• BIST 8718.11
  • Altın 2241.459
  • Dolar 32.3269
  • Euro 35.1612
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 8 °C

Bel fıtığında mikrocerrahi yöntemi kas dokusunu koruyor

Bel fıtığında mikrocerrahi yöntemi kas dokusunu koruyor
Bel fıtığı operasyonlarında mikrocerrahi yöntemiyle daha az kesi yapıldığı için kas dokusu büyük oranda korunabiliyor.

YEŞİM SERT KARAASLAN - Bel fıtığı operasyonlarında mikrocerrahi yöntemiyle daha az kesi yapıldığı için kas dokusu büyük oranda korunabiliyor.

Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bel fıtığının kişinin yaşam standardını düşüren ve ağrıya yol açan ciddi bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.

Bel fıtığının özellikle profesyonel sporcular için hem sağlık hem kariyer açısından büyük bir sıkıntı olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Bel fıtığı tedavisi profesyonel sporcuların kariyerini etkilemektedir. Bu nedenle tedavi şekli iyi belirlenmelidir" dedi.

Erdoğan, bel fıtığı tedavisi uygulanan hastalarda yüzde 80'den fazla başarı sağlandığını, hastalığın tedavisinde cerrahi dışında istirahat, fizik tedavi gibi yöntemlerin de uygulandığını anlattı.

Bel fıtığı olan kişilerde genellikle bel ağrısı, bacakta ağrı veya uyuşma görüldüğünü dile getiren Erdoğan, özellikle sporcuların uzun iyileşme süresinden kaçındıkları için genel cerrahi seçeneğinden uzak durmaya çalıştığını söyledi.

- Sporcular 5 ay sonra sahaya dönebiliyor

Erdoğan, profesyonel sporcularda en etkili cerrahi yöntemin mikroskop kullanılarak yapılan bel fıtığı ameliyatı (mikrodiskektomi) olduğunu bildirdi. Bu ameliyatta daha küçük cilt kesisi yapıldığını ve kas dokusunun daha az zarar gördüğünü vurgulayan Erdoğan, "Profesyonel sporcuların tekrar sahalara dönme oranı 5 ayda yüzde 80 civarındadır. Çalışmalar, cerrahi gerektiğinde mikrodiskektominin en etkili tedavi yöntemi olduğunu göstermiştir" diye konuştu.

Mikrodiskektomi yöntemi ile hastanın ameliyat sonrası döneminin daha rahat ve ağrısız geçtiğini anlatan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Daha az kas dokusu zarar gördüğü için ameliyat sonrasında da daha az kas spazmı ve ağrı görülür. Ameliyatta kullanılan mikroskop sayesinde de dokular üç boyutlu ve en ince detayına kadar görülebilir. Bu da olası komplikasyon riskini azaltır.

Hastalar, operasyondan yaklaşık 8 saat sonra ayağa kalkar. Ağrı şikayeti için ilaç tedavisi uygulanır. Hastalar, genellikle operasyondan bir-iki sonra taburcu edilir. Cerrahi tedavi, diğer yöntemlerle hastada iyileşme sağlanmadığında uygulanmaktadır."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7750 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim