• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Baş ağrısı ile kulak çınlaması ihmale gelmez

Baş ağrısı ile kulak çınlaması ihmale gelmez
Geniz kanserlerinin ilk belirtisi, boyun bölgesinde görülen kitledir. Baş ağrısı, baş dönmesi, kulak çınlaması ve burun kanaması da ihmal edilmeyecek şikayetler arasında yer alır

 

AĞIZ YARALARINA KARŞI HER GÜN TAZE NAR SUYU
Bazı hastalarda karaciğer, akciğer, kemik ve beyin metastazları görülebilir. Bu durumda hastaya yeni bir kemoterapi kombinasyonu önerilir. Yeni kombinasyon; en az iki-üç kez uygulandıktan sonra fayda sağlanamazsa değiştirilmelidir.
Kemoterapi esnasında, hastalarda kilo kaybı gözükebilir. Kemoterapi ve radyoterapinin birlikte uygulanması sonucu ağız hijyeni bozulabilir. Bununla mücadele etmek için hasta; dondurulmuş hakiki meyve suyu emmelidir.
Karadut şurubu, papatya ve yeşil çay ise ılık olarak ağızda bir müddet tutularak içilmelidir. Özellikle nar suyunun, mukozitlere (kemoterapinin yan etkisi) iyi geldiği bilinmektedir. Her gün bir bardak nar suyu içilmesi ve 30 saniye kadar ağızda tutulması önemle tavsiye edilir.
Mor menekşe çayı ve karbonatlı su da ağız hijyeni için gereklidir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar; günde dörtbeş kere karbonatlı su ile yapılan gargaranın etkili olduğunu göstermiştir.
Ağız hijyeni kontrol edilemiyorsa, mantar ilaçları solüsyon şeklinde hastaya verilebilir. Şeker ve tansiyonu olmayan hastalara meyan kökü tableti emmeleri de önerilir.

AMELİYAT YERİNE KEMOTERAPİ
Nazofarenks kanserleri; en çok boyun metastazıyla karşımıza çıkar. Tedavide ameliyat yerine kemoterapi ve radyoterapi tercih edilir. Radyoterapi yüzde 70 başarı sağlar.
Tedaviye, üç kür kemoterapi ile başlanır. Bu tedavide cisplatin, doksarubisin, 5-FU, taxanlar gibi ilaçlarla büyük oranda fayda elde edilir. Kemoterapi sonrası radyoterapi yapılabilir. İki tedavinin eş zamanlı uygulanması da başarılı sonuçlar vermiştir.
Bu kanserde, uzak organlara metastaz oluşumu fazladır. Bu nedenle hastalar, tedavi sonrası çok sıkı kontrol edilmelidir. Üç ayda bir, bilgisayarlı tomografi, MR ve biyokimya testleri istenmelidir.

Prof. Dr Erkan TOPUZ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 10117 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim