• BIST 9918.56
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 24 °C

''Emniyet kemerine toplum desteği tam''

''Emniyet kemerine toplum desteği tam''
''Emniyet kemerleri ve çocuk koltukları, yol güvenliğini sağlamanın en etkili yollarından biri. Bu sayede kazalarda ölüm ve yaralanma oranları önemli ölçüde azaltılıyor.Türkiye'de emniyet kemeri kullanılması konusundaki istisnalar kaldırılmalı''

ZEYNEP AKYIL

Küresel Yol Güvenliği Proje Grubu tarafından düzenlenen anket, emniyet kemeri ve çocuk koltuğuna ilişkin daha güçlü kanuni düzenlemeler ile daha yüksek cezaların desteklendiğini ortaya koydu.

Dünya genelinde trafik kazalarındaki ölümleri ve yaralanmaları azaltmak amacıyla kurulan Küresel Yol Güvenliği Proje Grubu'nca Türkiye'de yol güvenliği kapsamında bir anket çalışması yapıldı.

Anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 96'sı tüm araçlarda emniyet kemeri bulundurulmasını desteklerken, katılımcıların yüzde 91'i ise tüm otobüslerde emniyet kemeri bulundurulmasının zorunlu tutulması gerektiğini belirtti.

Emniyet kemerlerinin yollarda güvenliği sağlamada önemli olduğunun bilindiğini ortaya koyan anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 85'i emniyet kemeri takmamanın cezasının arttırılması gerektiğini savundu.

Katılımcıların yüzde 78'i çocuk koltuğu kullanarak çocukların güvenliğini sağlamamanın cezasının arttırılması gerektiğini belirtirken, yüzde 66'sı, emniyet kemeri takmamanın cezasının 166 liraya çıkartılması durumunda kullanımın artacağı görüşünü dile getirdi.

Yüzde 69'luk bir kesim de çocuk koltuğu kullanmanın cezasının 250 liraya çıkarıtılması durumunda çocuk koltuğunun kullanılacağını kaydetti.

-''Cezalar artırılmalı''

Sağlık Enstitüsü Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, anket çalışmasına ilişkin yaptığı değerlendirmede, kazalar nedeniyle Türkiye'de her yıl yaklaşık 200'ü çocuk olmak üzere 8 bin 700 kişinin öldüğünü ve 200 bin kişinin de yaralandığını söyledi.

Dağlı, 28 Temmuz itibariyle bayram süresi boyunca 6 günde meydana gelen kazalarda ise 109 kişinin yaşamını yitirdiğini, 852 kişinin de yaralandığını belirtti.

Mevcut kanun kapsamında, 1995 yılından önce üretilmiş araçlarda arka koltuklarda emniyet kemeri bulundurma zorunluluğu bulunmadığını hatırlatan Dağlı, ayrıca, 2009 yılından önce üretilmiş şehirlerarası otobüslerde de yolcular için emniyet kemeri bulundurmanın zorunlu tutulmadığını söyledi.

Emniyet kemerleri ve çocuk koltuklarının sürücülerin ve yolcuların güvenliğini sağlamanın en etkili yollarından biri olduğunu bu sayede kazalarda ölüm ve yaralanma oranlarının önemli ölçüde azaltıldığını belirten Dağlı, ''Türkiye'de emniyet kemeri üzerindeki istisnalar kaldırılmalı. Türkiye'de kanunların uygulanması ve daha güçlü hale getirilmesi gerekiyor'' şeklinde konuştu.

Kazaların ülkeye ekonomik yükünün fazla olduğuna dikkati çeken Dağlı, halk sağlığı gruplarının, vatandaşları emniyet kemeri kanunlarındaki açıklara karşı koruması ve emniyet kemeri ile çocuk koltuğu kullanmamanın cezasının arttırılması için hükümete çağrı yapılması gerektiğini ifade etti.

-Emniyet kemeri, ölüm riskini yüzde 70'e kadar azaltıyor

Anket sonuçlarının emniyet kemeri konusunda yasalardaki boşlukların ortadan kaldırılması için verilen desteğin her bölgede ve her yaş grubunda yüksek düzeyde olduğunu ortaya koyduğunu anlatan Dağlı, halk tarafından cezaların arttırılması konusunda da kuvvetli bir destek bulunduğunu bildirdi.

Sağlık Enstitüsü Derneği yol güvenliği proje direktörü Tanzer Gezer de emniyet kemeri takmanın sürücüler ve ön koltuktaki yolcuların ölüm riskini yüzde 50'ye kadar, arka koltuktaki yolcuların ölüm riskini ise yüzde 70'e kadar azaltabildiğini ifade etti.

Gezer, uygun çocuk koltuğunun kullanılmasının da kazalarda veya ani frenlerde çocukların yaralanma ihtimalini neredeyse yüzde 70 oranında azalttığını kaydetti.

Bu haber toplam 2896 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim