• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 18 °C

Ahmet Rasim Küçükusta: Kafalar karıştı! Tereyağı mı margarin mi?

Ahmet Rasim Küçükusta: Kafalar karıştı! Tereyağı mı margarin mi?
Time’ daki bu “Tereyağı yiyin” başlıklı haberi de dikkate alırsak, kalp sağlığının korunması için “hangi margarinin yenmesinin hatırlatıldığı” sayfaya erişilememesinin Türk insanının kalp sağlığını ciddi şekilde tehlikeye atabileceği açık seçik ortadadır.

Türkiye gazetesinin haberine göre Time dergisi son sayısına “Tereyağı yiyin” sloganıyla “tereyağını” kapak yaptı (1).

Ünlü derginin haberine Türk uzmanlardan çok farklı görüşler geldi; anlaşılan o ki kafalar iyice karışmış durumda (2).

Kalp ve damar sağlığı için her daim hayvani doymuş yağ ihtiva eden yumurta, tereyağı, tam yağlı yoğurt, peynir, işkembe ve kelle paça gibi yiyeceklerden uzak durulmasını öğütleyen Türk Kardiyoloji Derneği’ nin (TKD) bu habere mutlaka tepki göstermesi gerekiyor.

TKD’ nin web sitesini araştırdım ama bu haberle ilgili herhangi bir yazıya, yoruma rastlayamadım.

Üstelik Unilever ile yaptıkları “Kalbini Sev Kırmızı Giy” kampanyasının haberinin yer aldığı sayfaya da, bu sayfada bağlantısı verilen okuyucuların “bir yandan eğlenip bir yandan kalp sağlığıyla ilgili bilgilere ulaşabileceği” bildirilen siteye de ”maalesef” ulaşamadım (3, 4).

Sayfalarda geçici bir problem mi var yoksa sayfalar tamamen mi kaldırıldı bilemiyorum ama “kalbini sevenler” hangi yağın kalp dostu olduğunu “çaktırmadan” şuur altına kazıyan bu sayfaya benim internet sitemden ulaşabilirler (5).

Gelelim neticeye

Time’ daki bu “Tereyağı yiyin” başlıklı haberi de dikkate alırsak, kalp sağlığının korunması için “hangi margarinin yenmesinin hatırlatıldığı” sayfaya erişilememesinin Türk insanının kalp sağlığını ciddi şekilde tehlikeye atabileceği açık seçik ortadadır.

Halk kalp sağlığını korumak için  ”margarin üreten firmalarla sponsorluk anlaşması yapan” Türk Kardiyoloji Derneği’ nin hem Time’ daki bu haber hem kendi sitesinde ulaşılamayan sayfası için acil açıklama yapması ve Türk halkını “sağlıklı yağlar” konusunda bilgilendirmesi gerekiyor.

“Yumurtaya, tereyağına, yağlı yoğurda peynire dadanıp” kalp sağlığı için elzem endüstri ürünü margarinleri ağzına bile sürmeyecek olan vatandaşın kalp sağlığının büyük bir riske girmesinden endişe duyuyorum.

TKD’ nin Time’ a da “halk sağlığını tehdit eden” bu yazıları için bir “tekzip metni” gönderip haddini bildirmesi şart.

Türk Kardiyoloji Derneği ve dünyanın kalp sağlığına her şeyden (paradan bile) çok değer veren şirketi Unilever’ den gelecek açıklamayı beklerken Türkiye gazetesinde yer alan “TIME dergisi kapak yaptı: “Tereyağı yiyin!” haberi okuyabilirsiniz:

“TIME dergisinde yayınlanan araştırmada tereyağının faydalarına geniş yer verildi.

Başta tereyağı olmak üzere doymuş yağların insan sağlığına zararlı olduğu yıllardır uzmanlar ve diyetisyenler tarafından kamuoyunda vurgulanan bir olgu.

Bu konuyla ilgili birçok araştırma ve deney varken TIME dergisi doymuş yağlarla ilgili yeni bir araştırmayı ortaya koyarak, doymuş yağların aslında iddia edildiği gibi, başta kalp olmak üzere insan vücuduna zarar vermediğini belirtti.

Doymuş yağların insan sağlığına faydalarıyla ilgili makale yayınlayan TIME, toplumun tereyağı, kırmızı et ve süt ürünlerinde bulunan doymuş yağlardan vazgeçmesiyle son 60 yılda obezite hastalığında yaşanan artışı vurguladı.

Makalede ayrıca, sadece ABD’de her yıl 1 milyon insanın kalp rahatsızlıklarıyla hayatını kaybettiğine değinildi.

Bunun sebebi olarak, aslında insan sağlığına faydalı olan, protein temelli doymuş yağlardan vazgeçilerek margarin, bitkisel, sıvı yağlar gibi karbonhidrat temelli alternatifler gösterilmiş.

Makale, 2010 yılında yapılan bir çalışmada, doymuş yağların kalp rahatsızlıklarıyla ilişkilendirilmediğini belirtiyor.

Türkiye’nin tanınmış kardiyologlarından Prof. Dr. Canan Karatay’ın da tereyağı ve doymuş yağların faydalarıyla ilgili çalışmaları olmuştu. ”


KAYNAKLAR:
1. http://www.turkiyegazetesi.com.tr/dunya/166544.aspx
2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/06/29/etibba-diyor-ki/tereyagi-aklandi-mi/
3. http://www.tkd.org.tr/pages.asp?pg=412
4. http://www.kalbinisevdegerinibil.com/
5.http://ahmetrasimkucukusta.com/2011/12/15/haftanin-haberi/turk-kardiyoloji-dernegi-yag-firmasiyla-isbirliginde/

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 7882 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim