• BIST 8869.4
  • Altın 2238.686
  • Dolar 32.3365
  • Euro 35.0967
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

Bayram tatilinde sağlık hizmetlerinin sunumu genelgesi

Bayram tatilinde sağlık hizmetlerinin sunumu genelgesi
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Bayram tatilinde sağlık hizmetlerinin sunumu genelgesi yayımlandı.

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü 

 

Sayı: 64047795-000.07.02            23/08/2017
Konu: Bayram Tatilinde Sağlık Hizmetlerinin Sunumu 

Sağlık hizmetlerinin, normal çalışma günlerinde olduğu gibi bayram ve diğer resmi ve genel tatil günlerinde de yirmi dört saat hizmet sunum esasına göre planlanması ve yürütülmesi esastır.

Sağlık hizmetlerini; mesai saatleri dışında ve tatil günlerinde, acil hasta ve yaralıya süratle ulaşılması. ilk ve acil müdahalenin yerinde yapılması, tıbbi durumuna uygun bir acil servise nakli ve acil serviste görevli ekip tarafından tıbbi araç ve gereç desteği ile değerlendirilmesi, tanısının konulması, tıbbi müdahale ve tedavisinin etkin bir şekilde sağlanmasını kapsayan bir acil sağlık hizmeti süreci içerisinde planlanmak ve aksaksız sunulması zorunluluk arz etmektedir.

Bu sebeple, başta hekim ve sağlık personelimiz olmak üzere tüm sağlık çalışanlarımızın her zaman olduğu gibi büyük fedakarlık ve üstün gayretle emek yoğun bir çalışma düzeni ve bir ekip anlayış, içerisinde ve görev yapmaları gerekmektedir

Kurban Bayramı tatili nedeniyle 26 Ağustos-04 Eylül 2017 tarihlerine isabet eden tatil süresince olası hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri acil haller nedeniyle 112 Acil Ambulanslarına ve hastane acil servislerine müracaatlarda önemli ölçüde artışlar görülebileceğinden bu birimlerimizde yoğun iş yükü ile karşılaşılması muhtemeldir

Bu sebeple, Kurban Bayramı tatili süresince, Bakanlığımıza, Üniversitelere ve özel sektöre ait, acil sağlık hizmeti vermekle yükümlü olan sağlık tesisleri bünyesindeki acil servislerin, artması muhtemel olan bu iş yoğunluğunu karşılayabilecek nitelik ve kapasitede düzenlenmesi için gerekli tedbirlerin önceden alınması önem arz etmektedir.

Bayram tatili süresince tüm acil servisler; bizzat başvuran, ambulanslarla veya diğer imkanlarla kendilerine getirilen tüm vakaları karşılamak, kabul etmek ve gerekli tıbbi-cerrahi müdahaleleri zamanında ve etkin bir şekilde sağlamakla yükümlüdür. Hasta mağduriyetine sebebiyet vermeksizin, sorunsuz ve etkin bir sağlık hizmeti sunulabilmesi için aşandaki hususların bir kez daha hatırlatılması gerekli görülmüştür.

1- Acil servis hizmetleri, 16 Ekim 2009 tarihli ve 27378 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ" hükümlerine göre, yoğun bakım hizmetleri ise "20/07/2011 tarih ve 28000 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe giren "Yoğun Bakım Hizmetlerinin Uygulama ve Esasları hakkında Tebliğ" hükümlerinde belirtilen esaslara uygun olarak planlanmalı ve yürütülmelidir.

2- Acil sağlık hizmetlerinin ve hasta sevk-nakil işlem ve süreçlerinin 112 Komuta Kontrol Merkezi aracılığı ile İl Ambulans Servisi Başhekimliği Komuta Kontrol Merkezi ile koordinasyon sağlanarak verilmesi esastır. Bu sebeple, acil hasta sevk-nakil ve ambulans hizmetlerinde aksaklığa sebebiyet verilmeyecek şekilde gerekli organizasyonlar il sağlık müdürlüklerince önceden yapılmalı ve ayrıca Acil Sağlık Hizmetleri çağı Kayıt ve Operasyon Yönetim Sistemine girilmesi zorunlu olan tüm verilerin ilgili sağlık tesisleri yönetimleri tarafından sürekli güncellenmesi sağlanmalıdır.

3- Hastanelerin acil servislerinde, laboratuvar, görüntüleme ve diğer teşhis ve tedavi birimleri ile hasta yatırılan tüm kliniklerde yeterli insan gücü. tıbbi donanım, lüzumlu sarf malzemesi, ilaç, serum vb. ihtiyaçların bulundurulmalıdır. Lüzumu halinde tüm bu hizmet unsurlarının takviye edilebilmesi amacıyla gerekli planlama ve organizasyonlar yapılmalı sorumlu ve ilgililere gerekli bildirimler önceden yapılmalıdır.

4- Sağlık tesisleri bünyesindeki tıbbi laboratuvarlar, ultrason-MR-tomografi-röntgen vb. görüntüleme birimleri ile hasta yatırılan klinikler gibi günün her saatinde hizmet verilmesi gereken tıbbi hizmet birimlerinde nöbet hizmetleri, 24 saat hizmet sürekliliği esasına göre planlanmalı ve alınması gereken tedbirlerin belirlenerek bunların sorumlularına önceden tebliğ edilmelidir.

5- Radyoterapi hizmetlerindeki aksamaların, hastaların tedavi süreçlerini olumsuz etkileyebileceği göz önünde bulundurulmalı ve bünyesinde radyoterapi merkezi bulunan sağlık tesislerinde verilen radyoterapi hizmetlerinin, bayram tatili süresince de, planlanan tedavi protokollerine uygun olarak sürdürülmeli ve hasta mağduriyetine sebebiyet verilmemelidir

6- Diyaliz hizmeti verilen birimlerde hizmetler aksatılmamak, ihtiyaç sahibi hastaların tedavilerine tedavi planına uygun olarak devam edilmelidir.

7-Replantasvon uygulamaları, (2016/9 sayılı Genelge esaslarına uygun olarak planlanmalı ve yürütülmelidir), MI (kalp krizi vakaları) yönetimi, kalp cerrahisi-yanık-onkoloji ve organ nakli gibi özellikli sağlık hizmet sunumu ve aynı zamanda acil müdahale ve tedavi gerektiren sağlık hizmetlerine, ihtiyaç duyulduğu anda ve süratle erişimin sağlanması ihtiyacı olan hastalara bu hizmetlerin zamanında ve etkin bir şekilde verilebilmesi için il sağlık müdürlükleri, genel genel sekreterlikler ve ilgili sağlık tesisi yönetimlerince gerekli hizmet ve ekipman planlaması önceden yapılmalı ve sorumlularına tebliğ edilmelidir.

8- Bakanlığımıza bağlı sağlık kurum ve kuruluşları bünyesinde kurulu evde sağlık hizmet birimleri vasıtasıyla sunulmakta olan evde sağlık hizmetleri kapsamında önceden planlanmış ev ziyaretleri, hastaların devam etmekte olan ilaç uygulaması pansuman ve benzeri tıbbi bakım, tedavi ve işlemelerinin bayram tatiline isabet eden günlerde de aksatılmadan sürdürülmesi amacıyla ilgili birim sorumluları tarafından gerekli nöbet düzenlemelerinin yapılarak evde sağlık hizmetlerinin devam, sağlanmalıdır.

Her şart ve durumda, üstün gayret ve büyük özveri ile hizmet verdikleri Bakanlığımız ve tüm kamuoyu tarafından bilinen ve her zaman takdirle karşıladığımız tüm sağlık çalışanlarımızın Kurban Bayramını bu vesile ile tebrik eder, çalışmalarında başarılar dilerim.

Bilgilerizi, iş bu genelgenin ilinizde bulunan ilgili tüm sağlık kurum ve kuruluşlarına imza karşılığı tebliğini önemle rica ederim.

Prof. Dr. Nihat TOSUN
Bakana a.
Müsteşar 

DAĞITIM
Gereği
-81 İl Valiliğine (İl Sağlık Müdürlüğü)
-Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliklerine (ivediliğinden)
-YÖK Başkanlığına

Bilgi
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanlığına
Türkiye Halk Sağhğ, Kurumu Başkanlığına
Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğüne
Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliklerine

 

Genelgenin aslı için tıklayınız 

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8565 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim