• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 13 °C

Çocuklarınızı sporla büyütün

Çocuklarınızı sporla büyütün
Büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu ergenlik döneminde çocukları bekleyen en büyük tehlike obezitedir. ‘Çocuğum ileride nasıl olsa kilo verir’ diye sorunu

Büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu ergenlik döneminde çocukları bekleyen en büyük tehlike obezitedir. ‘Çocuğum ileride nasıl olsa kilo verir’ diye sorunu hafife almak ise sorunu daha da içinden çıkılmaz bir hale getirir. Çocukta kronik hastalıkların alt yapısını oluşturan yağlanma, gelişim ve büyümeyi de önemli şekilde yavaşlatır. Şişman çocuğun kas ve kemiklerini uzatmaya yarayacak egzersiz programları ise çocuğun motivasyonunun düşük olması nedeniyle yapılamaz. Ailelerin bir kısmı bu durumda çocuğu programlanmış fiziksel aktivite programına katılmaya zorlar. Spor baskısı ileri yaşlarda olumsuz etki yaratır.

Kilo fazlası olan çocuk sıkıntılıdır

Obez veya şişman çocuk ve ergenler, aktivite alışkanlığına nasıl başlayacaklarını bilememelerinden, üzerlerinde ilgi eksikliğinin olmasından, yapmak için daha öncelikli işlere sahip olmalarından, spor alanlarının ya da oyun oynayacak saha eksikliklerinin olmasından, okulda oynanan aktiviteleri veya oyunları sevmemelerinden dolayı sıkıntılıdır. Bu nedenle çocuk veya ergenin fiziksel aktiviteye ilgi azlığının nedenleri belirlenmeli. Grup aktivitelerinde obez yaşıtları olmalı, aile fertlerinin de katılımının olduğu egzersizler seçilmeli. Yetişkinlerden farklı olarak çocuk ve ergen ağırlık kontrol programına katılmaz. Bu konuda hekim, fizyoterapist, eğitmen, spor uzmanlarından yardım alınmalı.

Program kişiye özel ayarlanmalı

Egzersiz programının hedefi fiziksel uygunluğu artırmak olmamalı. Obez olan ve olmayan çocuklar arasında kas gücünde fark yoktur. Kasın kontraktil özelliklerinin yetersizliğinden ziyade kasın kaldırması gereken vücut ağırlığının fazlalığından dolayı gibi gözükmekte. Diğer gözden kaçırılan fiziksel uygunluk bileşeni ise hareket ekonomisidir. Obez olan ve olmayan çocukların vücut ölçülerine göre düzeltme yapıldığında maksimal bisiklet egzersizi süresince kardiyorespiratuar fonkisyonlarının normal olduğu belirlenmiştir. Obezitenin tedavisinde en uygun egzersiz programının özelliği ise, günlük toplam enerji harcamasının yaklaşık yüzde 10-15 artırılmasıdır.

Selahattin DÖNMEZ /Star Gazete
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2595 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim