• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 28 °C

Acil Ve Polikliniklerde Ciddi Artış Var

Acil Ve Polikliniklerde Ciddi Artış Var
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mukaddes Kılıç Sağlam, öksürük, ateş, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, kas ağrıları,...

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mukaddes Kılıç Sağlam, öksürük, ateş, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, kas ağrıları, halsizlik, hırıltı şikayetleriyle acil ve polikliniklere başvuranların sayısında ciddi artış gözlemlendiğini söyledi.

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Mukaddes Kılıç Sağlam, kış aylarında artan üst solunum yolu enfeksiyonlarına dikkat çekti.

Son günlerde öksürük, ateş, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, kas ağrıları, halsizlik, hırıltı şikayetleriyle acil ve polikliniklere başvuranların sayısında ciddi artış gözlemlendiğini ifade eden Dr. Sağlam, söz konusu şikayetlerin uzun süre devam etmesinin "bilinmeyen bir salgın" endişesine yol açtığını belirtti.

Artan vakaların sebebi nedir

"Aslında bilmediğimiz, yeni bir salgın durumu yok" diyen Sağlam, "Hepsi bildiğimiz virüslerden kaynaklı şikayetler. Ancak bu dönemde virüslerin bir arada dolaşması, bazen peş peşe, bazen aynı anda karşımıza çıkması söz konusu. Kimi hastalarda influenza dediğimiz grip virüsüyle enfeksiyon karşımıza çıkıyor. Kimi hastalarda RSV (Respiratuar Sinsityal Virus), kimilerinde COVID-19 ve yeni varyantları, kimilerinde de rhinovirüs gibi farklı nezle virüsleri görülüyor. Bazen de birkaçını beraber görüyoruz" dedi.

Son günlerde vakalardaki artışın pandemide uzun süre izole kalınması, maskenin yaygın bir şekilde kullanılmaması ve hijyen konusunda ekstra bir önem gösterilmemesi olarak açıklayan Dr. Sağlam, bu nedenle son 2-3 senede gribal enfeksiyonların daha fazla karşımıza çıktığına işaret etti.

Şikayetler uzun sürüyor, öksürükler geçmiyor

Şikayetlerden özellikle öksürüğün 1-2 aya uzayabildiğine dikkat çeken Sağlam, öksürüğün devam etmesinin, hastalığın da devam ettiği anlamına gelmediğinin altını çizdi. Sürekli başka virüslerin yeniden eklenmesinin hastalığın seyrini uzattığını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sağlam, "Bazı aileler 2 aydır hastayız diyor. Aslında çocuk iyileşirken, başka bir virüse yeniden yakalanıyor. O yüzden de şikayetler tekrar başlıyor. Yani bu dönemde etrafımızda çok fazla sayıda hasta olduğu için peş peşe farklı virüslerin neden olduğu farklı etkenlerle enfeksiyonlar uç uca eklenebiliyor" diye konuştu.

Dengeli beslenme ve düzenli uyku önemli

Solunum yolu enfeksiyonlarından korunmak için yapılması gerekenler hakkında da bilgiler veren Mukaddes Kılıç Sağlam, "Kapalı ve kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmalı, el yıkamaya özen gösterilmelidir. Hasta olan çocuklar kreşe ve okula bulaştırıcı oldukları süreçte gitmemeli. Çocuklar dengeli beslenmeli ve düzenli uyumalıdır" şeklinde açıklamasını tamamladı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 592 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim