• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Eskişehir'de 11 ayda 2 bin 386 kişi sigarayı bırakmak için merkezlere başvurdu

Eskişehir'de 11 ayda 2 bin 386 kişi sigarayı bırakmak için merkezlere başvurdu
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, yaklaşık 11 aylık süreçte kentteki 5 sigara bıraktırma polikliniğine 2 bin 386 başvuru yapıldığını bildirdi.

Bildirici, yaptığı yazılı açıklamada, tütün ve tütün ürünleriyle mücadele kapsamında sigara bıraktırma polikliniklerinin hizmete sunulduğunu hatırlattı.

Eskişehir'de 5 sigara bıraktırma polikliniğinin bulunduğunu belirten Bildirici, şöyle devam etti:

"Bu poliklinikler Eskişehir Şehir Hastanesi, Odunpazarı 2 No'lu Sağlıklı Hayat Merkezi, Tepebaşı 1 No'lu Sağlıklı Hayat Merkezi, Yunus Emre Devlet Hastanesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı'nda yer alıyor. Ayrıca, Günyüzü Şehit Melih Özcan İlçe Hastanesi'nde de sigara bıraktırma polikliniği açılması planlanıyor. Sigara bıraktırma polikliniklerinde ilk görüşmelerde hikaye alma (anamnez) ve sağlık kontrolleri yapılıyor. 20 yılı aşkın süredir sigara içen ve şikayetleri olan bireylerde göğüs hastalıkları, kardiyoloji ve psikiyatri birimlerinde sağlık kontrolleri yapılarak tedaviye başlanıyor."

Bildirici, tütün ve tütün ürünlerinin "nikotin bağımlılığı" adı altında değerlendirildiğine değinerek, bu bağımlılığın diğer illegal maddelerden çok daha güçlü bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.

Nikotin bağımlılığı tedavi sürecinin fiziksel, psikolojik ve davranışsal bağımlılık unsurlarını içeren zorlu bir süreç olduğunu aktaran Bildirici, şunları kaydetti:

"Tedavi aşamasında ilk 3 ayda yoksunluk belirtilerinin yoğun yaşandığı dönemlerde hastaların daha rahat bir süreç geçirmelerini sağlamak amacıyla ilaç tedavileri uygulanıyor. Tedavi sürecinin yüzde 25'ini ilaç tedavisi, geri kalan yüzde 75'lik kısmı kararlılık, irade ve davranış değişikliğiyle mümkün. Bir yıllık süreçte tütün ürünü kullanmamak ile sigarayı bırakmak eş değer. Eskişehir'de 1 Ocak-28 Kasım tarihlerinde gerçekleşen ilk muayene sayısı 1337, toplam başvuru sayısı 2 bin 386. Bırakma oranı ise yüzde 22,97 civarında. Sigarayı bırakmak sağlıklı olmak ve sağlıklı kalmak anlamına geliyor. Toplum bu önemli konuda duyarlı olmalıdır."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 594 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim