• BIST 8908.35
  • Altın 2240.294
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.0975
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

Danıştay, Sağlık Bakanlığı'nın Sertifikalı Eğitim Yönetmeliğini iptal etti

Danıştay, Sağlık Bakanlığı'nın Sertifikalı Eğitim Yönetmeliğini iptal etti
Danıştay 15. Dairesi, Türk Tabipleri Birliği'nin açtığı davada, Sağlık Bakanlığı'nın Sertifikalı Eğitim Yönetmeliğini iptal etti.

Sağlık Bakanlığı 21 Ağustos 2010 tarih tarihinde Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği adı ile bir yönetmelik yürürlüğe koymuştu. Türk Tabipleri Birliği bu yönetmeliğe karşı iptal davası açmıştı.

Davada; Tıp ve tıpta uzmanlık alanlarıyla ilgili sertifikalı eğitime ilişkin her türlü düzenlemenin bilimsel gerekçelere dayalı, TTB ve ilgili uzmanlık derneklerinin uygun görüşleri alınarak yapılması, lisansüstü eğitim niteliğindeki bu eğitimlerin kamusal bir biçimde sağlık hizmetinin gereklerine uygun olarak verilmesi, eğitimin gerekliliği ve niteliği güvence altına alınmadan, içi boş bir düzenleme yapılarak bütün yetkinin Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulacak komisyonlara bırakılmasının hukuka aykırı olduğu belirtilmişti. Danıştay 15. Dairesi Yönetmeliği hukuka aykırı bularak iptal kararı verdi.

Türk Tabipleri Birliği kararda belirtilen iptal gerekçeleriyle ilgili yaptığı açıklamada şunlara değindi;

“Ancak uyuşmazlık davalı Bakanlığın söz konusu yetkisini nasıl kullanacağı; diğer bir deyişle dava konusu Yönetmelikte yer alan nitelikte düzenlemeleri tek başına ya da kendi bünyesinde oluşturduğu komisyonlar aracılığı ile yapıp yapamayacağı noktasındadır.

Ancak bütün bu konularda, örneğin sertifikalı eğitim alanlarının ve bu alanların hangi kriterler çerçevesinde belirleneceğinin, bilimsel komisyonların hangi kişiler tarafından oluşturulacağının ölçütlerinin, Yönetmelik kapsamında sayılan kişi ve kuruluşlarca açılacak eğitim merkezlerinde ve eğiticilerde aranacak kriterlerin, kısaca sertifikalı eğitimin kapsam ve standartlarının herhangi bir şekilde düzenlenmeyip tümüyle ilgili alana münhasır kurulacak bilimsel komisyonlara ve Sağlık Bakanlığı Sağlık Eğitimi Genel Müdürlüğü’ne bırakıldığı görülmektedir.

Oysa yukarıda belirtildiği üzere idarenin yasanın uygulanmasını gösterme kabiliyetine haiz olmayan, objektif ve belirli ve açık kurallar konulmadan düzenleme yetkisini bütünüyle uygulamayı yapacak birimlere bırakacak biçimde (içi boş) düzenleme yapma yetkisi bulunmamakta olup; dava konusu yönetmelikte bu yönüyle hukuka uygunluk bulunmamaktadır”

Sağlık Bakanlığı 4 Şubat 2014 günü Sertifikalı Eğitim Yönetmeliğini yeniden düzenleyerek yürürlüğe koydu. Tıpta ve diş hekimliğinde uzman olanlara yönelik verilecek sertifikalı eğitimlerde Tıpta Uzmanlık kurulunun uygun görüşünü alma, diğer alanlarda ise gerek görürse Sağlık Meslekleri Kurulunun görüşünü alma hükmü dışında Danıştay tarafından hukuka aykırı bulunan içi boş düzenlemeler aynen yer verilmiştir.

27 Ekim 2014 tarihinde yürürlüğe Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Yönetmeliği kapsamında belirlenen sertifikalı eğitime ilişkin uygulamaların da Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği’ne göre yürütüleceği düzenlendi. TTB tarafından 2014 yılında çıkarılan Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği’ne karşı da aynı hukuka aykırılıkları bünyesinde taşıdığı için iptal davası açılmış olup henüz esastan görüşülmemiştir.

Sağlık Bakanlığı’na ivedilikle, Danıştay’ın iptal kararı doğrultusunda Türk Tabipleri Birliği ve Uzmanlık Dernekleri temsilcilerinin katılacağı bir komisyon oluşturularak Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği’ndeki hukuka aykırılıkların giderilmesi amacıyla çalışma yürütmesi için çağrıda bulunuyoruz. TTB Merkez Konseyi"

Danıştay 15. Dairesinin İptal Kararı için tıklayınız 

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9342 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim