• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 23 °C

Dişhekimlerinin mesai sonrası çalışmaları yönünde yasal bir engel bulunmamaktadır

Dişhekimlerinin mesai sonrası çalışmaları yönünde yasal bir engel bulunmamaktadır
2010 yılında yapılan yasal düzenlemelerle, hekim ve dişhekimlerinden kamu kurumlarında çalışanların mesleklerini özel olarak da uygulayabilmelerine izin veren yasalar kaldırılmış ise de Anayasa Mahkemesi ve Danıştay

2010 yılında yapılan yasal düzenlemelerle, hekim ve dişhekimlerinden kamu kurumlarında çalışanların mesleklerini özel olarak da uygulayabilmelerine izin veren yasalar kaldırılmış ise de Anayasa Mahkemesi ve Danıştay kararları ile hekimlik mesleğinin yaşam hakkı ile bağına vurgu yapılarak, hekim ve dişhekimlerin mesleklerini kamudaki mesai sonrasında özel sağlık kuruluşlarında uygulamaları mümkün hale gelmişti.

Türkiye Büyük Millet Meclisinden, bakanlıkların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili olarak kanun hükmünde kararname çıkartma yetkisi alan Hükümet, bu yetkisini sağlık çalışanlarının mesai sonrası çalışma haklarını kısıtlamak için de kullanmış; Adalet Bakanlığı ile ilgili 650 sayılı Kanun Hükmünde Kararname içine konulan hükümlerle akademik personel dışında kalan hekim ve diş hekimlerinin kamu dışında çalışması yeniden yasaklanmıştır.

Türk Dişhekimleri Birliğinin de etkin çabasıyla, bu KHK`nın iptali için Cumhuriyet Halk Partisi tarafından Anayasa Mahkemesi’nde dava açılmıştır. Bu davada, hekim ve diş hekimlerinin çalışma haklarını kısıtlayan hükümlerin, böyle bir KHK ile düzenlenemeyeceğinden dolayı, iptaline karar verilmiştir.

Her ne kadar bu iptal Kararının, Resmi Gazete’de yayım tarihinden 6 ay sonra yürürlüğe gireceğine hükmedilmiş ise de; dişhekimlerinin çalışma haklarının, bireylerin ise sağlığa erişim haklarının Anayasa’ya aykırılığı saptanmış olan hükümlerle geçici de olsa kısıtlanmasının hukuka uygun olmayacağı açıktır.

Zira Anayasa Mahkemesi’nin bu konudaki resmi açıklamasından sonra ve henüz gerekçeli kararının yayımlanmasından önce dahi, bu alanda ortaya çıkan uyuşmazlıkların çözümünde pek çok Mahkeme anılan hükümlerin iptal edildiğini kabul etmiş; davacıların çalışma haklarının kısıtlanamayacağına karar vermişlerdir. Bu konunun ayrıntılı değerlendirmesiyle birlikte ilgili Mahkeme kararlarına http://www.tdb.org.tr/tdb/v2/haber_goster.php?id=1489 adresindeki haberimizde daha önce yer verilmişti.

Özetle, Adalet Bakanlığı ile ilgili 650 sayılı KHK içindeki hekim ve dişhekimlerinin mesai dışı çalışmasını da yasaklayan düzenlemeler iptal edilmiş ve Gerekçeli Karar, 1 Ocak 2013 günü yayımlanmıştır. Her ne kadar bu Kararın 6 ay sonra yürürlüğe gireceği belirtilmiş ise de, temel hakları kısıtlayan bir düzenlemenin Anayasa`ya aykırılığı saptandıktan sonra halen uygulamasının sürdürülmesi hukuka aykırıdır.

Bu bakımdan kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan dişhekimlerinin mesai saatleri sonrasında özel bir sağlık kuruluşunda çalışmaları ya da muayenehanelerinde hasta bakmalarının önünde yasal bir engel bulunmamaktadır. Belirsizlikle geçilen süreler meslektaşlarımızın yaşam planlarının sürekli ertelenmesine neden olmaktadır. Sağlık Bakanlığı`nın ivedilikle bu hususta acıklama yapması ve yargısal kararlara uygun yasal düzenlemenin yapılması için 6 aylık süreyi beklemeden harekete geçmeye davet ediyoruz.

Türk Dişhekimleri Birliği (TDB)
 

Bu haber toplam 4251 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim