• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 15 °C

Bitkisel destekler ne kadar güvenli?

Bitkisel destekler ne kadar güvenli?
En büyük eczane tabiatın bize sunduğu nimetler olan bitkilerden hazırlanan destekler, günümüzde yaygın olarak kullanılıyor.

Bunların kullanımı insanlık tarihi kadar eski olsa da yakın zamana kadar ‘bitkisel destek’ lafından bahsedilmiyordu. Şimdi bir de ‘modern aktar’ diyebileceğimiz yerlerde albenili ambalajlarda satılan çeşitli bitkisel ürün ve karışımlar var. Bunların satışları her geçen gün artıyor.

Popüler bitkisel desteklerin alınması acaba herkes için güvenli mi? Bunları basit birer beslenme desteği olarak görebilir miyiz? Çevremizdekilere tavsiye edebilir miyiz? Bitkisel olduklarından bu ürünlerin ilaç gibi bazı yan etkileri olmadığını söyleyebilir miyiz? Kuşkusuz bu sorulara evet cevabını vermek mümkün değil, zira bitkisel desteklerin sizin için uygun olup olmadığı, onların içindeki maddeye, sizin mevcut sağlık durumunuza ve tıbbi öykünüze bağlı. Başka bir deyişle her bitkisel destek, her zaman, herkes için uygun olmayabilir.

Prospektüs eksikliği
Bitkisel destekler de aynen eczanede reçeteyle satılan ilaçlar gibi içinde vücut fonksiyonlarını etkileyebilen aktif maddeler bulunan ürünler. Unutmayın ki, bir şey fayda ediyorsa, zarar da verebilir. Her ne kadar bu ürünlerin üzerindeki etiketlerde içindeki maddeler belirtilse de, ilaçlar gibi sıkı üretim-kalite kontrol sürecinden geçmedikleri için aktivitesi, uygun dozajı ve kullanım şekilleri, endikasyonları ilaçlar kadar kesin değildir. Seçim yaparken etiketleri genellikle yeterli olmaz, içlerindeyse normalde sizi yönlendirecek bir prospektüs veya bilgi notu bulunmaz.

Aşağıdaki durumlarda bitkisel desteklerden kaçının
* Reçeteli ya da reçetesiz ilaçlar kullanıyorsanız olası etkileşimlere karşı dikkatli olmalısınız. Bazı bitkiler aspirin veya tansiyon ilaçlarıyla tehlikeli etkileşimlere neden olabilir.

* Hastalığınız için kanıtlanmış bir tıbbi tedavi varsa buna öncelik tanıyın zira reçeteli ilaçların etkinliği ve güvenilirliliği klinik çalışmalarda doğrulanmıştır. Oysa belirli bir hastalığın tedavisi için bitkisel desteklerle ilgili bilimsel kanıtlar, reçeteli ilaçlarınki kadar kuvvetli değildir.

* Genel bir kural olarak hamile veya emziren bir kadınsanız doktorunuza sormadan reçeteli, reçetesiz ya da bitkisel hiçbir ilaç almayın. Sizin için güvenli olan ilaçlar belki de anne karnındaki bebek için zararlıdır.

* Ameliyat geçirecekseniz bazı bitkisel destekler rahatsız edici sonuçlar verebilir. Ameliyattan bir süre önce bunları kesmeniz gerekir. Bazıları anestezinin etkinliğini azaltabilir veya artırabilir ya da ameliyat sırasında kanamayla yüksek tansiyon gibi komplikasyonlara neden olabilir. Ameliyat olmanız gerektiğini öğrenir öğrenmez doktorunuza aldığınız bitkisel ilaçları mutlaka söyleyin.

Dr. Hasan İnsel

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2972 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim