• BIST 8718.11
  • Altın 2243.646
  • Dolar 32.3307
  • Euro 35.1486
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

Diş Hekimi Ebru Keleş'den diş sağlığı açıklaması

Diş Hekimi Ebru Keleş'den diş sağlığı açıklaması
Diş Hekimi Ebru Keleş, ağız ve diş sağlığı haftasında dişlere nasıl bakılması gerektiğini açıkladı.

Dişlere nasıl bakacağını öğrenmek, ayakkabıları bağlamayı, alfabeyi ya da çarpım tablosunu öğrenmek kadar hayatınızın bir parçası olması gerektiğini söyleyen Hastane Derindere Ağız ve Diş Sağlığı Bölümü Diş Hekimi (Dt.) Ebru Keleş, ağız ve diş sağlığı haftasında dişlere nasıl bakılması gerektiğini açıkladı.

Dişleri tabii ki düzenli olarak fırçalaması gerektiğini belirten Keleş, “Aynı zamanda diş ipi kullanmalısınız. Ancak bu diş sağlığınızı korumak için bunlar yeterli değildir. Diş çürüğü, şekerleri yiyecek ve içeceklerden beslenen bakterilerden kaynaklanır. Bakteriler, dişleriniz üzerinde plak birikimi içinde diş minenize zarar veren asitleri üretebilir. Tükürük salgısı içerdiği koruyucu maddelerle bu bakterileri etkisiz hale getirmeye yardımcı olur. Kuru bir ağzınız varsa, aynı sonuca ulaşmak zor olabilir. Çok sayıda ilaç alan insanlarda ağız kuruluğu ve diş çürümesine karşı zayıflık oluşabilir. Bunun için ağız kuruluğu söz konusu olduğunda bol su tüketin ya da şekersiz sakız çiğnemeye özen gösterin” dedi.

“Masum atıştırmalıklar dişlerinize zarar verir”

Özellikle akşam yemeğinden sonra kek, bisküvi, çikolata gibi atıştırmalıklar ve yanında tükettiğiniz şekerli içeceklerin, dişlerinizin yoğun bir asit saldırısına uğramasına neden olabildiğini kaydeden Ebru Keleş, şekerli bir gıda tüketildiğinde dişler yaklaşık 20 dakika boyunca çok aktif bir şekilde asit saldırısına uğradığını ve diş yüzeylerinde olumsuz yönde etkilendiğini söyledi.

Dt. Ebru Keleş, “Doğal olarak oluşan mineral flor diş çürümesini önlemeye yardımcı olabilir. Önemli olan flor ne kadar aldığınızdır. Gereğinden fazla alınan flor, dişlerde lekelenmeye yol açar. Özellikle çocukların 3 yaşına kadar flor içeren diş macunlarını pirinç büyüklüğünde; 3-6 yaş döneminde ise bezelye büyüklüğünü geçmeyecek şekilde kullanmaları gerekir. Dişlerinizi fırçalarken flor içerikli diş macununu yutmayın. Florun çürük önleyici etkisinden yararlanmak için koruyucu tedaviler konusunda diş hekiminize danışın” şeklinde konuştu.

Yapılan araştırmalar sonucunda, 35-44 yaşları arasındaki 7 yetişkinden birinde diş eti hastalığı olduğunu ve 65 yaşından büyük yetişkinlerde bu durumun her 4 kişiden 1’inde görüldüğünü bildiren Keleş, ağızdaki diş çürüğü ve diğer enfeksiyonların; kalp hastalığı, inme ve şeker hastalığı gibi sağlık sorunları ile ilişkilendirilebileceğini belirterek sözlerini şöyle tamamladı: “Ciddi diş eti hastalığı yaşayan kişilerde kalp hastalığı görülme riski daha yüksektir. Ayrıca yine bu kişilerde düşük doğum ağırlıklı bebek sahibi olma ve erken doğum oranı riski de vardır”.

 

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 5459 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim