• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

Dyt. Balkan: “Meyve Suyu Ve Gazlı İçecekler Yerine Meyvenin Kendisi Tüketilmeli”

Dyt. Balkan: “Meyve Suyu Ve Gazlı İçecekler Yerine Meyvenin Kendisi Tüketilmeli”
Diyetisyen Cemre Balkan, meyve suyu veya gazlı içecek tüketimi yerine meyvenin kendisinin tercih edilerek, kan şekeri sevisinin kontrol altında...

Diyetisyen Cemre Balkan, meyve suyu veya gazlı içecek tüketimi yerine meyvenin kendisinin tercih edilerek, kan şekeri sevisinin kontrol altında tutulabileceğini söyledi.

Uzmanlar; 20 yaşın altındaki 1 milyondan fazla çocuk ve genç tip 1 diyabet hastası olduğunu ve her 6 doğumdan 1'inin gebelik diyabetinden etkilendiğini ifade ediyor. Dünyada ise her 11 kişiden birinin diyabet hastası olduğunu fakat bunun yarısının diyabet olduğunu bilmediğini belirtiyor. Medicana Sağlık Grubu Diyetisyenlerinden Cemre Balkan, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü kapsamında beslenme üzerine önemli açıklamalarda bulundu.

Hareketsiz yaşam sürenlerin diyabet riski altında olduğuna dikkat çeken Medicana Samsun Intarnational Hastanesi Diyetisyeni Cemre Balkan, "Ailesinde diyabet hastası olanlar, aşırı kilolu olanlar, 4 kg ve üzeri bebek doğuran anneler, stres altında yaşayan bireyler, polikistik over sendromu teşhisi alanlar ve hareketsiz yaşam süren bireyler diyabet açısından yüksek riskli diyebiliriz. Diyabete genetik yatkınlığı olan çocuklarda virüslere bağlı enfeksiyonlar, gıdalardaki katkı maddeleri ve stres diyabeti tetikleyici faktör olabilir. Bunun yanında yapılan bütün araştırmalar çocuklarda tip 2 diyabet için en önemli risk faktörünün obezite olduğunu göstermektedir. Tip 2 diyabet belirtilerine bakacak olursak hastalığın başlangıç şikayetleri çok barizdir. Bunlar; sık idrara çıkma, ağız kuruluğu, çok su içme, sık acıkma, cilt yaralarının geç iyileşmesi şeklinde kendini gösterir" dedi.

"Meyve suyu ve gazlı içecekler yerine meyvenin kendisi tüketilmeli"

Beslenme konusunun diyabette önemli olduğunu dile getiren Balkan, "Diyabet tedavisinde kullanılan ilaç dışı güncel yöntemler; yaşam tarzı değişikliği, beslenme eğitimi, tıbbi beslenme tedavisi, düzenli egzersiz, kilo kontrolü ve duruma göre metabolik cerrahi uygulanabilir. Sağlıklı beslenmenin yanında düzenli doktor kontrolü ve düzenli kan şekeri takibi ile HBA1C değerlerini hedefe yakın tutmak mümkündür. Diyabetli hastalarda istediğimiz HBA1C değerlerini yüzde 6 ve altında tutmaktır. Kış ayı sebze ve meyvelerini öğünlerimize ekleyerek posa alımını arttırmalıyız. Glisemik indeksi düşük beslenmek diyabette kurtarıcınız olacaktır. Pirinç, makarna, beyaz ekmek yerine tam buğday, bulgur, kinoa, çavdar, yulaf, bezelye, havuç, patates yerine kabak, ıspanak, brokoli; meyve suyu ve gazlı içecekler yerine meyvenin kendisini tercih ederek kan şekeri seviyelerimizi kontrol altında tutabiliriz. Meyvelerden de muz, kuru meyveler yerine mandalina, elma, nar, ayva tercih edebiliriz. Meyveleri yanına protein kaynağı olan süt ürünleri ile tüketebiliriz. Tatlı tercih edilmemeli ancak tüketilecekse de şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilebilir. Aynı zamanda öğün atlamamak, az ve sık beslenme tarzını yaşamımıza entegre etmek diyabet hastalarının yaşamlarını en az semptomla geçirmelerini sağlayacaktır" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 470 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim