümkün değil. O zaman Türk Gıda Kodeksi'nin tarif ettiği meyve lezzet kıvamına bağlı olarak hazırlanıyor. Şeker ilavesi yapılıyor ve o grubun adı da nektar oluyor. Oran azaldıkça, meyveli içecek ve aromalı içecek kategorilerine giriyor.

Ülkemizde çok çeşitli meyveler yetişiyor. MEYED Başkanı Alaaddin Güç, çok güzel meyve bahçelerimiz olduğunu söylüyor. Yaşam alanlarına uzak yerlerde olduğu için biz bu bahçeleri görmüyoruz. Fakat artan talebi karşılayabilmek için daha fazla meyve bahçesi kurulması gerekiyor. Her firma kendi bölgesinde toplama yapıyor. Meyveler fabrikaya girişinden itibaren su bantlarından geçerek ilerliyor. İçme suyundaki klor dengesine sahip bir suyla yıkandıktan sonra işleme alınıyor. Meyve suyu yapım işlemi tamamlandığında alınan örneklerden çıkan sonuç, iyi yıkanıp yıkanmadığı ve alınan meyvenin kalitesini de gösteriyor.

Ya beş meyve ye ya da suyunu iç
SAĞLIKLI beslenme için günde yaklaşık 5 porsiyon meyve-sebze tüketilmesi gerekiyor. Alınan meyve ve sebzenin en az iki porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler, domates, portakal, limon gibi turunçgillerden oluşmalı. Düşük sebze ve meyve tüketimi bir hastalığa davetiye çıkartıyor. Bunların bilincinde olan MEYED; tüketicilerde farkındalık yaratmak için bir sosyal sorumluluk projesi olarak 14 Ekim'de başlattığı ve 19 Aralık tarihine kadar sürdüreceği kampanyayla tüketicileri bilinçlendirmeyi hedefliyor. Kampanya dünya çapında uygulanan ve Sağlık Bakanlığı tarafından da benimsenerek desteklenen '5 a Day' kampanyasının bir kolu olarak, 'Ya 5 Meyve Ye ya Suyunu İç' sloganıyla ilk kez 2009 yılında uygulandı.

Türkiye'de en çok hangi meyve suyu tüketiliyor?
Türkiye'de yüzde 36'lık oranla en çok şeftali nektarı tüketiliyor. Onu yüzde 23 ile vişne izlerken, üçüncülüğü yüzde 16 ile meyve karışımları izliyor. Yüzde 100 meyve sularındaysa en çok tercih edilen elma suyu iken onu da karışık-çoklu ürünler, portakal ve son günlerde popülerliği iyice artan nar izliyor. Avrupa'da meyve suyu tüketiminde liderlik portakal ve elmanın. Ölçülü kalori sağlamak, akşam yorgunluğu ve gerilimini atmak, yaşlanmayı geciktirmek ve kan basıncını dengede tutmak meyve suyunun tercih edilmesinin en önemli nedenleri arasında yer alıyor.

Hangi meyve suyu neye iyi gelir?
Kızılcık
Sistiti önler
Kızılcık suyunda bulunan proantosiyadin adlı madde, mesane duvarına yapışan zararlı bakterileri durdurarak, idrar yolu enfeksiyonu riskini azaltır. Oldukça yüksek oranda C vitamini içeren kızılcık suyunu, tatlı olmadığından şekersiz içmek zordur. Eklenen şekerle beraber, içerdiği şeker seviyesi diğer meyve sularıyla aynı seviyeye gelir.

Yaban mersini
Cilde iyi gelir, kansere karşı koruyucu görevi görür
Yaban mersini, kansere sebep olan serbest radikalleri yenen ve kolajeni bozulmaktan koruyan antosiyaninler açısından zengindir. Eğer meyvelerin suyunu çıkarmaktansa, ezerseniz o zaman bol lifli bir içecek de elde etmiş olursunuz.

Kara üzüm
Kalp hastalıklarına, cilt ve saça iyi gelir
Kara üzüm, tıpkı kırmızı şarap gibi kan pıhtılarının birikmesini azaltıp daha iyi bir kan dolaşımı sağlar. Meyve şekerleri açısından zengindir, bir miktar C vitamini içerir; saç ve cilt için de yararlıdır.

Ananas
Enerji verir ve sindirimi sağlar
Ananasta, ağır proteinleri sindirmeye yarayan bromelain enzimi vardır. Ayrıca doğal şekerler açısından da zengin olması enerji vermesini sağlar. Her 100 ml 11 mg C vitamini içerir.

Domates
Prostat kanseri riskini azalttığı iddia ediliyor
250 ml'lik bir bardak domates suyunda sadece 50 kalori bulunmaktadır. Ayrıca içerdiği likopen sayesinde prostat kanseri riskini azalttığı iddia edilmekte.

Portakal
Bağışıklık sistemini güçlendirir ve kansızlığa iyi gelir
İyi bir C vitamini ve folik asit kaynağıdır. Bu nedenle de hamile kadınların bolca tüketmesi faydalı olacaktır. Yemeklerle birlikte içildiği takdirde, kansızlığa iyi gelen demirin emilimini artırır.

Elma
Enerji verir, kalbi korur
Kalbi koruyan flavonoidlerden bol miktarda  içerir. Portakal suyundaki C vitamininin üçte biri elmada da bulunur. Enerjinin yavaş bir şekilde açığa çıkmasını sağlayan fraktoz şekerinden bolca içerir. Ancak bebeklerin ya da emekleyen çocukların midesini rahatsız edebilir.

Mango
Kansere karşı koruyucu
Serbest radikalleri yok eden beta karoten açısından zengindir. Vücut, beta karoteni aynı zamanda A vitamini yapmakta kullanır ki, A vitamini de cilt, göz ve akciğer sağlığı için önemlidir.

Greyfurt
Bağışıklık sistemi  için yararlıdır
C vitamini açısından zengindir. Ancak ilaç kullanıyorsanız dikkatli olmakta fayda vardır. Çünkü kollesterol düşüren ilaçlar gibi bazı ilaçlarla birlikte alındığında sakıncalı olabilir.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2662 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim