• BIST 8869.4
  • Altın 2238.686
  • Dolar 32.3365
  • Euro 35.0967
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

Erkek kısırlığında karşı 'öncü hücre' umudu

Erkek kısırlığında karşı 'öncü hücre' umudu
Celal Bayar Üniversitesi laboratuvarlarında erkek kısırlığına çare bulmak için yürütülen kök hücre araştırmasının ilk sonuçları umutları artırdı.

Celal Bayar Üniversitesinde (CBÜ) yapılan araştırmada, erkek yumurtalığından alınan "öncü hücreden" üreme hücresiyle aynı proteinleri salgılayan bir hücre geliştirildi. Yeni hücrenin üreme hücresiyle aynı işlevi görebilmesi halinde embriyo elde edilmesinin yolu açılacak.

CBÜ Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seda Vatansever, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kök hücre araştırmalarının dünyada hızlı bir ilerleme kaydettiğini, hücrelerin artık ilaç gibi kullanılabildiği yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi ve uygulanması konusunda üniversitelerinde de çok sayıda araştırma yürütüldüğünü belirtti.

Önemli bir sağlık problemi olan kısırlık konusunda iki yıldır yürüttükleri kök hücre çalışması hakkında bilgi veren Vatansever, erkek üreme hücresi geliştirme amaçlı projede başarılı sonuçlar elde ettiklerini aktardı.

Erkeklerde en önemli kısırlık nedeninin erkek üreme hücresinin bulunmamasından kaynaklandığını dile getiren Vatansever, projeyi erkek yumurtalığı içinde bulunan öncü hücrelerin üreme hücresi olarak kullanılıp kullanılamayacağını sorgulayarak başlattıklarını söyledi.

Heyecan oluşturan proje

Ege Üniversitesi Tüp Bebek Merkezine başvuran erkeklerden alınan hücre örnekleri üzerinde çalışma yürüttüklerini belirten Vatansever, şunları ifade etti:

"Alınan örnekler içindeki öncü hücreleri kültür ortamında farklı testlere tabi tuttuk. Çalışmamızla erkek yumurtalığı içindeki öncü hücrelerin kültür ortamında erkek üreme hücresine benzer biçimde farklılaşabileceğini ispatladık. Geliştirdiğimiz yeni hücreler, üreme hücreleriyle aynı proteinleri salgılayabiliyor. Sonuç, dünyada benzer çalışmalar yapan bazı merkezler tarafından da heyecanla karşılandı. Şimdi elde ettiğimiz bu hücrelerin fonksiyonel olarak da erkek üreme hücresine benzer olup olmadığını analiz etmemiz gerekiyor. Bu analiz yapıldıktan sonra hücrelerin kullanılabilirliği test edilmiş olacak. Dolayısıyla bu çalışmanın erkeğe ait kısırlık problemlerinin çözümünde bir ön çalışma olduğunu söylüyoruz. Çalışmanın bundan sonraki bölümünde amacımız bu hücreleri kullanarak embriyo elde etmek. Bu hedefe ulaşma yolunda aldığımız ilk sonuçlar bizim için farklı bir ışık oldu, yeni bir alan ortaya çıkardı."

Çalışma sonuçlarının çocuğu olmayan erkek hastalar için yeni bir umut olduğunu anlatan Vatansever, 3 yılda sonuç almayı beklediklerini ifade etti.

Dünyada bu alanda yürütülen kök hücre araştırmaları bulunduğunu, son olarak Japonya'da fareler üzerindeki kök hücre araştırmasının basında yer aldığını ifade eden Vatansever, doğrudan insan üzerinde bir proje yürütmeleri nedeniyle daha ileri boyutta olduklarına işaret etti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4998 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim