• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 17 °C

Belki de hormon yüzünden incelemiyorsunuz!

Belki de hormon yüzünden incelemiyorsunuz!
"Su içsem yarıyor" ya da "Spor da yapıyorum, ama kilo veremiyorum" cümleleri tanıdık geliyor mu? Belki de sorunun kaynağında bu vardır.

Adet döneminizin yaklaştığını, tatlı krizlerinden mi anlıyorsunuz? İştahınızı kontrol edemiyor ve sofradan kalkar kalkmaz yeniden mi acıkıyorsunuz? Uykusuz günlerinizde daha fazla mı karbonhidrat tüketiyorsunuz? Diyete rağmen kilonuz kıpırdamıyor ve yataktan çıkamayacak kadar tembel mi hissediyorsunuz? Bunların hepsine hormonlar neden oluyor. Yani adet dönemlerinde kadınlık hormonu östrojen ve progesteron arasındaki denge.

Kan şekeri ve iştahı kontrol eden insülin, rahat ve huzurlu bir uyku için melatonin, metabolik hızı yöneten tiroid, yukarıdaki şikayetlerle ilgili bazı hormonlar. Üstelik yukarıda bahsettiğimiz hormonlardan sadece bir tanesi bile bazen obezitenin tek sebebi olabiliyorken bazı bireylerde dört durumu da aynı anda görebiliyoruz. İşte o zaman hangi diyeti yaptığınızın, hangi egzersizi uyguladığınızın ve bu konudaki çabalarınızın tümü anlamsız hale gelebiliyor.

Yanlışı seçmeyin
Söylemek istediğim aslında şu; aç kalmak, popüler diyetler yapmak, internetteki önerilerden medet ummak, kilo kaybetmek yerine sağlığı kaybetmeye sebep olabilir. En doğru yol, bir hekim ve diyetisyen yönetiminde şikayetlerinize çözüm bulmak. Amacı doğru belirlemek ve bunu bir yarış değil yolculuk olarak görmek. Diyet yapmayı seçmek yerine daha iyi bir yaşamı seçmek hedef olmalı.
Hormonlarla ilgili bir sorununuz olduğunu düşünüyorsanız ilk yapmanız gereken, bir endokrinoloji ve metabolizma uzmanıyla görüşmek. Şimdi hormonlarla ilgili yapılan araştırma sonuçlarına şöyle bir bakalım...

Östrojen: Bir çeşit doğal anti-depresan. Çünkü mutluluk hormonu olarak bilinen seratonin üretimini etkiliyor. Düşük östrojen, düşük seratonin demek. Düşük seratoninse genellikle karbonhidrat ve şeker bakımından zengin yiyeceklere aşermek demek.

Progesteron: İyi hissetme halini etkileyen bir başka hormon. Stresli olduğunuz zaman vücudunuzda bu hormon azalıyor. Östrojen ve progesteron arasındaki denge çok önemli çünkü seratonin ruh halini iyileştirirken progesteron vücudu gevşetiyor. Kısacası bu iki hormonun ruh hali üzerinde zıt ancak birbirini tamamlayıcı etkisi var. Adet döngüsünün ikinci yarısında östrojen progesterona oranla en düşük halindedir ve bu zaman dilimi ruh halindeki oynamaların, aşermelerin en yoğun yaşandığı dönemdir.

Melatonin: Uyumamıza yardımcı olur. Düşük seratoninle düşük melatonin aynı anlama gelir. Pek çoğumuz günlük koşturma nedeniyle zaten fazla uyuyamıyor. Uyumayı zorlaştıran durumlardan biri de yetersiz seviyedeki melatonin. Bu da stres hormonlarını artırıyor. Daha çok stres daha fazla aşerme demek ve ayrıca daha fazla stres hormonu daha fazla yağ depolanması anlamına geliyor. Son çalışmalarda, melatonin hormonu için obeziteye karşı koruyucu etki yapabilme ihtimalinden bahsediliyor. Az uyuyanlar ve uykusuzluk çekenler gün içinde daha fazla yemek yiyebiliyor.

İnsülin: Peki neden özellikle de adet dönemindeki bu aşermeler karşısında pes edip kendimizi birazcık karbonhidratla teselli etmiyoruz? Çünkü bunu yapınca kan şekeri seviyelerinde ani oynamalar, insülin seviyesini artırıyor. Pankreastan aşırı insülin salınımı, hem iştahı hem de yağ depolamayı tetikliyor. Özellikle de bel bölgesinde yağlanması olanlar yani abdominal obezite görüntüsündeki bireyler, bu anlamda risk altında. Kilo sorunu olanların mutlaka insülin direncine karşı tahlil ve tetkik yaptırmış olmaları gerekiyor.

Tiroid hormonu: Pek çoğunuzun bildiği gibi fazla veya az çalışması halinde metabolik hızı etkiliyor. Hipotiroidi yani yavaş çalışan tiroid, bireyin kilolu olmasının sebebi. Hızlı çalışan tiorid beziyse ani zayıflıkla yanında birçok sağlık sorununu beraberinde getiriyor.

Dilara KOÇAK

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3089 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim