• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Akdeniz Üniversitesi’nde Akciğer Hastalığı Teşhisinde Ameliyatsız Biyopsi Dönemi

Akdeniz Üniversitesi’nde Akciğer Hastalığı Teşhisinde Ameliyatsız Biyopsi Dönemi
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Akdeniz Bölgesinde ve Antalya'da ilk olarak uygulanan dondurarak akciğerden biyopsi alma...

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Akdeniz Bölgesinde ve Antalya'da ilk olarak uygulanan dondurarak akciğerden biyopsi alma yöntemini kullanmaya başladı.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde akciğer hastalıklarının teşhisinde yeni bir yöntem kullanılmaya başlandı. Uzun süren ameliyat ile yapılan biyopsi yöntemi yerine hastaları yormayan ve daha kısa sürede gerçekleşen endoskopi yöntemiyle dondurarak akciğerden biyopsi alma yöntemi kullanılacak.

Dünyada ve Türkiye'de hızla artıyor

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özbudak, "Son dönemlerde bütün dünyada artış gösteren Türkiye'de de aynı hızla artan İnterstisyel akciğer hastalığı olarak isimlendirdiğimiz akciğer sertleşmesi olarak halkın bildiği bir hastalık grubu aslında bu. Bu hastalık grubu kendisini inatçı, kuru öksürük ve nefes darlığı ile gösteriyor. Verilen tedavilerin pek çoğuna da cevap vermeyen bir hastalık grubu genel olarak. Bu hastalık grubunda kesin tanıya gitmek oldukça önemli. Kesin tanıya giderken öncesinde bazı muayene bulguları sonrasında yapacağımız tetkiklerle özellikle çekeceğimiz tomografi ve solunum fonksiyon testleriyle bu hastalığı belirli gruplara ayırıyoruz. Bazılarında direkt bu şekilde tanıya gidebiliyoruz" dedi.

Hasta 1 gün sonra taburcu oluyor

Tanıya gidemedikleri bir akciğer sertleşmesi hastalık grubu olduğunu ve bu grupta da biyopsilerin ön plana çıktığını söyleyen Prof. Dr. Ömer Özbudak, "Son yıllarda yeni gelişen dondurarak akciğerden biyopsi alma yöntemi var. Biz de Akdeniz Bölgesinde başlattık. İlk iki vakamızı da yakın zamanda yaptık. Bu işlemin avantajı ameliyat yerine endoskopik yöntemle akciğer içerisine girerek biyopsi alma yöntemi. Hasta açısından günübirlik yapılabilen sabah gelip işlemi yapıp öğleden sonra en fazla bir gün yatışla hastayı taburcu edebildiğimiz bir yöntemden söz ediyoruz. Tanı oranlarımızda yaklaşık yüzde seksene kadar ulaşabiliyor. Dolayısıyla hastayı hem operasyondan hem hastane yatış süresini kısaltarak doğru tanıya ulaştırabildiğimiz bir yöntemden söz ediyoruz" şeklinde konuştu.

Dondurarak akciğerden biyopsi alınıyor

Dondurarak akciğerden biyopsi alma yöntemine Akdeniz Üniversitesi Hastanesi olarak başladıklarını ifade eden Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Üzer ise "Yaklaşık bir ay önce iki vakamızı aldık. Bir vakamız ameliyat riski olabilecek bir hastaydı diğer vakamızda ameliyat istemeyen bir hastaydı. Dünyada yüzde seksenlere varan bir tanı oranı var. Biz iki vakada da yüzde yüz tanı aldık. Ve bu işlemi rutin bir şekilde yapmayı planlamaktayız" ifadelerini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 613 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim