• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 18 °C

Ağız sağlığı ile ilgili ipuçları!

Ağız sağlığı ile ilgili ipuçları!
Seneler geçtikçe vücudumuzun diğer bölümleri etkilendiği gibi diş ve dişetlerimiz de etkileniyor.

Seneler geçtikçe vücudumuzun diğer bölümleri etkilendiği gibi diş ve dişetlerimiz de etkileniyor. Bu nedenle ağız sağlığı çok önemli. Günlük ağız bakımında küçük değişiklikler yaparak, dişleri uzun süre daha sağlıklı tutmak mümkün. İşte daha iyi bir ağız sağlığı için diş hekimi Kıvanç Cebesoy’dan ipuçları:

İyi besinler tüketin

Sağlıklı beslenmek iyi ve sağlıklı yaşamanın olmazsa olmazı, ancak bazı yiyeceklerin özellikle dişlerimize faydalı olduğunu biliyor musunuz? Elma, armut, kereviz, havuç, karnabahar, çilek gibi meyve ve sebzeler içeriklerindeki doğal liflerin tükürükle birleşmesi sonucunda doğal olarak dişleri temizler ve bakterileri yok eder. Bazı besinler ise, bu durumunun tam tersine etki gösterir ve dişleri hızla lekeler. Kahve, çay, yaban mersini, frenküzümü, turunçgil suları, gazlı içeçekler ve kırmızı şarap dişler üzerinde leke bırakır. Kısaca eğer bir yiyecek tişörtünüzü lekeliyorsa, dişlerinizi de lekelemesi kaçınılmazdır.

En az 2 dakika fırçalayın

Dişleri fırçalamak için ayrılan süre en az iki dakika olmalıdır, yani sadece 120 saniye. Ancak çoğu yetişkin bu sürenin yakınına bile gelememektedir. Dişlerinizi fırçalarken kronometre kullanın, böylece diş fırçalamak için kendinize yeterli zamanı ayırmış olursunuz. Kısa ve nazik hareketlerle dişlerinizi fırçalayın, dişeti çizgisine,zor erişilen arka dişlere,dolguların temizlenmesine ayrıca önem gösterin. Tüm bölümlerin iyice temizlenmesine konsantre olun.

• Tüm dişleri ve yüzeyleri temizleyin – iç, dış ve çiğneyici yüzeylerle birlikte dişetlerini fırçalayın.
• Eğer dişleriniz kanıyorsa fırçalamaya ara vermeyin. Dişeti hastalığının ilk aşaması olabilir ve doğru şekilde fırçalayarak önleyebilirsiniz. Dişetleriniz iki haftadan fazla süredir kanıyorsa mutlaka bir diş hekimine görünmelisiniz.
• Daha taze nefes için, dilinizi de mutlaka fırçalayın.

Doğru fırçayı seçin

Dişleri fırçalamayı bilmek kadar fırça seçimi de önemlidir. Diş hekimlerinin çoğu düz küçük başlı ve yumuşak diş fırçalarının, plakları temizlediği için en iyi seçim olduğu konusunda hem fikir. Pilli diş fırçaları ise elle fırçalamaya oranla daha etkindir. Ayrıca 3 ayda bir yada fırça yıprandığında diş fırçası mutlaka yenisi ile değiştirilmelidir.

Diş ipini ihmal etmeyin

Ne kadar uğraşırsanız uğraşın diş fırçasının ulaşamadığı yerler olacaktır. Fırçanın ulaşamadığı ara bölgelerde kalan besin artıklarını ve plakları temizlemek için diş ipi kullanılmalıdır.

Kalan bakterilerden ağız gargarası ile kurtulun

Dişler ağız yüzeyinin sadece dörtte birini kapladığından, kalan ağız yüzeyi fırça ve diş ipi ile yapılan temizlikten sınırlı fayda sağlar ve ulaşılamayan yüzeylerdeki bakteriler hızla çoğalarak dişlerin üzerine ve tüm ağıza yeniden yayılırlar. Bu nedenle sadece dişleri fırçalamak yetmez . Bakteri plağına karşı etkili ve sürekli kullanıma uygun bir ağız gargarası, fırça ve diş ipi ile beraber günlük etkin bir ağız temizliği sağlar. Sabah ve akşam düzenli olarak bakteri plağına karşı etkili ve sürekli kullanıma uygun bir ağız gargarası kullanmak, fırçalama ve diş ipinden arta kalan tüm bakterileri öldürür.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4357 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim