• BIST 8884.22
  • Altın 2238.926
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.0937
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

Akciğer kanserine karşı koruyucu besin diyeti

Akciğer kanserine karşı koruyucu besin diyeti
Besin değeri yüksek bir diyet; çevresel zehirler ve sigara dumanının neden olduğu akciğer kanserinden korunmaya yardımcı oluyor, detoks özelliğiyle zehirlerin atılmasını sağlıyor

Çevresel zehirler, akciğer kanserine neden olur ve bazı insanlar genetik olarak bu zehirlere duyarlıdır. Bu durumda, uyguladığınız diyet; kansere yakalanmama konusunda önemli rol oynayabilir. Aynı koruyucu genlere sahip iki kişi, aynı düzeyde olumsuz çevresel faktöre maruz kaldığında; kanserden koruyucu bir diyet uygulayan kişi, her gün düşük besin değerli yiyecekler tüketen kişiye göre daha az riske sahip olur.

KÖRİ TÜKETİN
Araştırmalar; soya, yeşil çay ve balığın yüksek miktarda, süt ürünleri ve kırmızı etin ise daha düşük miktarda alınmasının kanserden koruyucu etkiyi artırdığını göstermektedir. Ayıca elma, beyaz üzüm ve soğan gibi kuarsetin bakımından zengin yiyeceklerin de akciğer kanseri oluşumunu yüzde 40-50 azalttığı ortaya konmuştur. Vücudu sigaranın toksinlerinden korumanın bir yolu; köri alımını artırmaktır. Körili yemekler, tadını safrandan alır. Safranın sarı rengi; krosin adlı bir pigmentten gelir. Krosin, vücutta antioksidan görevi yapar ve detoks özelliği vardır. Sigara içtiğiniz veya pasif içiciliğe maruz kaldığınızda; kanser oluşturan bileşenler vücuda alınır. Diyete baharat eklemek, vücudun bu toksik bileşenleri nötralize etmesine yardım eder. Körili yemekler, krosinin vücuda yeterli dozda alınması için iyi bir yoldur.

HAFTADA MUTLAKA İKİ PORSİYON BALIK
Balık tüketimiyle alınan Omega-3 yağ asitlerinin, akciğer kanserine karşı önemli korunma sağladığı biliniyor. Bu nedenle, akciğer kanseri riski taşıyan kişilere, haftada en az iki porsiyon balık tüketmesi tavsiye ediliyor. Bunun yanı sıra, günlük 120-360 miligram EPA ve 80-240 miligram DHA içeren bir balık yağı kapsülü alınması da yeterli olacaktır.
selenyum

TÜMÖRÜN BÜYÜMESİNİ ENGELLER
Deri kanseri olan bin 300 hastayla yapılan uzun süreli bir çalışma; selenyum mineralinin, yeni deri tümörü oluşma oranını azalttığını gösterdi. Sonuçlar; basit bir besin desteğinin kanseri engelleyebildiğini göstermesi açısından heyecan verici bulundu. Selenyumun diğer kanser türleri üzerindeki etkisini tespit etmek üzere yapılan bir başka çalışmada ise hastalara 4.5 yıl boyunca selenyum veya plasebo hap verildi. Genel kanser oranı; selenyum grubunda, plasebo grubuna göre daha düşük bulundu. Selenyumun akciğer, kolo-rektal ve prostat kanserinde etkili olduğu görüldü. Selenyum minerali; soğan, sarımsak, kırmızı biber ve kümes hayvanlarının etinde bulunuyor.


Prof. Dr. ERKAN TOPUZ/Sabah

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6949 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim