• BIST 9937.74
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 24 °C

ABD'li ilaç devi Merck, 80 ülkeyi bir Türk'e bağladı

ABD'li ilaç devi Merck, 80 ülkeyi bir Türk'e bağladı
Amerikan ilaç devi Merck Sharpe&Dohme’nin (MSD), cirosunun yüzde 22’sini sağladığı, Orta Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesi başkanlığı bir Türk yöneticiye emanet edildi.

Amerikan ilaç devi Merck Sharpe&Dohme’nin (MSD), cirosunun yüzde 22’sini sağladığı, Orta Avrupa, Ortadoğu ve Afrika bölgesi başkanlığı bir Türk yöneticiye emanet edildi.

Bölgenin başkanlığına getirilen Faik Somer, "Bu göreve getirilmemde Türkiye’de MSD’nin kuruluşunu yapmam etkili oldu. Türkiye’de yaşanan krizler ve pazarın dinamik yapısı yöneticiler için deneyim sağlıyor" dedi.

DÜNYANIN büyük firmalarında üst düzey göreve getirilen Türk yöneticiler arasına Faik Somer de katıldı. Dünyanın en büyük ilaç şirketlerinden biri olan Amerikan Merck Sharp&Dohme’de (MSD) Orta Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Başkanlığına getirilen Somer, 80 ülkeden sorumlu olacak. 3 bin 200 kişinin bağlı çalışacağı Somer, şirketin 5 milyar dolarlık cirosunu elde ettiği en geniş coğrafi bölgeyi yönetecek. 45 yaşındaki Faik Somer, aynı şirkette daha önce Avrupa Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

HEDEF 11 MİLYAR DOLAR CİRO: Faik Somer, sorumlu olacağı bölgenin Merck’ün cirosuna katkısının yüzde 22 olduğunu belirterek, yeni görevinde ilk hedefinin beş yıl içinde bu oranın yüzde 50’ye çıkmasını sağlamak olduğunu söyledi. Merck’ün 2006 finansal sonuçlarına göre Somer’in sorumlu olduğu bölgenin cirosu yaklaşık 5 milyar dolar. Somer, bu rakamı beş yıl içinde 11 milyar dolara çıkartmayı hedefliyor.

KRİZLER DENEYİM KAZANDIRDI: Faik Somer, ilaç sektöründe 20 yıllık deneyime sahip. Somer’in yeni görevine getirilmesine MSD’nin Türkiye’deki kuruluşunu yapması ve Türkiye’yi şirket bünyesinde en hızlı büyüyen ülke konumuna getirmesi etkili oldu. Faik Somer, yeni görevine kendisini taşıyan en önemli özelliğin Türkiye’de görev yapması olduğunu kaydederek, "Türkiye’de yaşanan krizler ve pazarın dinamik yapısı yöneticiler için deneyim oluyor. Türkiye, şu anda içinde bulunduğum coğrafyanın en güzel örneklerinden biri. Türkiye’de üç dört kriz yaşadım. MSD’nin de kuruluşunda yer aldım" diye konuştu.

EN BÜYÜK COĞRAFYADAN BİRİ: Merck’ün tarihindeki en büyük coğrafyalardan birini yönetecek olan Faik Somer, "Bu coğrafya sadece Merck içinde değil, sektördeki en büyük coğrafyalardan biri. Bölge, değişik kültürleri de içeriyor. Türkiye, Rusya, Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerin bu bölgede yer alması önemli. Beş yıllık planda Merck’ün büyümesinin bir kısmı buradan gelecek. Bundan dolayı, bu görev daha önemli hale geliyor" değerlendirmesini yaptı.

Doğru insanlarla çalışmak önemli

FAİK Somer, başarılı olmak için neler yaptığı şeklindeki soruyu ise şöyle yanıtladı: "En önemli konu liderlik özelliği taşımak. Doğru insanları yetiştirip onlarla çalışmak önemli. Yönetici olarak risk almayı bilmeniz gerekiyor. Yöneticiler kendi değerlerini korurken, şirketin değerlerini de korumalı."

İlaçta 20 yıllık deneyim

ROBERT Kolej ve İstanbul Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olan Faik Somer, 1992 yılında 40 kişilik ekibiyle Fako İlaçları bünyesinden ayrılarak, Merck Sharp & Dohme Türkiye ofisini kurdu. 2003 yılına kadar şirketin genel müdürlüğünü üstlendi. Bu sürede MSD, 500 çalışanı ile Türk ilaç sektöründe ilk 5 sırada bulunan şirketler arasına yükseldi. Somer’in sektörde 20 yıllık deneyimi bulunuyor.

22 milyar dolarlık dev

DÜNYADA 60 bin çalışanıyla faaliyet gösteren Merck’in 2006 yılında gerçekleştirdiği satışları 22.6 milyar dolara ulaşıyor. Cirosunun yüzde 60.9’unu Amerika satışlarından elde eden Merck cirosunun yüzde 22’sini Avrupa ve Asya’dan kazanıyor. Dünyada 140’dan fazla sayıda ülkede faaliyet gösteren Merck’in 2006 ARGE yatırımları 4.8 milyar doları buluyor.

Bölgeyi Münih’ten yönetecek

MERCK’ün en geniş coğrafi bölgesini yönetecek olan Faik Somer, yeni göreviyle ilgili şu görüşleri dile getirdi: "Merck, gelişmekte olan ülkelerde liderlik konumunu elde edebilmek için yeni bir yapılanmaya gitti. Bu organizasyon sonucu Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi ile Ortadoğu ve Afrika Bölgesi ofisleri tek bir çatı altında birleşti. Kısaca CEEMEA (Orta Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) olarak adlandırılan bu bölgede yüzde 80’i gelişmekte olan 80’e yakın ülke bulunuyor." Somer, CEEMEA Bölgesi’ni Almanya’nın Münih kentinden yönetecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2505 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim