• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 18 °C

Fatih Acar 'Avuç İçi Damar İzi Tarama Sistemi'ni yerinde inceledi

Fatih Acar 'Avuç İçi Damar İzi Tarama Sistemi'ni yerinde inceledi
SGK Başkan V. Fatih Acar sağlık alanında yaşanan suiistimallerin önüne geçilebilmesi amacıyla Ankara’da Özel 29 Mayıs Hastanesi’nde pilot olarak uygulamaya başlanan Avuç İçi Damar İzi tarama cihazını yerinde inceledi.

SGK Başkan V. Fatih Acar sağlık alanında yaşanan suiistimallerin önüne geçilebilmesi amacıyla Ankara’da Özel 29 Mayıs Hastanesi’nde pilot olarak uygulamaya başlanan Avuç İçi Damar İzi tarama cihazını yerinde inceledi.

Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Prof. Dr. Rıza Murat Karaşen, Hizmet Sunumu Genel Müdürü Ramazan Çelikkaya ve Genel Sağlık Sigortası İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Mehmet Özdemir ile birlikte hastaneyi ziyaret eden Acar burada Özel 29 Mayıs Hastanesi Başhekimi Ayça Tanrıseven’den sistem hakkında bilgi aldı.

Çocuk Hastalıkları bölümü ve Acil servis dışında hastanenin tüm birimlerinde yaklaşık üç aydan bu yana uygulanmakta olan Avuç İçi Damar İzi Tarama sistemini inceleyen Fatih Acar cihaz üzerinden kendi damar haritasından kimlik doğrulama testi yaptırarak muayene oldu.

SGK Başkan V. Fatih Acar Avuç İçi Damar İzi Tarama Sistemini inceledikten sonra Hastanenin Ortopedi Servisinde yatan ve kalça protezi takılacak olan bir hastayı da ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti.

Fatih Acar ve beraberindeki heyet öğle yemeğinin ardından hastaneden ayrıldı.

Halen Ankara’da Özel 29 Mayıs Hastanesi ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Servisinde pilot olarak uygulanmakta olan Avuç İçi Damar İzi Tarama Sistemi; cihaz üzerine elin konulup infrared ışınlar sayesinde avuç içindeki damar haritasının çıkartılması şeklinde çalışıyor.

Çıkan damar haritası, kendi içinde kriptolama denilen yöntemle sayısal verilere çevriliyor ve bu veriler SGK sunucularına gönderiliyor. Bu sistem sayesinde, hastanın bilgisi olmadan herhangi bir hastanede işlem yapılması engellenerek gerçekten kişinin hastaneye gelip gelmediği sorgulanmış olacak. Böylelikle Avuç İçi Damar İzi Tarama Sistemi ile sağlık alanında yaşanan suiistimallerin de önüne geçilmesi sağlanacak.

Sistem ile bugüne kadar 13 bin hasta şifrelenerek Sosyal Güvenlik Kurumuna kaydedildi.

Muayene olmak için hastaneye başvuran hastanın avuç içi taraması yapıldıktan sonra
sistem doğrulama yapmadığı takdirde hastanın hak sahibi olmadığı anlaşılıyor ve yapılan harcamalar Sosyal Güvenlik Kurumuna fatura edilemiyor.

fatih-acar.jpg

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5236 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim