• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 13 °C

Diyabetten korunma: Kontrolün sizde olması için 5 ipucu

Diyabetten korunma: Kontrolün sizde olması için 5 ipucu
Diyabetten korunmak elinizdedir. Yaşam tarzınızı değiştirmekle başlayın.


Tip 2 diyabete geldiği zaman - en yaygın diyabet tipi - önlemek büyük bir meseledir. Diyabet olma riskiniz varsa, örneğin fazla kilolarınız varsa veya ailenizde geçmişte diyabet varsa diyabeti önlemek çok önemlidir.

Diyabet önleme sağlıklı bir şekilde beslenme, fiziksel olarak daha aktif olmak ve fazladan birkaç kilo daha vermek temelidir ve başlamak için asla geç değildir. Şu anda yaşam tarzınızda birkaç basit değişiklikler yapmanız diyabet ile ilgili ciddi sağlık komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilmektedir, örneğin sinir, böbrek ve kalp hasarları gibi. Amerikan Diyabet Birliğinden son çıkan diyabet önleme ipuçlarını gözden geçirin.

İpucu 1 : Daha fazla fiziksel aktivite yapın

Düzenli olarak fiziksel aktivite yapmanın birçok yararı bulunmaktadır. Egzersizler size aşağıda belirtilen maddelerde yardımcı olacaktır :

Kilo vermek

Kan şekerini düşürmek

İnsüline karşı olan hassasiyeti arttırın - bu size kan şekerinizi normal ararlıkta tutabilmenizi sağlayacaktır.

Araştırmalar aerobik egzersiz ve direnç eğitimi diyabetinizi kontrol etmenize yardıcı olabildiğini göstermektedir, ancak en büyük yarar her ikisini de içeren fitnes programından gelmektedir.

İpucu 2 : Bol miktarda lif alın

Aşağıdaki maddeler size yardımcı olabilir :

Kan şekerinizin kontrolünü geliştirerek diyabet risklerinizi azaltır
Kalp hastalıkları riskinizi düşürür
Tokluk hissinin yardımıyla kilo vermenizi güçlendirin
Meyve, sebze, fasulye, tam tahıllı gıdalar, fındık ve çekirdek gibi yüksek lif içeren gıdalar tüketin.

İpucu 3 : Tam tahıllı gıdalar tüketmek için gayret edin

Nedenin ne olduğu tam olarak belli olmamasına rağmen, tam tahıllı gıdalar diyabet riskinizi azaltır ve kan şekeri seviyenizi iyileştirmenize yardımcı olur. tahılların en az yarısının tam tahıllı olmasına dikkat edin. Besinlerin çoğu tam tahıllı gıdalardan hazırlanmaktadır, çeşitli ekmekler, makarna ürünleri ve birçok tahıl ürününü içermektedir. "tam" kelimesini paket üzerinde ve içindekiler listesinin ilk birkaç ürünü arasında arayın.

İpucu 4 : Fazla kiloları verin

Fazla kilolarınız varsa, diyabeti önlemek kilo vermeye bağlıdır. Kaybedeceğiniz her kilo sağlığınızı düzeltir ve bu iyileşmeye şaşırabilirsiniz. Geniş bir çalışmada ki ılımlı miktarda kilo veren katılımcılar - başlangıç vücut ağırlığından ortalama yüzde 7 - ve düzenli olarak egzersiz yapanlar ortalama yüzde 60 olarak diyabetin gelişme riskini azaltabilir.

İpucu 5 : Moda diyetlerini geçin ve sağlıklı seçimler yapın

Düşük karbonatlı diyetler, glisemik indeks diyeti veya diğer moda diyetleri ilk başlarda kilo vermenize yardımcı olabilmektedir, fakat bunların diyabeti önlemedeki etkinliği ve uzun dönem etkileri bilinmemektedir. Belli bir besin grubunu sınırlandırmak veya yasaklamak, gerekli temel besinlerden vazgeçebilirsiniz. Çeşitli düşünmek ve porsiyon kontrolü genel sağlıklı yeme planının bir parçasıdır.

Ne zaman doktora görünmelisiniz

Yaşınız 45 i geçtiyse ve kilonuz normalse, diyabet testinin uygun olup olmadığını doktorunuza danışın. Amerikan Diyabet Birliği aşağıdaki koşullar oluştuğunda kan glükoz taramasını önermektedir:

45 veya daha üstü yaşlardaysanız ve aşırı kiloluysanız

45 yaşından gençseniz ve tip 2 diyabet için bir veya daha fazla ek risk faktörü ile birlikte fazla kilolarınız varsa - hareketsiz yaşam tarzı veya ailede diyabet geçmişi gibi faktörler

Diyabet önleme ile ilgili endişelerinizi doktorunuz ile paylaşın. Doktorunuz çabalarınızı takdir edecektir, ve muhtemelen tıbbi geçmişiniz ve diğer faktörlere bağlı olarak size ek öneriler sunacaktır.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2370 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim