• BIST 9933.37
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 24 °C

Bağımlılıkta Mücadelede AMATEM 27. Yılında…

Bağımlılıkta Mücadelede AMATEM 27. Yılında…
AMATEM, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımının giderek artış göştermesine karşı verdiği 27 yıllık mücadelede...

AMATEM, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımının giderek artış göştermesine karşı verdiği 27 yıllık mücadelede aile/toplum işbirliğinin önemine dikkat çekiyor…

Kuruluşundan bu yana alkol ve madde bağımlılığına dikkat çekmek ve kamuoyunu bilgilendirmek için yapılan “Alkol ve Madde Bağımlıları Dayanışma ve Ayıklık Günü“ 27. Yılını halkla iç içe kutluyor.
 
Bireyin her türlü iş ve sosyal etkinliklerden uzaklaşması önemsiz bir hale gelmesi, madde kullanımının giderek olağan karşılanıyor olması sorunun toplumun daha geniş kesimlerine yayılmasına sebep oluyor. Madde kullanımı sadece madde kullanan kişiyi değil aileyi, çevreyi ve toplumun her kesimini etkileyen ciddi bir toplumsal sorun.
AMATEM yetkililerinin yaptığı açıklamada bağımlılığın bir süreç olduğuna dikkat çekiliyor…  Bağımlılığın çevreyle ilgisine dikkat çeken yetkililer; “Merak, bireylerin çevrelerindeki ortama uyum sağlayabilmek, eğlenmek, kendini farklı hissetmek gibi nedenlerle başlangıçlar yapılıyor. Oysa uyuşturucu/uyarıcı maddelerin kullanımı pek çok bedensel, ruhsal, toplumsal, ekonomik zararlara yol açıyor. Birey bunu denerken tüm bunların farkında bile değil”. Son yıllardaki artışa da dikkat çeken yetkililer; 2009’da binin üzerinde yatış olduğunu denetimli tedavilerle ise rakamın 30 binin üzerinde olduğunu belirttiler.
AMATEM; alkol ve madde bağımlılığını önleme çalışmalarını öğrencilere, ailelere ve hekimlere yönelik eğitim programlarıyla gerçekleştiriyor. Alkol ve madde bağımlılığıyla mücadelede bağımlı, aile, AMATEM-ÇEMATEM ve toplum işbirliğine dikkat çekilen güne; AMATEM’de tedavi gören bağımlılar, aileleri ve tedavi ekibi katıldı. Tedavi gören hastaların deneyimlerini paylaşması ve AMATEM/ÇEMATEM’i çalışmalarının kamuoyuyla paylaşmasının ardından, tedavi gören bağımlılar ile tedavi ekibinin oluşturduğu koro ve tiyatro gösterisi sahnelendi.

 

SÜREKLİ DESTEK İÇİN ÖZEL DANIŞMA HATTI…
AMATEM uyuşturucu madde ve bağımlılık ile ilgili tüm soru ve sorunlara yanıt vermek için 0212) 660 00 26 numaralı özel hattı kurdu. Bu hatta kimlik bilgisi sorulmaksızın yardım ve destek verebilmek için uzmanlar 24 saat çalışmalar yapıyor.  Her türlü soru canlı olarak yanıtlanırken, telefon eden kişilere isim, adres gibi kimliklerini açıklayıcı herhangi bir bilgi sorulmuyor.
AMATEM/ÇEMATEM Hakkında…
Amatem (Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma, Tedavi ve Eğitim Merkezi), Dr. Yıldırım Aktuna’nın başhekimliği döneminde ve öncülüğünde, 1983 yılında açılmış olup alkol ve madde bağımlılarına yönelik hizmet veren ve bu konuda araştırmalar yapan bir merkezdir.
Çematem ise (Çocuk Ergen Madde Araştırma Tedavi ve Eğitim Merkezi) 1997 yılında Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Bünyesinde önce uçucu madde kullanan gençlere yönelik UMATEM (Uçucu Madde Araştırma ve Eğitim Merkezi) Servisi açılmıştır. Gençlerin madde kullanımının ön görüntüsünün  özellikleri göz önüne alınarak bu servis daha sonra 18 yaş altı madde kullanan gençlerin tedavisini üstlenerek ÇEMATEM adını almış poliklinik, ayaktan ve yatarak tedavisine devam etmektedir.
Bu haber toplam 4021 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim