• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 22 °C

Bugün kalbiniz için yeni bir başlangıç yapın

Bugün kalbiniz için yeni bir başlangıç yapın
Kalbiniz için doğru adımlar atın ve sağlık planları yapın. Kalbinizi yoran tüm sorunları geride bırakın ve sağlıklı bir yaşam için, kalbinize daha iyi bakmak için kesin kararlar alın.

Çünkü daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmenin anahtarı, yaşam biçiminizde yapacağınız küçük değişikliklerde saklıdır. Bunun için hemen karar verip bugün uygulamaya başlayın.

Memorial Şişli Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, sağlıklı bir yaşam sürmek ve kalp hastalıklarından korunmak için yeni başlangıçlar yapmanın önemine değindi ve önerilerde bulundu.

Tükettiğiniz besinlerin rengini değiştirin

Kalp sağlığınız için daha önceki beslenme alışkanlıklarınızı bir kenara bırakarak, sağlıklı beslenme kararı alın. Katı yağ tüketimini bırakarak, zeytinyağı ile beslenin. Kırmızı et alışkanlığından vazgeçin. Yeni yılda tükettiğiniz etin rengi ‘beyaz’ olsun. Kırmızı et yerine, balık, hindi, tavuk yiyin. Beslenmenizde, fasulye, mercimek, bezelye gibi kolesterolsüz protein kaynaklarına yer verin. Yağsız veya az yağlı, süt ve süt ürünleri tüketin. Konsantre süt, karaciğer, işkembe gibi sakatatlardan; sosis, sucuk, salam gibi gıdalardan uzak durun. Düşük kalorili sebze ve meyveler kalp hastalıklarına karşı koruyucu maddeler içerirler. Günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketin. Beyaz un yerine işlenmemiş yani kepekli buğday unu tercih edin.

Çocuklarınıza sofra alışkanlığı kazandırın

Köfte-pilavdan başka yemek yemeyen, fast food alışkanlıkları olan ve yemek seçen çocuklarınıza, sofra alışkanlığı kazandırın. Onlara bamya, fasulye, salata ve meyve yemesini öğretin. Çocuklarınızı fast food-hamburgerden uzak tutun.

Belinizi inceltin

Yağların karın çevresinde toplanmasının özellikle kalp-damar hastalığı riskini artırdığını ve bel çevresinin kadınlarda 88, erkeklerde 102 santimi geçmemesi gerektiğini aklınızdan çıkarmayın. Yeni yılda belinizi inceltin, kilo verin, öğün aralarında atıştırmalara, hızlı yemek yemeğe son verin. Kilo vermek; kan basıncını, kan şekerini, kan yağlarını ve erken ölüm riskini azaltır.

Komşunuzun diyet listesinden uzak durun

Fazla kilolarınızdan kurtulmaya çalışın. Bunun için öğün aralarında atıştırmalara, hızlı yemek yemeğe son verin. Yavaş ve istikrarlı kilo vermenin daha sağlıklı ve kalıcı olduğunu unutmayın. Kilo kaybı sağlıklı bir yaşam için ilk adımdır. Kilo vermek; kan basıncını, kan şekerini, kan yağlarını ve erken ölüm riskini azaltır. Kilo verirken komşunuzun diyet listesini değil, bilimsel standartlarda hazırlanmış ve diyetisyenin size önerdiği listeyi dikkate alın.

Menopozu geciktirin

Östrojen hormonu kadınları damar sertliğine karşı korur. Ancak menopozla birlikte östrojen hormonu ortadan kalktığı için kadınlarda anormal bir damar sertliği süreci başlar. Bu nedenle menopozu geciktirici tedavi olun.

İş stresinden kurtulun

İş yaşamınız için de yepyeni bir başlangıçlar yapın. Stres kontrolü sağlayıcı aktivitelerde bulunun. İşinizde beceri ve olanaklarınızı zorlamayın. Ağır sorumluluk altına girmekten kaçının. Düzenli egzersiz stresi kontrol altına almaya yardımcı olur. Bu nedenle kalbiniz için verdiğiniz yeni kararlar arasında hareketli bir yaşam tarzını benimsemek de olsun. Tembellikten uzak durun. Yürüyüş yapın ve asansör yerine merdivenleri tercih edin. Yakın mesafelerde aracınızı kullanmak yerine yürüyün.

Çocuklarınıza hazır olmadığı sorumluluklar vermeyin

Özellikle aile şirketlerinde kalp krizi sorunuyla sık karşılaşılmaktadır. Ekonomik yönden güçlü olan aileler, çocuklarına yurt dışında çok iyi eğitim aldırarak genç yaşta aile şirketinin üst düzey yönetimine getirir. Ancak çocuğun deneyimi olmadığı için genç, kendini sürekli ailesine kanıtlama çabası içine girer ve stres yaşar. Sonunda, omuzlarına yüklenen ağır sorumluluk onun kalp krizi geçirmesine neden olur. Bu nedenle çocuklara hazır olmadıkları ve taşıyamayacakları sorumluluklar verilmemelidir.

Düzenli kalp kontrolleri yaptırın

Ailenizde genç yaşta kalpten ölüm hikayesi varsa, diyabet, hipertansiyon ve yüksek kolesterol hastasıysanız, aşırılı kilolu ve hareketsiz biriyseniz kalp hastalıkları açısından risk grubundasınız. Risk grubu içinde olanlar 30, risk grubunda olmayanlar 40 yaşından itibaren her yıl düzenli olarak bazı testler yaptırmalıdır. Bunlar; total kolesterol, HDL (iyi huylu kolesterol), LDL (kötü huylu kolesterol), tigliserid ve kan şekeri tetkikleridir. Bunları her yıl mutlaka yaptırın. Kan yağları dışında düzenli olarak tansiyonunuzu ölçtürün. Hekim kontrolünde günde 100 mg aspirin alın.

Aceleci olmayın

Aceleciliği bir kenara bırakın ve yavaşlayın. A tipi olmak başarının sırrıdır ama sakin bir kişilik yapısı ile de başarının anahtarına sahip olabilirsiniz. Çok çabuk karar veren, hızlı hızlı konuşan, merdivenleri birkaç basamak birden çıkmaya çalışan, sabırsız biriyseniz değişin. Kendinizle, yaşamla, ailenizle, eşinizle, dostlarınızla barışın. Daha yumuşak, sakin hareket eden, huzurlu biri olmak için yoga yapın.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3201 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim