• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 17 °C

Doktor, 'Bu ilacın yan etkisi iktidarsızlık' dese, yutar mısınız?

Doktor, 'Bu ilacın yan etkisi iktidarsızlık' dese, yutar mısınız?
Yutmazsınız tabii ki! Üstelik hasta hakları var ve bunun söylenmesi kanunen de gerekli. Ama söylenmiyor!..

O böyle gülerek anlattıkça ben afalladım. İyi de insan Ankara Fen Lisesi’nden mezun olur da, bir hedefi olmaz mı? “Vallahi olmadı” diyor, hayatımda ilk kez semt, arkadaş ve aile sevgisiyle üniversite tercihi yapan bir insanla karşılaşmış oluyorum!

“Liseden çoğu arkadaşım ODTÜ’yü ve mühendis olmayı tercih etti, ama ben İstanbul, hele Cerrahpaşa dururken, Ankara’da kalmak istemedim. Hâlâ da Cerrahpaşa’dan kopamadım, üniversite yıllarını da sayarsak 40 yıldır bu hastanedeyim, evim iki adım ileride, her gün yürüyerek gidip gelirim” diyor. Peki briç karesi duruyor mu? Duruyormuş! Fırsat buldular mı birkaç saat oynuyorlarmış.

“En sağlıklısı kebapçıda yemektir!”

Bazen rastlantılar hayırlı oluyor. O kahvede briç arasında alınan karar sayesinde şimdi 10 kitabı, yerli ve yabancı pek çok sayıda bilimsel makalesi olan ve daha önemlisi bebeğinden yaşlısına binlerce insana şifa dağıtan bir profesör var. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalı Başkanı Prof. Ahmet Aydın, özellikle “7’den 70’e Taş Devri Diyeti” kitabını okuyan herkesin hayır duasını alıyor. Bir örnek vereyim, kendi arkadaş çevremden... Ben merak edip almış, ama ne yalan söyleyeyim ismi biraz itici geldiğinden uzun süre okumamıştım. Bir gün en yakın arkadaşım; “Senin okumayıp bana hediye ettiğin kitap var ya, o diyetle bir ayda şekerim düştü” deyince, oturup bir çırpıda okudum. Hayvan sevgisi yüzünden pek et yiyemiyorum, ama bol bol yumurta ve tereyağ yemeye başladım. Zayıf olmama rağmen ekmeği azalttım, çayı da şekersiz içmeye başladım.

Peki Prof. Aydın diyetini hâlâ uyguluyor mu? Uyguluyor, ya evinden getiriyor yemeğini ya da Cerrahpaşa’daki kebapçısında yiyor! “Eğer evde yemiyorsanız en sağlıklısı kebapçıda yemektir. Hiç değilse yağından emin olabiliyorsunuz” diyor.

*****

Kalp hastalığını engellemek için verilen kolesterol ilacı, kalp kaslarını tahrip edebiliyor!

- Hocam en başından başlayabilir miyiz konuşmaya? Kolesterol nedir?

Kolesterol vücut için olmazsa olmazdır, hücrenin yapı taşlarını oluşturur. Kolesterolsüz yaşam mümkün değildir. Eğer kolesterolünüz yoksa hücre yapı taşlarınız da oluşamaz, yaşayamazsınız. Birinci görevi bu. İkincisi ise, birçok hormonun ana maddesi kolesteroldür. Mesela kortizol gibi... Erkeklik hormonu da kortizolden yapılır, kadınlık hormonu da... Safra asitleri de, D vitamini de...

Bir şey daha var, siz dışarıdan kolesterol almasanız bile vücudunuz o kolesterolü yapar. “Efendim, ben fazla yumurta yedim, kolesterolüm arttı” deniyor ya, artmıyor.

Diyabete yol açıyor

- Anlayamadım, açabilir misiniz biraz?

Mesela klasik beslenmeciler ve bazı kardiyologlar, “Bir günde en fazla 300 mg. kolesterol alabilirsiniz” diyorlar ya, halbuki vücudun bir günde yaptığı kolesterol miktarı 2 bin 500 mg. Siz 300 mg değil, 600 mg da alsanız, 900 mg da alsanız, vücudun tüm ihtiyacını karşılayamazsınız zaten. Ama kolesterol fazla alındıkça, vücut daha az kolesterol yapmaya gayret eder ki, bu iyi bir şey.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8504 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2 3 4 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim